Start Maand van de Geschiedenis Noord-Holland

1 oktober start de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. In Noord-Holland organiseren diverse culturele instellingen activiteiten rondom het actuele thema Grenzen. Van een College Café over vluchtelingenproblematiek tot een underground tour door het Noord-Hollands archief. Alleen in oktober komt geschiedenis zo dichtbij. Een greep uit het programma.

oude-foto-mensen-met-koffers

CollegeCafé Grenzen

Welke rol spelen oude grenzen in de hedendaagse context? Praat actief mee over dit onderwerp tijdens het CollegeCafé Grenzen. Gasten: Thomas von der Dunk (cultuurhistoricus en publicist) en René Grotenhuis, voormalig CEO van Cordaid en huidig voorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties (giro 555) en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Onder leiding van reisschrijver Alexander Reeuwijk. Het programma wordt georganiseerd door debatcentrum FLOOR en de OBA.
6 oktober OBA Roelof Hartplein 430, Amsterdam 16:30 – 18:00 uur.

 

 

Oorlog in Indonesië (‘40-’50) getuigenissen van soldaten

Wat is de waarde van de getuigenissen van soldaten in een onderzoek naar de oorlog in Indonesië? Hoe zijn in deze films andere bronnen gebruikt zoals foto’s en egodocumenten? Deze thema’s komen aan de orde in een seminar bij Beeld en Geluid. Aan de hand van fragmenten wordt met filmmakers gesproken over hun werkwijze en de informatie die zij door interviews met veteranen voor hun film of televisieprogramma verzamelden.
5 oktober, Beeld en Geluid Mediaparkboulevard 1, Hilversum 16:00 – 18:00 uur

 

 

Ontdek de Marubi’s in Foam

Ontdek de Marubi’s in Foam tijdens de gratis rondleiding op donderdagavond. In de tentoonstelling Dynastie Marubi – Honderd jaar Albanese studiofotografie toont Foam een selectie foto’s uit het archief van de Albanese fotostudio Marubi (1856 – 1959). Gebeurtenissen uit de roerige geschiedenis van Albanië, van de Ottomaanse tot de communistische periode, als sociale rituelen, folkloristische kleding en sociologische interessante groepsportretten zijn allemaal in de collectie te vinden. De tentoonstelling is een kennismaking met de rijke fotografiegeschiedenis van een geïsoleerd gelegen Europees land dat vaak wordt vergeten.
6, 13, 20, 27 oktober Foam Keizersgracht 609 Amsterdam 18:30-19:30 uur

Underground tour door het Noord-Hollands Archief

Historisch Nieuwsblad neemt de bezoeker mee langs de schatten van het Noord-Hollands archief. De collectie omvat bijna 2.500 archieven, meer dan 50.000 boeken en tijdschriften en ruim 2,5 miljoen afbeeldingen, waaronder foto’s, prenten, tekeningen en kaarten. Tijdens de Underground Tour ontdekt men de geheimen van de middeleeuwse Janskerk en zijn de ondergrondse depots toegankelijk voor publiek.
8 oktober Noord-Hollands Archief Jansstraat 40, Haarlem 20:00 – 23:00 uur.

Stuk van het Jaar

Wat wordt hét Stuk van het Jaar? Vanaf 1 oktober kan iedereen zijn of haar stem op het mooiste archiefstuk van Nederland uitbrengen via de website. Ook archieven in de provincie Noord-Holland zijn in de race voor deze landelijke verkiezing. Alle ingezonden stukken zijn vanaf 1 oktober te bekijken op de website van Stuk van het Jaar. Het winnende stuk wordt op 29 oktober bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.