Als een Tsjech iets goed kan, is het wijn maken

Wie aan Tsjechië denkt, denkt vaak direct aan Praag, het Reuzengebergte of een van de vele bierbrouwerijen. Want als er iets is wat een Tsjech goed kan, dan is het wel bier maken. Als wijnland is Tsjechië helemaal niet zo bekend. En dat is zonde, want iedereen die weleens een goede Tsjechische wijn heeft gedronken weet dat het nooit bij één glas kan blijven. Contributor Jellie neemt je mee langs de beste wijnplekjes van Tsjechië.

Witte wijn uit Moravie

Witte wijn uit Moravie

Uit het hart van Europa komen veel mooie wijnen, die bij Nederlanders gek genoeg niet zo bekend zijn. Veel mensen weten meestal niet eens dat er in Tsjechië wijn wordt gemaakt. Maar Tsjechië is een prachtig wijnland met een hele lange wijngeschiedenis. En wie eens op de kaart kijkt, begrijpt direct waarom Tsjechië zo veel potentie als wijnland heeft.

Tsjechië heeft namelijk een hele mooie ligging met twee bekende wijngebieden: Bohemen en Moravië.

Tsjechische wijnen uit Moravië

De regio Moravië is bijzonder goed geschikt voor het verbouwen van wijndruiven. Zo’n 96% van alle Tsjechische wijnstokken staan in Moravië aangeplant.

Moravië grenst aan het Oostenrijkse Weinviertel. Dit is het grootste wijndistrict van het buurland. En het Oostenrijkse Weinviertel wordt door veel wijnkenners geroemd vanwege de mooie diversiteit aan wijndruiven in de regio. Veel van de ‘typisch Oostenrijkse’ druiven uit het Weinviertel, vind je ook in Tsjechië. De Grüner veltliner en de Welschriesling groeien bijvoorbeeld rijkelijk in Moravië.

 

ZIE OOK: Dit is waarom er meer toeristen uit de Benelux naar Tsjechië gaan

 

Moravië is een prachtig gebied en brengt veel kwaliteitswijnen voort. Als je in de regio bent, zie je direct de mooie groene heuvels bekleed met wijnstokken. De regio is onderverdeeld in vier verschillende wijngebieden: Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická en Slovácká. Elke regio heeft weer een eigen bodem, variërend van een kalkachtige grond tot juist meer stevige kleigronden.

Het Europese landklimaat zorgt voor warme zomers en redelijk koude winters. Het bijzondere aan de regio in Moravië is het microklimaat. De regio kent een relatief warmer en droger klimaat dan in andere regio’s rondom Moravië. De nationale Tsjechische belangenorganisatie schat in dat door het klimaat, zo’n 80% van alle jaargangen goede tot uitstekende Tsjechische wijnen voortbrengen. Uit Moravië komen zowel rode als witte Tsjechische wijnen, al staat de regio vooral bekend om de witte wijnen.

Tsjechische wijnen uit Bohemen

De wijngaarden van Bohemen liggen in het noordwesten van Tsjechië. Bohemen is eigenlijk een verzamelnaam voor een paar wijngaarden in de omgeving van Praag. De wijngaarden van Bohemen zijn met ‘slechts’ 400 hectare wat aan de kleine kant en liggen verspreid rondom de rivieren Elbe, Jizra, Bernounka en Ohre. Wil je tijdens je vakantie genieten van de Boheemse wijnen?
 

Eeuwenlange wijntraditie

Tsjechië kent een eeuwenlange wijngeschiedenis, tot het Romeinse tijdperk. De allereerste wijnranken werden door de Romeinen geplant op de Pálava heuvels.

Wijn proeven in Moravie

Wijn proeven in Moravie

Ondanks de lange geschiedenis, is Tsjechië een relatief jong wijnland dat na een lange pauze weer begonnen is met de productie van top wijnen. In de jaren negentig, nadat Tsjechië van het socialisme was losgekomen, werd weer waarde gehecht aan kwaliteit. Tot die tijd waren Tsjechen vooral geïnteresseerd in zo veel mogelijk hectoliters.

 

 

In de jaren negentig werd veel geïnvesteerd in nieuwe aanplant van wijnstokken en het moderniseren van de productiefaciliteiten. Met een speciaal wijnfonds werden bovendien compleet nieuwe wijngaarden aangelegd. In een kleine 3 decennia hebben de Tsjechen een ongelooflijke inhaalslag gemaakt. Veel Tsjechische wijnen doen nu niet meer onder voor die van buurlanden.

Het harde werken van de Tsjechen wordt trouwens beloond: de laatste jaren worden Tsjechische wijnen regelmatig beloond met wijn-awards. Zo zijn Tsjechische wijnen onder andere bekroond met verschillende gouden en zilveren medailles bij de beroemde wijncompetitie Concours Mondial de Bruxelles.

Wijnreizen naar Tsjechië

Als wijnliefhebber is Tsjechië dan ook een uitstekend vakantieland. Driekwart van alle geproduceerde wijnen is wit waarbij kenners direct gelijkenissen zullen zien met de Oostenrijkse wijnen.

Het prachtige gebied vormt een ideale basis voor een mooie vakantie. Je kan bijvoorbeeld fietsen over het prachtige heuvelachtige landschap, langs de wijngaarden, of een goed glas wijn drinken in een van de vele eeuwenoude wijnkelders. Wil je zelf genieten van al het moois dat Tsjechië te bieden heeft? Mail dan naar info@ceskysight.nl om je wensen te bespreken.

Proost!

Meer weten over Tsjechische wijnen, bekijk dan het filmpje hieronder.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *