Ooit was Jan van Ravesteyn de meest gewilde portretschilder van Den Haag, maar tegenwoordig is deze zeventiende-eeuwse schilder bij het grote publiek onbekend. Het Haags Historisch Museum brengt hierin verandering en zet van 26 november 2016 t/m 9 april 2017 de eens zo beroemde schilder in de schijnwerpers met de tentoonstelling ‘Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn’.
Jan van Ravesteyn (ca. 1572-1657) was in de zeventiende eeuw een van de belangrijkste portretschilders van Den Haag. Hij ontving eervolle opdrachten van onder meer prins Maurits, het stadsbestuur, de schutterij en rijke particulieren uit de stad. Bovendien werd hij geroemd door opdrachtgevers én tijdgenoten: de beroemde hofschilder Anthony van Dyck maakte zelfs een portret van hem.
Bij leven was hij een gevierd schilder, maar vandaag de dag is Van Ravesteyn bij het grote publiek nog onbekend. Daarom geeft het Haags Historisch Museum een overzicht van zijn leven, werk en opdrachtgevers, op de plek waar hij zelf ruim 350 jaar geleden actief was als schutter. De expositie toont vier topstukken uit de eigen collectie, aangevuld met bruiklenen van o.a. het Mauritshuis en Rijksmuseum.
Bij de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een lezing over zeventiende-eeuwse kleding, kinderworkshops portretschilderen en stadswandelingen langs de plekken waar Van Ravesteyn heeft gewoond en gewerkt. De feestelijke opening voor het publiek vindt plaats op zaterdag 26 november.
Wie was Jan van Ravesteyn?
Over de jeugd van de schilder Jan van Ravesteyn is weinig bekend. Hij is zeer waarschijnlijk in 1572 geboren, maar over zijn geboorteplaats en ouders valt niets met zekerheid te zeggen. Aangenomen wordt dat Anthonis van Ravesteyn, een glasschilder uit Culemborg, zijn vader was. Wel is zeker dat Jan van Ravesteyn zich in 1598 inschreef bij het Sint Lukasgilde in Den Haag.
Geroemd door tijdgenoten en opdrachtgevers
Van Ravesteyn ontwikkelde zich tot één van de belangrijkste portretschilders van Den Haag. Tijdgenoten roemden hem om zijn schilderstijl: zo noemde Carel van Mander hem een “voortreffelijk schilder” en maakte de beroemde hofschilder Anthony van Dyck zelfs een portret van hem.
Zijn opdrachtgevers waren zeer gevarieerd: van rijke particulieren, die hun kinderen of zich als echtpaar lieten portretteren, tot de lage adel en de magistraat van de stad. Opmerkelijk is een portret uit de collectie van het Haags Historisch Museum, waar Van Ravesteyn de Haagse magistraat samen met de officieren van de schutterij portretteerde – voor zover bekend, een unieke combinatie in de Nederlandse schilderkunst. Ook het hof maakte gebruik van zijn schilderkwaliteiten. Zo maakte Van Ravesteyn voor prins Maurits een reeks van 27 officiersportretten, die een plek kregen in Paleis Honselaarsdijk en tegenwoordig deel uitmaken van de collectie van het Mauritshuis. Een prestigieuze opdracht, waar Van Ravesteyn in zijn tijd zeker trots op geweest zal zijn. Een deel van deze portretten is te zien op de tentoonstelling.
Specialist in portretten
Duidelijk is wel dat Van Ravesteyn, net als veel andere schilders in de Gouden Eeuw, een echte specialist was. Er zijn van hem geen landschappen, stadsgezichten of stillevens bekend: hij beperkte zich enkel tot het schilderen van portretten. Een lucratieve tak, omdat daar veel vraag naar was onder de (rijke) elite. Desondanks kende Van Ravesteyn in Den Haag maar weinig echte concurrentie. Vaak wordt hij in één adem genoemd met de schilder Michiel van Mierevelt, omdat de twee qua schilderstijl veel gelijkenissen tonen. Toch was Van Mierevelt niet direct een concurrent van Van Ravesteyn: hij was namelijk vooral werkzaam in Delft. Beide schilders hadden zo hun eigen stad en clientèle.
Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn
Hoewel Van Ravesteyn in zijn eigen tijd geroemd werd door tijdgenoten en opdrachtgevers, is deze schilder tegenwoordig bij het grote publiek nog relatief onbekend. Het Haags Historisch Museum vindt het daarom hoog tijd om deze vergeten Haagse portretschilder in de schijnwerpers te zetten, op de precieze plek waar hij ruim 350 jaar geleden zelf actief was als schutter. Gastconservator Saskia Kuus: “Het bijzondere aan deze kunstenaar is dat hij een zeer fijn oog voor detail had, waardoor je vanuit eerste hand de bijzondere zeventiende-eeuwse mode uit de Hofstad meekrijgt.“ De tentoonstelling ‘Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn’ is van 26 november 2016 t/m 9 april 2017 te zien.
Lees elke dag het laatste nieuws
Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
"*" geeft vereiste velden aan