Rotterdam is enorm populair voor nieuwe bedrijven!

Rotterdam heeft een recordjaar achter de rug als vestigingsstad voor nieuwe bedrijven. Bijna 80 bedrijven investeerden in Rotterdam door zich in de stad te vestigen of hun bedrijf uit te breiden.

Een forse stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Het toegenomen positieve internationale imago van Rotterdam vertaalt zich daarmee zichtbaar door in toenemende investeringen en banen. Rotterdam blijft eveneens populair als toeristische trekpleister. Het aantal hotelovernachtingen steeg in 2016 met 5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Rotterdam Partners vandaag publiceert.

 

 

“Rotterdam zet het sterkere imago duidelijk om in economisch rendement. De gestegen internationale bedrijvigheid is van groot belang voor Rotterdam. Het levert de stad direct en indirect banen op, het versterkt de innovatiekracht van een stad en zorgt ervoor dat Rotterdam zich sterker positioneert binnen internationale netwerken en het bedrijfsleven. Dat is belangrijk om ook in de toekomst aantrekkelijk te blijven als vestigingslocatie voor buitenlandse investeerders,” stelt wethouder Maarten Struijvenberg van werkgelegenheid en economie.

Rotterdam was in 2016 vooral in trek bij bedrijven uit de sectoren Maritiem en Offshore, Agrofood en de Smart Industry en IT. De meeste investeringsprojecten kwamen uit Azië, Noord-Amerika en Europa. Bedrijven als LT Foods (India), ARAG (Duitsland), Busan Port Authority (Zuid-Korea), Parhelion (Noord-Amerika), Venquis (Groot-Brittannië), United Producers of Michoacán (Mexico) en Unisun (China) vestigden zich in Rotterdam. Goede fysieke en digitale connectiviteit, de aanwezigheid van de haven, de gunstige vierkante meterprijs, het internationale netwerk en het innovatieve klimaat maken de regio Rotterdam een aantrekkelijke locatie voor bedrijven.

De bedrijven waarbij Rotterdam Partners nauw was betrokken (59 van de 79) leveren de stad de komende drie jaar bijna 1000 extra directe banen op en ruim 2400 indirecte banen. En daarnaast een investering van ruim 400 miljoen in de regionale economie.

 

 

Toerisme

Rotterdam, door Lonely Planet uitgeroepen tot ‘Best in Travel City 2016’, zag ook de toeristische cijfers weer groeien. De stad trok vorig jaar ruim 1 miljoen hotelgasten die samen goed waren voor ruim 1,6 miljoen overnachtingen, zo laten de voorlopige cijfers zien. De hotelcijfers laten zien dat de meeste gasten net als voorgaande jaren uit Nederland (54%) kwamen. Van de buitenlandse bezoekers kwamen de meesten uit het Verenigd Koninkrijk (7%), Duitsland (7%) en België (6%).

Ook de attracties en de musea profiteerden van het groeiend toerisme. De attracties noteerden gezamenlijk ruim 3,5 miljoen bezoeken, een stijging van 10% ten opzichte van het jaar ervoor. De top drie van meest populaire (betaalde) attracties bestond net als voorgaande jaren uit Diergaarde Blijdorp, Spido en de Euromast. De musea kenden met 1,13 miljoen bezoeken een stijging van 11%. Het meest populair waren Museum Boijmans Van Beuningen, Kunsthal Rotterdam en Maritiem Museum Rotterdam.

(Internationale) bewoners

Rotterdam is ook in trek als stad om te wonen voor (jonge) expats en ondernemers. In 2016 werden bijna 1000 kennismigranten geholpen door het Rotterdam Expat Centre. De groeiende populariteit van Rotterdam in eigen land vertaalt zich door in stijgende verkoop van woningen en huizenprijzen. In 2016 werden in de Maasstad 24% meer woningen verkocht dan het jaar ervoor en stegen de huizenprijzen met 7%.

“Rotterdam en de economie vooruit brengen is ons belangrijkste doel. De afgelopen jaren is met succes flink geïnvesteerd in het positieve imago van Rotterdam. Dat alle internationale lof voor de stad zich nu naast het groeiend toerisme, nadrukkelijker vertaalt in het binnenhalen van buitenlandse investeringen en een aantrekkende woningmarkt is een geweldige erkenning voor alle inspanningen die we samen als stad hebben verricht,” stelt Ron Voskuilen, directeur Rotterdam Partners.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.