Het verhaal achter de Chinese boeddhistische tempelklok

Degenen die Museum Klok & Peel al eens hebben bezocht weten dat in de collectie niet alleen klokken uit de Lage landen te zien zijn. Klokken van over de hele wereld zijn vertegenwoordigd.

persbericht-lezing-over-het-verhaal-achter-de-chinese-boeddhistische-te-1

Belangrijke plek

De verzameling klokken uit Azië nemen een belangrijke plek in. Bijzonder zijn de tempelklokken die soms mooie inscripties laten zien. Over de Chinese boeddhistische tempelklok houdt Suzanne Burdorf op zondag 4 november vanaf 14.00 uur een lezing.

 

 

Het verhaal achter de Chinese boeddhistische tempelklok

Waar in Europa de klokken klonken om het woord Gods te verspreiden, zo deden tempelklokken dat eeuwenlang in China om mensen te herinneren aan de weg van de Boeddha. Het geluid van de klok drong door tot in de verste hel, en bracht in alle werelden verlichting en verlossing van pijn. Aan de hand van inscripties uit de Songdynastie (960-1276) – wordt in de lezing verder ingegaan op de rijke symboliek van de Chinese boeddhistische tempelklok. Deze inscripties vormen een unieke bron voor de studie naar klokken uit deze tijd, aangezien de klokken zelf vrijwel allemaal zijn verdwenen. Wat betekende het geluid van de klok voor de toehoorders? Wie droegen bij aan het gieten van een nieuwe klok, en waarom? En waarom werden deze klokken versierd met eindeloze inscripties, sommige wel enkele duizenden karakters lang?

 

 

Suzanne Burdorf (1988) studeerde deze zomer cum laude af aan de Universiteit Leiden, waar zij eerder ook haar bachelor sinologie afrondde. Tijdens haar studie specialiseerde zij zich in Klassiek Chinees en Sanskriet. Sinds juli is ze werkzaam als promovenda aan de Universiteit Gent. Daarnaast is ze zangeres en liedjesschrijfster.

Voor het bijwonen van de lezing in Museum Klok en Peel gelden de normale entreeprijzen. Speciale aanbieding: gezins- of seniorenpas voor 25 euro, waarmee ouders of grootouders sámen met hun (klein)kinderen tot en met 15 jaar het museum tot eind van het jaar onbeperkt kunnen bezoeken. Museum Klok & Peel is alle dagen van de week geopend.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.