Barokfestivals in Tsjechië: beleef de barok met alle zintuigen

Woon een mystieke barokke mis bij, geniet van traditionele gerechten die in de barokke tijd ook werden gegeten, luister naar barokke muziek en maak kennis met adellijke heren en dames, jongleurs en muzikanten allen in barokke kledij en met extravagante kapsels. In heel Tsjechië worden festivals georganiseerd met als thema “Beleef de barok met alle zintuigen”. Bekijk hier de 5 grootste barokfestivals op een rij

kuks-michal-vitasek

Foto: Michal Vitasek ©CzechTourism

1. Festival Concentus Moraviae 3 t/m 29 juni, Zuid-Moravië

Het internationale klassieke muziekfestival Concentus Moraviae vindt plaats in Zuid-Moravië en het Boheems-Moravisch Hoogland (Vysočina). Op verschillende plaatsen kan men genieten van een gevarieerd muziekprogramma in de historische entourage van kastelen, kerken en synagogen. De editie van dit jaar is gewijd aan de verschillende vormen van de menselijke stem en zang, van kerkliederen en volksmuziek tot aan barokke opera en jazz. Er vinden meer dan 30 concerten plaats op diverse inspirerende plaatsen, zoals in het kasteeltheater van chateau Valtice, in de ridderzaal van kasteel Pernštejn en in de basiliek Sint Procopius in Třebíč. Naast binnenlandse artiesten treden ook beroemde musici uit de mondiale muziekscène op, zoals Marco Mencoboni met het koor Cantar Lontano.

 

 

2. Letní barokní festival 2017 (Zomers barokfestival 2017) 10 juni t/m 19 augustus, provincie Pilsen

In de zomermaanden zal ook in de straten van de steden in de regio Pilsen barokmuziek weerklinken. Naast concerten staan er theatervoorstellingen, pelgrimsmissen, tentoonstellingen, thematische festiviteiten en proeverijen van barokke gerechten op het programma. Er is zelfs een vuurwerkshow. De acht hoofdfestiviteiten vinden plaats op de belangrijkste barokke locaties van de provincie, zoals Mariánská Týnice, de kloosters Kladruby of Plasy, de kastelen Manětín en Hrádek u Sušice en de steden Tachov en Klatovy. Bezoekers kunnen gebruikmaken van speciale bussen, die vertrekken vanuit de stad Pilsen en onderweg bij de verschillende locaties stoppen. Er zijn voordelige arrangementen beschikbaar die bus- en toegangskaarten omvatten.

manetin-adela-havelkova

Foto Adela Havelkova ©CzechTourism

3. Baroko Naoko (De barok in één oogopslag) in Kuks 17 juni, hospitaal Kuks, provincie Hradec Králové

Tableaux vivants ofwel levende standbeelden, een barokke jaarmarkt, toneel, toernooien te paard, een legerkamp en attracties voor kinderen uit de tijd van de barok – dat en nog veel meer is er in Kuks tijdens het barokfestival “De barok in één oogopslag”. Het evenement wordt gehouden in de bekoorlijke omgeving van het barokke kuuroord en Hospitaal Kuks in Oost-Bohemen. Bewonder het ziekenhuis in zijn gedaante van driehonderd jaar geleden, toen het zijn grootste roem bereikte. Een rondleiding in het hospitaal is een aanrader. Het beschikt namelijk niet alleen over prachtige symbolieke standbeelden van Matthias Bernard Braun maar de tweede oudste apotheek van Tsjechië is hier tevens gevestigd. Bezichtigingen worden aangevuld met levende standbeelden door gekostumeerde toneelspelers. Uitzonderlijk zijn de avondrondleidingen. In de avond kan het publiek een vuurwerkshow genade slaan.

 

 

4. Olomoucké barokní slavnosti (Barokfestival van Olomouc) 6 t/m 30 juli, Olomouc

In juli wordt het Barokfestival van Olomouc gehouden. Elke avond om half zeven vinden in het Umělecké centrum UP (Kunstcentrum van de Palacký-universiteit) opvoeringen plaats van indrukwekkende barokke opera’s met prachtige kostuums en historische coulissen. Overdag zijn er thematische rondleidingen die de de barok in Olomouc vanuit alle oogpunten belichten. Na de rondleiding kan men genieten van een barok zesgangenmenu in restaurant Atmosphere. Er zijn speciale arrangementen verkrijgbaar, die overnachtingen in hotels en de toegangskaartjes voor barokvoorstellingen omvatten. Toegangskaarten voor de afzonderlijke evenementen zijn online verkrijgbaar.

tepla-lina-nemeth

Foto: Lina Nemeth ©CzechTourism

5. Litomyšlské dny barokní tradice (Litomyšl-dagen van de baroktraditie) 13 t/m 20 augustus, Litomyšl

De barok is meer dan alleen muziek, dans en vermaak. Tijdens het spiritueel-culturele festival in Litomyšl kunnen bezoekers kennis maken met de barokke vroomheid en spiritualiteit. De barok heeft daarnaast veel invloed gehad op de architectuur in Tsjechië. Veel cultureel erfgoed in Tsjechië is te danken aan de tijd van de barok. Het programma in Litomyšl omvat zowel spirituele als puur culturele evenementen. De toegang is overal gratis. Er zijn barokke missen, bedevaarten, becommentarieerde rondleidingen door kerken, thematische lezingen en concerten. Tijdens de hele duur van het festival is in het gebouw van de proosdij een tentoonstelling over de barokke liturgie te bezichtigen.

valtice-libor-svacek

Foto: Libor Svacek ©CzechTourism

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.