Unieke vondst bij opgravingen in Çatalhöyük

Medio deze maand is er in Çatalhöyük, staat sinds 2012 op de UNESCO WereldErfgoedLijst, een vrouwelijke figurine gevonden. Het Turkse beeld is afkomstig uit de periode 5.500 – 8.000 voor Christus. De vondst is zo bijzonder omdat de vrouwelijke figurine nog in perfecte staat is, geen beschadigingen heeft en het om zeer verfijnd handwerk gaat. Met een afmeting van zeventien centimeter weegt het beeld slechts één kilo.

beeld-rots-buddha

Çatalhöyük is een neolithische nederzetting uit 7.500 jaar voor Christus in het zuiden van Anatolië. In het verleden zijn er vaker vrouwelijke beelden gevonden in de nederzetting, maar tot op heden nog nooit een in zo’n goede staat als de huidige vondst. De vrouwelijke figurine is een vollere vrouw met brede heupen en een grote boezem.

 

 

Het beeld is gemaakt van marmer en is zeer gedetailleerd vormgegeven. De eerste opgravingen zijn in 1961 gestart onder leiding van James Mellaart en worden tegenwoordig voorgezet door archeoloog Ian Hodder van Stanford University dit onder goedkeuring van het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme. Onder leiding van hem hebben archeologen het beeld deze maand gevonden.

 

 

Werelderfgoederen Turkije

Naast Çatalhöyük zijn er vele plaatsen en bezienswaardigheden in Turkije die op de WereldErfgoedLijst van UNESCO staan. Met de culturele historie en indrukwekkende natuur is Turkije een bijzonder land. Het land heeft reeds 16 noteringen op de lijst: het historische stadsdeel van Istanbul, de Grote Moskee en het ziekenhuis van Divrigi, Hattuşa – de Hittische hoofdstad, Nemrut-berg, Xanthos-Letoön, de archeologische site van Troje, Göreme Nationaal Park en de rotsformaties van Cappadocië, Hierapolis-Pamukkale, het centrum van Safranbolu, de Selimiye Moskee in Edirne, Bursa-Cumalıkızık, Izmir-Pergamon, Efese, het Diyarbakir fort, cultureel landschap van de Hevsel tuinen en de archeologische site van Ani. Op de ‘nominatielijst’ staan nog tal van andere Turkse sites.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.