Jurriaan Teulings en Stéphanie Versteeg winnen ASP 2017

Jurriaan Teulings heeft met zijn reportage Niks mogen, toch doen in Iran, gepubliceerd in het tijdschrift Winq, de Aad Struijs Persprijs (ASP) 2017 gewonnen in de categorie print. De winnaar in de nieuwe categorie digitale publicaties Stéphanie Versteeg met Magisch Varanasi, reizen door het ultieme India, gepubliceerd op de website van expeditieaardbol. De beide winnaars zijn gisteren bekendgemaakt op de Vakdag van de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht.

Zij ontvingen elk een bronzen sculptuur en een geldbedrag van 750 euro. Zij zijn door de 2 jury’s gekozen uit 8 genomineerden, 5 print en 3 digitaal, uit een recordaantal van 176 inzendingen.

De printjury over de winnende printreportage:

‘Jurriaan Teulings duikt in ‘Niks mogen, toch doen ik Iran’ (gepubliceerd in Winq) achter de werkelijkheid van mooie gebouwen, kleurrijke markten en gezellige anekdotiek. Hij trekt couchsurfend door Iran en maakt daarbij kennis met een nauwelijks door ons westerlingen vermoede, verrassend vrijmoedige homo- subcultuur. Het is een proeve van slow-journalism die zeldzaam dreigt te worden, maar overtuigend aantoont hoezeer een sterk persoonlijke benadering, een superieure stijl en de vastbeslotenheid om verder te kijken tot waarlijk verdiepende reisjournalistiek kan leiden.’

 

 

De overige genomineerden zijn:

  • Anne Wesseling: Cuba Libre, gepubliceerd in REIZ& Magazine
  • Marjolein van Rotterdam: Dwars door India, in National Geographic Magazine
  • Stijn Tormans: Uncle Jimmy en de pindabrigade, in Knack Magazine
  • Kees Lucassen: 48 uur in Napels, in REIZ& Magazine.

 

 

Over de winnende digitale publicatie zegt de digitale jury:

Het India-verhaal van Stéphanie Versteeg biedt een eerlijk inkijkje in een welbekende bestemming, maar weet de clichés te omzeilen met indrukwekkende beschrijvingen. Het is een persoonlijk relaas van de auteur over de liefde- haatverhouding die ze met India heeft. De publicatie heeft een goede cohesie tussen look & feel, tekst, beeld en lay out en informatiegehalte.’

De andere 2 genomineerden in deze categorie zijn:

  • Daisy Scholte: Namibië, toen die man er met onze auto vandoor ging
  • Henk Hanssen: Pedaleren in de Provence

Tijdens de bijeenkomst nam voorzitter Liduine Hoyinck afscheid van het ASP-bestuur. Onder haar jarenlange leiding is de huidige vernieuwing doorgevoerd en leeft de prijs meer dan ooit in de reisjournalistiek. Hoyinck heeft een opvolger gevonden in de persoon van oud-hoofdredacteur en freelance journalist Ed Lodewijks.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.