Na 10 jaar keert de Zwarte neushoorn weer terug naar Rwanda!

Na 10 jaar krijgt Rwanda opnieuw een neushoornpopulatie. In de ochtend van 2 mei zijn de eerste 10 neushoorns in de hoofdstad Kigali aangekomen en in de komende weken worden nog 10 zwarte neushoorns overgebracht vanuit Zuid-Afrika naar het natuurpark Akagera in het oosten van Rwanda.

neushoorn-afrika

In de jaren zeventig leefden meer dan vijftig zwarte neushoorns in Akagera, een uitgestrekt natuurpark aan de grens met Tanzania. Maar door intensieve stroperij ging de populatie snel achteruit. In 2007 werd het laatste exemplaar gezien.

 

 

Nu, 10 jaar later, keren twintig neushoorns terug naar het park om er een nieuwe populatie te starten. De terugkeer is een flinke opsteker voor het park, dat al jaren aan een comeback werkt met behulp van de organisatie African Parks.

vervoer-neushoorn

“Neushoorns zijn een van de grote symbolen van Afrika, maar ze zijn ernstig bedreigd en verdwijnen overal op het continent door de illegale maar lucratieve handel in hoorns”, zegt Peter Fearnhead van African Parks. “De terugkeer naar dit land is een bewijs van het buitengewone engagement van Rwanda voor milieubescherming en een mijlpaal in het herstel van de natuurlijke diversiteit van Akagera.”

Sinds 2010 werkt de organisatie aan de herstructurering van het Rwandese reservaat, waardoor de stroperij teruggevallen is tot het laagste peil in zes jaar. Het park bloeit als nooit tevoren. In 2015 werden zeven leeuwen geïntroduceerd, en hun aantal is nu al verdubbeld.

 

 

Om de neushoorns te beschermen in hun nieuwe thuis, komt er een team van deskundigen om de dieren te volgen en te beschermen. Het park krijgt ook een hondenteam in de strijd tegen stroperij en een helikopter. De steun daarvoor komt grotendeels van de Howard G. Buffett Foundation.

“We zijn erg enthousiast over hun terugkeer”, zegt Clare Akamanzi, CEO van de Rwanda Development Board. “De terugkeer van de neushoorns in Akagera opent een nieuw hoofdstuk in onze beschermingsinspanningen, en we zijn alle partners dankbaar die in deze prestatie hebben geholpen. We zijn er helemaal klaar voor en kunnen hun veiligheid garanderen, in het belang van het toerisme en de gemeenschap in het algemeen.”

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.