10 redenen om het wijnlandschap in Catalonië te ontdekken

Naast het bruisende Barcelona, het heerlijke mediterrane klimaat en de prachtige vergezichten, is de Spaanse streek Catalonië ook gezegend met unieke wijndomeinen. Al meer dan 2500 jaar lang wordt er wijn verbouwd in verschillende regio’s van Catalonië en dat maakt dat het gebied zich anno 2016 als een van de meest toonaangevende wijnregio’s in Europa profileert. En alsof de heerlijke wijn nog niet genoeg is, is er in de buurt ook heel wat cultuur en authentieke gastronomie terug te vinden. Nog extra overtuiging nodig? Hier alvast 10 redenen om komend jaar richting de Catalaanse wijngebieden te trekken.

Ciclisme entre vinyes © Catalan Tourist Board Maria Rosa Ferré

Ciclisme entre vinyes © Catalan Tourist Board Maria Rosa Ferré

1. Rijke Geschiedenis

De wijnproductie in Catalonië dateert al van zo’n 2500 jaar geleden. Zelfs in de tijden van de Grieken en de Romeinen was de streek één van de pioniers op het gebied van wijnproductie. Dat maakt dat Catalonië alle nodige ervaring heeft om het hele productieproces zonder fout te finaliseren en zo elk jaar opnieuw smaakvolle wijnen kan produceren.

 

 

2. Prachtige landschappen

Elk wijndomein dat je in Catalonië bezoekt, heeft zijn eigen unieke uitstraling. Zo kom je tijdens je ontdekkingstocht wijngaarden aan zee, tussen de bergen of in valleien tegen. Een gevarieerde reis met een indrukwekkend vergezicht achter iedere bocht.

 

 

3. Uitgebreid assortiment aan wijnhuizen

Van de 600 wijnhuizen in Catalonië, zijn er maar liefst 300 open voor het grote publiek. Toch kun je er veel in korte tijd bezoeken, aangezien de wijngaarden vrij dichtbij elkaar liggen. En dat kan op verschillende manieren: ze zijn toegankelijk voor wandelaars, fietsers of je kunt er zelfs te paard doorheen. Om de ervaring compleet te maken, kun je je reis ook aanvullen met een relaxerende wijntherapie of een actieve druivenpluksessie. Zo hebben de Catalaanse wijnen en cava’s geen geheimen meer voor jou!

costers_sio_finca_011015-2940_mid_res

4. Gevarieerde architectuur

Catalonië zit al 2500 jaar in de wijnindustrie, en dat laat zijn architecturale sporen na. Zo vind je er Art Nouveau wijnhuizen – ook wel wijnkathedralen genoemd -, die hun ouderwetse charmes nog steeds met zich meedragen. Ook de liefhebber van moderne architectuur krijgt zijn zin, want er kwamen de laatste jaren heel wat nieuwe wijnhuizen bij – die gepaard gaan met al het nieuws op vlak van wijntechnologie.

vinyes-a-vilassar-de-dalt-3564

5. Prestigieuze wijnen

Een collectie van 600 wijngaarden betekent ook een enorm groot wijnaanbod. En daar zitten heel wat paradepaardjes tussen. Tijdens je Catalaanse wijn-ontdekkingstocht kun je meerdere keren kennismaken met wereldberoemde wijnen en cava’s. Bij wijnkenners zullen namen als Clos d’Agon, Vins de Taller en Gaintus zeker een belletje rinkelen. Cheers!

wine-route-do-emporda-oscar-vall-costa-brava-girona-tourism-board-image-archive

6. Verfijnde keuken

Bij wijn hoort ook een verfijnde maaltijd. En waar kan je deze verfijnde smaken beter proeven dan in de Mediterrane keuken? Het geheim van de Catalaanse keuken ligt in de kwaliteit en het unieke karakter van de gebruikte producten: lokaal en seizoensgebonden. Daarnaast streeft de regio naar de perfecte balans tussen traditie en vernieuwing. Voeg die verfijnde keuken en de smaakvolle Catalaanse wijnen samen en je gastronomische uitstapje is compleet.

finca-garbet-de-peralada-colera-oscar-vall-arxiu-imatges-ptcbg

7. Barcelona als start- en eindpunt

Het Catalaanse wijntoerisme en de verschillende wijnervaringen bevinden zich in en rond een van de meest aantrekkelijkste steden van Europa: Barcelona. Ideaal om het platteland even om te ruilen voor de bruisende sfeer van een wereldstad.

Enoturisme Penedès © Catalan Tourist Board Marçal Font Vila

Enoturisme Penedès © Catalan Tourist Board Marçal Font Vila

8. Bijzondere en authentieke accommodatie

De accommodatie in Catalonië is vaak aangepast aan het wijntoerisme: heel wat charmante hotels en B&B’s zijn in de verschillende wijndomeinen gelegen. Verder kom je restaurants op de meest bijzondere plaatsen tegen en kun je van een hele reeks aan catering- en speciale diensten gebruik maken. Wat dacht je van een persoonlijk tapasbuffet voor groepen of een wijnproeverij met aangepaste gerechten?

9. Joie de vivre

Ook de Mediterraanse levensstijl zorgt voor een gemoedelijke sfeer als je naar Catalonië trekt: denk aan de zon die altijd aanwezig is, een prachtige kustlijn die nooit verveelt, de indrukwekkende landschappen, rijke cultuur, verfijnde gastronomie en warme gastvrijheid. Catalonië is een regio die alle smaken en interesses aantrekt.

10. Twaalf kwaliteitslabels

Elke Catalaanse wijn behoort tot 1 van de 12 D.O. (Denominacion de Origen) of kwaliteitslabels – vergelijkbaar met het Franse “Appellation d’Origine Controlée (A.O.C.)”. Ze garanderen elk de kwaliteit en het unieke karakter van de wijnen, identificeren de wijnstreken en verzekeren specifieke kenmerken van verschillende geografische gebieden. Door de bestaande wijnroutes ben je in staat om wijnen van de verschillende labels te proeven.

Ook nog makkelijk..

Catalonië is een regio die makkelijk bereikbaar is vanuit Nederland. Zo zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam Schiphol Airport naar Barce­lona-El Prat. Ook vanuit Eindhoven en Brussel zijn de luchtverbindingen goed naar zowel Barcelona als naar de regionale luchthavens van Gerona en Reus. Met de auto is het zo’n 1.500 kilometers vanuit Amsterdam naar hoofdstad Barcelona.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.