Gigantisch Mondriaanschilderij van badhanddoeken op het Haagse strand

Vorige week heeft Den Haag wederom bewezen een ‘levende Mondriaanstad’ te zijn. Op het Haagse strand is een gigantisch Mondriaanschilderij van 25 x 25 meter gemaakt van ruim 350 badhanddoeken. Studenten hebben de handdoeken in Mondriaankleuren zorgvuldig in een compositie van de bekende kunstenaar neergelegd.

De Haagse zanger Tim Akkerman had de eer om de laatste handdoek neer te leggen en het schilderij compleet te maken. “Deze ludieke actie is de opmaat naar de grote tentoonstelling – De ontdekking van Mondriaan – in het Gemeentemuseum en de start van het strandseizoen. Twee grote trekkers voor de stad”, aldus Marco Esser, directeur Den Haag Marketing.

“In navolging van de smaakvolle actie met de grote Mondriaantaart in het Haagse stadhuis, was het nu tijd voor een unieke actie met de zomerperiode in aantocht. Den Haag staat bekend als stad aan zee, maar heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Met deze ludieke actie vragen we aandacht voor zowel onze mooie stranden als de grote overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. Haagse inwoners die getuige waren van de totstandkoming van het schilderij, werden na afloop van de actie getrakteerd op een gratis handdoek om dit strandseizoen in Mondriaanstijl in te gaan”, aldus Esser.

 

 

100 jaar kunstbeweging ‘De Stijl’

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl werd opgericht. De Stijl vindt zijn oorsprong in Leiden onder leiding van Theo van Doesburg. Met de oprichting van dit tijdschrift ontstond er een kunstenaarsgroep wiens werken gekenmerkt worden door abstractie, eenvoud in kleuren en rechte lijnen. Piet Mondriaan was het belangrijkste lid van deze kunstbeweging en inspireert vormgevers en kunstenaars tot op de dag van vandaag. Dit jaar transformeert Den Haag in een ‘levende’ Mondriaan middels diverse tentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag, evenementen en kunstuitingen (o.a. de citydressing). Ook kregen talrijke beeldbepalende gebouwen en winkels in de stad een heuse Mondriaan- metamorfose zoals het Stadhuis, de Hofvijver, de Haagse Zwaan en Pathé Spuimarkt. Den Haag haakt hiermee aan op het landelijke themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’ waarbij diverse steden en regio’s in Nederland aandacht besteden aan het 100-jarig bestaan.

 

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.