Welkom in de wieg van de wereld

Leeuwen in het wild zien terwijl olifanten op de achtergrond toeteren en apen het terras van de lodge onveilig maken. Dat is het Afrika waar veel mensen voor gaan en waar je op de Vakantiebeurs, die volgende week begint, uiteraard alles over te weten kunt komen. Veel minder bekend is echter dat Afrika ook de bakermat van het menselijk leven op aarde is, de wieg van de mens die hier op sommige plekken nog leeft alsof de tijd heeft stilgestaan.

Traditionele wijze

In Namibië bijvoorbeeld waar de San op traditionele wijze jagen en verzamelen zoals ze dat al duizenden jaren doen. Of in het onwerkelijk mooie Ethiopië waar je als het ware zo de tijd van de Bijbel inwandelt.

 

 

Voor een bijzonder inkijkje in het leven van de San – beter bekend als Bosjesmannen – moet je als reiziger naar de Kalahari in het grensgebied van Zuid-Afrika, Botswana en vooral Namibië. Dit is een op het oog desolate woestijn waar je nauwelijks leven verwacht. Juist dit gebied is echter het domein van de San die de natuur op een unieke manier gebruiken om te overleven. Dat is al een prestatie op zich in de Kalahari waar zelfs de leeuwen magerder zijn dan hun soortgenoten in bijvoorbeeld bekende wildparken als Kruger en Serengeti. De San kennen elk geneeskrachtig plantje, gebruiken alles wat ze vinden voor kleding en woningbouw en zijn meesters in het vinden van water op plekken waar een normaal mens na een paar dagen dood gevonden zou worden. Met de San op pad gaan levert dan ook een verbijsterend mooie ervaring op en leert de mens en de wereld lessen over het belang van het behoud van de planeet.

 

 

“Alleen daarom al moet iedereen naar Namibië. Om de verhalen te horen van de San die tegenwoordig de inkomsten uit het toerisme verwelkomen’’, vertelt Tanja Sentefol van de Namibische touroperator SWA Safaris, die er aan toevoegt dat Namibië nog veel meer te bieden heeft. “De Kalahari is prachtig maar wil je echt veel wild zien dan moet je naar Etosha, het beroemdste park van het land waar veel olifanten rondlopen. Of bezoek Swakopmund aan de ruige kust. Ook een aanrader is de Sossusvlei, het gebied met de hoge zandduinen en die dode bomen die daar als stille getuigen van de geschiedenis staan. Over geschiedenis gesproken: als je in onze hoofdstad Windhoek rondloopt, lijk je soms wel in Duitsland te zijn. Heel bijzonder, al is het te verklaren omdat Namibië een voormalige Duitse kolonie is. Hoe dan ook, Namibië is ongekend gevarieerd en biedt een unieke ervaring in Afrika. Wie dat niet gelooft, moet maar naar de Vakantiebeurs komen’’, aldus Sentefol.

Ethiopië

Lucy heet ze en ze ligt in een wat stoffig museum in Addis Abeba. Tot voor kort wereldwijd het oudste mensachtige skelet ooit gevonden. Gevonden in Ethiopië dus, dat zichzelf cradle of mankind noemt, wieg van de mensheid. Het museum is een bezoek waard, het land nog meer en op de Vakantiebeurs wil Ethiopië dat duidelijk maken aan Nederland. Het verkeersbureau wil namelijk af van vooroordeel en stereotypering als was dit alleen het land dat het westen kent van hongersnood. Ethiopië heeft een punt, want wie er geweest is praat er een leven lang over. Met niets te vergelijken en met verhalen en bezienswaardigheden die de fysieke wereld overstijgen.

Christelijke geschiedenis

Naast Lucy ligt ook de westerse christelijke geschiedenis hier namelijk voor het oprapen. Bijvoorbeeld in de buurt van het stadje Axum, waar de restanten van het Paleis van de legendarische Queen of Sheba te zien zijn. Sheba heeft een prachtig verhaal te vertellen als geliefde van de ook legendarische Koning Salomon met wie ze een kind kreeg. De affaire liep op de klippen, waarna de zoon van het koningskoppel volgens de overlevering de twee tabletten met daarop de Tien Geboden van Mozes gestolen heeft en mee terugnam naar Ethiopië. Ze liggen nog steeds in Axum, in een minuscule kapel waar één enkele orthodoxe priester de Ark van het Verbond met zijn leven bewaakt…

Lalibela

Uniek in dit deel van de wereld is ook dat Ethiopië grotendeels Christelijk is en dat is goed te zien in het adembenemende Lalibela. Zelfs in vergelijking met bijvoorbeeld Petra in Jordanië zijn de rotskerken van Lalibela een wonder. In de elfde eeuw met de hamer uit de rotsgrond gehakt, is een complex ontstaan dat elke voorstelling te boven gaat. Zien is geloven hier en geloven doe je dan ook na een bezoek aan Lalibela. Al was het maar omdat het dagelijks leven zo uit de tijd van Christus getransporteerd lijkt. Ethiopië is een magisch, fabelachtig sprookjesland dat echt bestaat en wacht om ontdekt te worden. Te beginnen op de Vakantiebeurs.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.