Kom naar de opening van de Dolf Henkes Prijs 2016 tentoonstelling

Op donderdag 15 december om 20.00 uur opent de tentoonstelling met het werk van Daan Botlek, Rana Hamadeh, Rory Pilgrim en Katarina Zdjelar, de genomineerden van de Dolf Henkes Prijs 2016. De prijs ter waarde van 12.000 euro wordt tweejaarlijks uitgereikt door Stichting Henkes aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. Op donderdag 9 februari wordt de winnaar bekendgemaakt.

schilderij-mensen-belicht-rotsen

Daan Botlek (1977, Vlaardingen) maakt tekeningen, illustraties en monumentale muurschilderingen waarin de mensfiguur een terugkerend motief is. Zijn werkveld wordt gevormd door het straatbeeld, de gevels en verlaten gebouwen van de stad, die hij door een spel met perspectief en proportie naar zijn hand zet. Hij maakt humorvolle afbeeldingen met heldere contourlijnen waar elementen uit de omgeving vaak deel van uit maken. In TENT maakt hij een nieuwe monumentale muurschildering die in combinatie met ruimtelijke objecten op een inventieve manier met de ruimte speelt.

 

 

De films, performances en tekstaffiches van Rory Pilgrim (1988, Bristol) zijn gebaseerd op groepsbijeenkomsten, waarin hij ruimte schept voor dialoog en het uitwisselen van ervaringen met een grote verscheidenheid aan mensen. Woorden en muziek zijn voor hem belangrijke middelen voor verandering en actie, waarbij hij er naar streeft om uitgeholde termen als vrijheid, geluk, emancipatie en liefde opnieuw van betekenis te voorzien. In TENT creëert hij een kosmos rondom het nieuwste deel van de filmcyclus Sacred Repositories, getiteld Affection Is the Best Protection, over liefde en de ervaringen van LHBT-gemeenschappen in Almere, Rusland en Senegal.

 

 

Rana Hamadeh (1983, Rachkida) ontwikkelt langlopende onderzoeksprojecten, die zij uitwerkt in de vorm van performances, gesprekken, teksten, installaties, scenografieën en films. Hierin probeert ze in kaart te brengen wat de betekenissen en implicaties zijn van termen als ‘de vreemdeling’ of ‘de opstand’. Ze legt de tegenstrijdigheden bloot waarin zulke begrippen verwikkeld zijn door op een associatieve manier geschiedenissen, politieke retoriek, en persoonlijke verhalen met elkaar te verbinden. In TENT toont ze de caleidoscopische filmvoorstelling The Sleepwalkers (2016). De video draait om het verhaal van de serie-moordenaars Raya en Sakina die in 1921 de eerste vrouwen werden die door een Egyptisch gerechtshof ter dood veroordeeld zijn. Hamadeh verbindt deze geschiedenis met onderwerpen die betrekking hebben op Egypte en de Arabische wereld.

De video’s van Katarina Zdjelar (1979, Belgrado) zijn gebaseerd op een gelijkwaardige dialoog tussen bewegend beeld en geluid. De wijze waarop taal werkt binnen thema’s als identiteit, authoriteit of gemeenschap speelt hierin een grote rol. De performers in haar werk ondergaan taalgerelateerde oefeningen of een training die de inspanning en complexiteit van de werking en het beheersen van taal blootlegt. Zo toont ze in haar nieuwste werk een jonge vrouw die 4 muziekstukken tegelijktijd zingt zonder het ritme, tempo en stijl van elk afzonderlijk stuk uit het oog te verliezen.

Dolf Henkes

Op verzoek van de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989) is een deel van zijn nalatenschap bestemd als stimuleringsprijs voor toonaangevende Rotterdamse kunstenaars. Eerdere winnaars waren Jeroen Eisinga, Erik van Lieshout, Melvin Moti, Lara Almarcegui, Gyz La Rivière en Lidwien van de Ven. De Dolf Henkes Prijs is een initiatief van Stichting Henkes. De stichting stelt zich onder meer een gunstig Rotterdams kunstklimaat ten doel. De jury, bestaande uit Alexander Ramselaar (kunstverzamelaar), Lidwien van de Ven (kunstenaar en winnaar Dolf Henkes Prijs 2014), David Bade (kunstenaar en medeoprichter Instituto Buena Bista op Curaçao), Noor Mertens (curator) en Niels Post (kunstenaar en medeoprichter Trendbeheer) nomineerden de kunstenaars.

Dolf Henkes Prijs 2016 tentoonstelling loopt tot en met 19 februari 2016.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.