Gaudí’s top 5 in Barcelona

Het spoor van de Catalaanse architect Antoni Gaudí (1852-1926) is nadrukkelijk aanwezig in de straten van Barcelona. Van de beroemde Sagrada Família tot aan de stoeptegels van het Passeig de Gràcia of de lantaarnpalen bij het Plaça Reial. Het genie van deze modernistische architect trekt jaarlijks miljoenen bezoekers naar de stad, en dat is niet voor niks!

Gaudí top 5 - Sagrada Família

Sagrada Família

Zo verklaarde de universiteitsleraar van Gaudí tijdens zijn diploma uitreiking: “We hebben hier een volkomen gek of een genie, de tijd alleen zal het zeggen”. Dat Gaudí een genie bleek te zijn is inmiddels nu al meer dan bevestigd.

Een stedentrip Barcelona staat dus gauw in het teken van de gebouwen van Gaudí, maar welke zijn de mooiste en welke mag je niet missen? Local en expert Marta Rubio van www.barcelonametmarta.nl legt uit welke werken van Gaudí je sowieso gezien moet hebben en waarom.

Sagrada Família

De nog onafgemaakte kerk van de Sagrada Família is zonder twijfel een van de bekendste symbolen van Barcelona en een ware must-see. Gaudí werkte aan de Sagrada Família sinds 1883 tot aan zijn dood en werd daarna hier in de crypte begraven. Gaudí’s hommage aan God is een verbazingwekkend bouwwerk dat beslist de moeite waard is om te bezoeken wanneer je in Barcelona bent. Zowel van binnen als buiten, wordt je hier verrast door een unieke en monumentale kerkgebouw dat niks te maken heeft met andere gotische of neogotische kathedralen. Ook het uitzicht vanuit de torens is adembenemend mooi.

Park Güell

Het beeldschone Park Güell is ook meer dan een bezoekje waard. Dit unieke stadspark werd opgezet als privé-stadstuin voor de welgestelde maar omdat het project mislukte, bleef het grootse gedeelte van het park onafgebouwd. Vanaf de bekende slingerbankjes met Gaudí’s mozaïek geniet je nu van een fantastisch uitzicht over Barcelona en de Middellandse Zee. Door het park lopen is gratis, maar voor het monumentale gedeelte dien je inmiddels kaartjes te kopen. Het huis waar Gaudí zelf woonde is nu als museum geopend en geeft je een mooi kijkje in het leven en geest van Gaudí.

Gaudí top 5 - Park Güell

Park Güell

Casa Batlló

Al van buitenaf is het Casa Batlló een indrukwekkende verschijning van kleuren en vormen die de aandacht van alle passanten trekt. Het is dan ook niet ongewoon om hier veel toeristen te treffen die dit meesterwerk van dichtbij willen zien. Eenmaal binnen waan je je in de magische wereld van Gaudí en bezoek je het optrekje van de eerste eigenaren, de rijke familie Batlló. Het grote gebrandschilderde glas-in-loodraam in de woonkamer en het mooie dakterras dienen zeker je aandacht tijdens je bezoek.

Gaudí top 5 - Casa Batlló

Casa Batlló

 

 

Casa Milà

Het Casa Milà, in het volksmond bekend als ‘La Pedrera’, de steengroeve, was al van het begin een van de meest opmerkelijke en controversiële gebouwen van Gaudí. Dit unieke gebouw, in de vorm van een grote steen waarin appartementen zijn gebouwd en bekroond wordt door een leger van schoorstenen, is nu een van de trekpleisters aan het Passeig de Gràcia. Binnenin bezoek je niet alleen het huis van de familie Milà in zijn oorspronkelijke vorm, maar ook het dak van het huis, dat een mooi uitzicht over de stad biedt.

Gaudí top 5 - Casa Milà

Casa Milà (La Pedrera)

Palau Güell

Het paleis van de familie Güell, de beschermheilige van Gaudí, is ook een monument op zich. Het was een van de eerste werken van Gaudí, die de twee huizen die de familie Güell nabij de Ramblas bezat samenvoegde tot een waar paleis. Achter een geordend en sober uiterlijk, schuilt hier een prachtig gebouw, bekroond door een sprookjestuin van geornamenteerde schoorsteenpijpen volledig in Gaudí’s stijl. De indrukwekkende centrale koepel vormt ook een van de hoogtepunten van een bezoek aan het Palau Güell.

Gaudí top 5 - Palau Güell

Palau Güell

Handig om te weten:

  • Al deze gebouwen van Gaudí zijn inmiddels door de UNESCO Werelderfgoed verklaard. Een extra reden om naartoe te gaan!
  • Het is aan te raden om kaartjes voor de Sagrada Família, het Park Güell, het Casa Batlló en het Casa Milà van tevoren online te kopen. Zo vermijd je de lange wachtrijen en ben je zeker dat je deze monumenten op de gewenste dag kunt bezoeken.
  • Er zijn ook wat minder bekende gebouwen van Gaudí die je ook kunt bezoeken, zoals de Torre de Bellesguard of de Pavellons Güell. En binnenkort zal nog het onbekende Casa Vincens haar deuren openen!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *