Op reis met locals in Rotterdam, Dublin en Tokio

Grote kans dat London, New York en Barcelona niet meer op de bucketlist staan. Op de Vakantiebeurs, die woensdag 11 januari begint, kan de bezoeker kennis maken met drie compleet verschillende stedentripbestemmingen. Met Rotterdam in eigen huis, het Ierse Dublin als citytrip dicht bij huis en de Japanse Metropool Tokio als echte exoot.

Drie Nederlanders die er wonen geven de beste tips voor een bezoek en twee van hen schreven er zelfs een stedengids over. Deze en andere auteurs van de time to momo stedengidsen geven van 11 tot en met 15 januari op de Vakantiebeurs in Utrecht een cityconsult. Tijdens dit ´spreekuur´ krijgen bezoekers persoonlijke tips van de locals over hun stad.

 

 

Rotterdam

“Welkom in een moeilijke stad’’, lacht Nina Swaep, local en auteur van de stedengids time to momo Rotterdam (voorheen de stedengids 100% Rotterdam). “Rotterdam is in Nederland altijd een beetje het ondergeschoven toeristische kindje geweest, maar dat is de laatste jaren erg veranderd. De stad wordt nu door vrijwel alle toonaangevende mondiale media geroemd als the place to visit en dat is mijns inziens terecht.”

 

 

Andersom stad
Het bijzondere aan Rotterdam is dat de stad ten opzichte van een traditionele stad andersom is opgebouwd. Door het bombardement is het hart van de stad immers verdwenen en staat de moderne architectuur prominent in het centrum terwijl de gespaard gebleven oude wijken eromheen liggen; in gewone steden is dat precies omgekeerd. Dat zorgt voor een rare gewaarwording. Normaal gesproken wijst een historische stadskern je de weg, maar in Rotterdam heb je die traditionele routes helemaal niet en moet je dus veel meer zelf op zoek. Dat kan lastig zijn, maar een tripje naar deze stad is daardoor meer een avontuur. Dat past weer goed bij het huidige toerisme, waarin mensen op zoek zijn naar verrassing, het lokale en het contact met de bewoners. Dat is wat je in Rotterdam vindt. Je moet er hier op uit trekken en ontdekt dan steeds nieuwe dingen.”

Opkomende wijken
Van de hedendaagse Markthal en de modernistische Van Nelle Fabriek, tot aan Huis Sonneveld en de Kubuswoningen. Ook leuk is om door opkomende wijken te struinen, zoals Katendrecht en het Oude Westen waar ik zelf woon en als gids bezoekers rondleid. De stad verandert ook ongekend snel, er komt elke dag wel iets leuks bij. Als je me nu vraagt wat mijn lokale tips zijn noem ik restaurant De Matroos en het Meisje op Katendrecht, de Aloha Bar in het voormalige zwembad Tropicana en restaurant Ayla aan het Kruisplein. Vraag je me dit komende zomer opnieuw, dan weet ik zeker dat ik tientallen andere dingen kan noemen. Precies daarom ook geven we bij mo’media niet alleen een papieren stedengids Rotterdam uit, maar schrijf ik ook wekelijks een blog, zodat we mensen continue op de hoogte kunnen houden van de leukste, nieuwste en meeste bijzondere dingen die in de stad gebeuren. Rotterdam gaat immers veel te snel voor papier alleen’’, besluit Nina.

Dublin

“Wat Dublin voor mij uniek maakt, zijn de ontzettend behulpzame en gezellige Ieren die altijd en overal voor een goede sfeer zorgen. En helemaal in hun pubs natuurlijk, waar de barman altijd een goed verhaal heeft’’, begint Amy Keip, kenner en auteur van de stedengids time to momo Dublin enthousiast over ‘haar’ stad. “Mijn favoriete pub is O’Donoghue’s op Merrion Row in de buurt van St. Stephen’s Green. Net buiten het centrum, ga ik graag naar The Open Gateway Brewery. Dit is een soort testproeflokaal van het beroemde Guinness, dat daar biertjes laat proeven die de brouwer mogelijk op de markt gaat brengen. Om binnen te komen moet je wel een kaartje van 6 euro kopen, maar dat is eigenlijk spotgoedkoop want de eerste vier proefbiertjes zijn dan inbegrepen. Ga je liever naar een club, kies dan voor Sam’s op Dawson Street. Begin daar vroeg met een hapje of een cocktail en je ziet het restaurant ’s avonds langzaam in een coole club veranderen.”

Shoppen
Het centrum van Dublin is redelijk compact en dus goed te voet te doen, zeker als je gaat shoppen. Kom je voor de grote merken en bekende ketens dan moet je naar Grafton Street. Als je op zoek bent naar vintage en kunst, ga dan naar South William Street, Wicklow Street en St. George Arcade, want daar vind je bijna alleen maar unieke winkels. Iets chiquer shoppen toe je tenslotte in Powerscourt Center waar ook veel galeries zitten.

