Kopi koffie?

Koffie is al lang niet meer alleen een cafeïneshot om de dag mee te beginnen: voor velen is het een echte lifestyle geworden. Over de hele wereld wordt er van het zwarte goud genoten. Indonesië is één van de grootste koffieproducenten ter wereld.

koffie-vrouwtje

Koffie is belangrijk

Voor veel Indonesiërs, van koffieboeren tot handelaren, is koffie dan ook een belangrijk deel van het dagelijks leven. Bewonder de eindeloze koffieplantages, breng een bezoek aan een coffee farm en bovenal: geniet van de heerlijke Indonesische koffie.

 

 

Kort lesje geschiedenis

De geschiedenis van Indonesische koffie gaat terug naar de Nederlandse koloniale tijd. De Nederlanders brachten in 1696 Arabica koffie mee naar Batavia, het huidige Jakarta, om het in het Cibodas nationaal park te verbouwen. Dat bleek een gouden zet: in 1711 werd de eerste Indonesische koffie geëxporteerd, tien jaar later was het 60 ton per jaar! Tegenwoordig wordt er niet alleen koffie geteeld op Java, maar ook op Sumatra, Sulawesi en Flores.

 

 

Kopi Tubruk

Niks Senseo in Indonesië, maar Kopi Tubruk. Deze eeuwenoude traditie van koffiezetten betekent zoiets als ‘botsende koffie’. Kokend water wordt over de koffie heen gegoten en door de botsing tussen die twee, ontstaat er een heerlijke kop koffie die net iets anders smaakt dan filterkoffie. Drink alleen niet te ver door, anders krijg je drap in je mond.

Een Kofi Tapruk

Een Kofi Tapruk

Sumatra & Sulawesi

De Atjeh Gayo koffie, die wordt geteeld in de Gayo hooglanden in het noorden van Sumatra, is één van de meest gedronken koffie van Indonesië. Een kopje Gayo Arabica heeft een sterke geur en milde bittere smaak. Maar Sumatra heeft nog een juweeltje voor koffieliefhebbers: de Sidikalang koffie. Deze sterke, kruidige koffie heeft een vleugje chocoladesmaak en is het aller-lekkerst als hij op de Tubruk manier gezet wordt. Ben je eigenlijk niet zo fan van de bitterheid van koffie? Probeer dan eens de koffie gemaakt van de Toraja bonen, geteeld op het eiland Sulawesi. Deze bonen hebben een fruitige, zoete ondertoon en zorgen voor een aangenaam gevoel op je tong.

Kopi Luwak

De duurste koffie ter wereld, de Kopi Luwak, komt uit Indonesië. Het proces van deze koffie is minstens zo interessant als de smaak. De luwak, een katachtig dier, verorberd graag de lekkere, rijpe koffiebessen. De pit van de bessen – ofwel de koffiebonen – kan hij niet verwerken en geeft ze terug aan de aarde bij zijn “nummer twee”. De bonen worden verzameld, gewassen en verwerkt door koffieboeren. Het proces in de maag van de kat geeft de koffie een bijzondere, nootachtige smaak. Door het intensieve productiekarakter hangt er wel een flink prijskaartje aan deze exclusieve koffie. Voor de echte liefhebbers dus!

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.