Ga dus lekker wandelen en je komt overal leuke dingen tegen. Je hoeft trouwens echt niet altijd een paraplu mee te nemen, want het regent hier niet vaker dan in Nederland, ook al denkt iedereen dat altijd. Mocht het een keer regenen dan moet je maar denken: daarom is Ierland zo groen, zeker buiten de stad. Wat dat betreft heb ik nog wel wat aanraders. Bezoek bijvoorbeeld de Wicklow Mountains of ga naar Howth, een vissersdorp ten noorden van Dublin of naar Dalkey en Bray ten zuiden van de stad. Je kunt er prachtig wandelen over stranden en kliffen en je komt er eenvoudig met de trein, de DART. Ik kan zo nog uren doorgaan, maar volgens mij is het wel duidelijk: Dublin is van alle markten thuis en is een ideale bestemming voor citytrippers én natuurliefhebbers. Of een combinatie daarvan natuurlijk’’, lacht Amy tot besluit.

Tokio

“Ik woon nu twee jaar in Tokio en heb het nu al als een fantastische stad leren kennen’’, vertelt Michiel Boerwinkel vanuit de metropool in het Verre Oosten. “Letterlijk het lekkerste van Tokio is dat het eten een kunstvorm is. Niet alleen heeft Tokio de meeste restaurants met 3 Michelin sterren van alle steden in de wereld, maar ook het niveau van het eten dat niet haute cuisine is, is fabelachtig. Natuurlijk eet je hier de beste sushi en sashimi ter wereld, maar proef zeker ook Ramen, de noedelsoep die niet te vergelijken is met het instant soepje dat in Nederland in de supermarkt ligt. In Tokio overal verkrijgbaar in 1001 stijlen, maar altijd ongekend lekker en spotgoedkoop vanaf zo’n 5 euro.

Nieuwsgierig en vriendelijk
In Tokio kun je goed reizen met het openbaar vervoer, maar ik adviseer bezoekers altijd ook te gaan lopen. De Japanners zijn namelijk nieuwsgierig en vriendelijk en daarom wordt avontuurlijkheid altijd beloond en kom je in geweldige, lokale eettentjes die je nooit in The Lonely Planet zult vinden. Weet je wat trouwens echt bijzonder is aan Tokio? De stilte. Dit is één van de grootste steden ter wereld en toch kun je hier op veel plekken een speld horen vallen. Loop je in tien minuten weer naar een station dan stuit je op een muur van geluid. Die tegenstelling zorgt soms voor een rare gewaarwording, maar is uniek. Die stilte ga je trouwens niet ervaren in de wijk Shibuya waar de Japanse jongeren hun hippe kleren kopen en showen en waar ze ’s avonds uitgaan. Dit is de plek om je iconische foto van Tokio te schieten, want hier bevindt zich het beroemde diagonale kruispunt dat praktisch het beeldmerk van de stad is.

Ook de wijk Shinjuku is één van mijn favorieten. Niet alleen heb je daar het drukste treinstation ter wereld, maar ook het gemeentehuis waar je gratis op de 52e verdieping van een magistraal uitzicht over de stad kunt genieten. In het oosten van deze wijk heb je bovendien iets wat iets wegheeft van een red light district. Het is af en toe leuk om door deze iets ‘vuilere’ buurt te lopen, omdat de rest van Tokio zo blinkend schoon is. Maar goed, ik hoop dat ik een beetje duidelijk heb kunnen maken dat Tokio grandioos is om te bezoeken, vooral omdat het zo exotisch is. Tegenwoordig zie je weliswaar wat meer bewegwijzering in het Engels vanwege de Olympische Spelen in 2020, maar verder wordt voornamelijk in het Japans gecommuniceerd en dat zorgt ervoor dat je echt in een andere wereld bent. Ik vind dat geweldig en ik kan iedereen dan ook een stedentrip Tokio aanraden.’’

Persoonlijk advies voor je stedentrip

De auteurs van de time to momo stedengidsen geven van 11 tot en met 15 januari op de Vakantiebeurs in Utrecht een cityconsult. Tijdens dit ´spreekuur´ krijgen bezoekers persoonlijke tips van de auteurs over de stad. Nina geeft zaterdag 14 januari van 10:30 tot 13:00 uur een cityconsult over Rotterdam in hal 11 op het terras dichtbij Scandinavië. Amy geeft op zondag 15 januari van 14:00 tot 16:30 uur een consult over Dublin. Een consult duurt max. 10 minuten. Bezoekers hoeven zich niet aan te melden, ze kunnen gewoon aanschuiven bij de auteurs. Naast persoonlijk advies, ontvangen de bezoekers ook de time to momo gids van de stad cadeau.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.