Kimono’s uit de Okura-collectie

Maak dit najaar kennis met de kleurrijke verhalen van het No-theater, een van de oudste theatervormen van Japan. Het Rijksmuseum toont vanaf 21 oktober 7 uitbundige No-theater kimono’s.

kimono-japan

De kimono’s laten de veranderingen van No door de eeuwen heen zien. No-theater ontstond in de 14e eeuw en is een gestileerde Japanse toneelvorm waarin zang, dans en muziek samenkomen. Hoogtepunt van de presentatie is een schitterende kimono uit de 18e eeuw met geborduurde maanbloemranken op saffraankleurige met damast gewoven zijde.

No-theater

Tegen het einde van de 14e eeuw werd de basis voor No-theater ontwikkeld onder shogun Yoshimitsu (1358–1408). In het No-theater trachten acteurs met dans, gebarenspel en poëzie een ingetogen, elegante schoonheid (yugen) te creëren. De boeddhistische kijk op de wereld als een plek van vergankelijkheid, het lijden en het zoeken naar verlossing vormt de thematiek in het No-theater. De programmering van de stukken, de structuur van de gezelschappen en de opvoeringspraktijk hebben sinds de 17e eeuw weinig verandering ondergaan.

 

 

De kimono’s die in het Rijkmuseum worden getoond, geven een indruk van de kleurrijke sfeer die tijdens No-voorstellingen in het verleden moet hebben geheerst. De hoofdrolspeler die langzaam zijn entree maakte, opdoemend uit het halfduister van de brug naar het hoofdpodium, met een overvloed aan met goud, zilver en contrasterende kleuren versierde stoffen glinsterend in het gedempte licht.

De collectie van Okura

Het Okura Museum of Art werd in 1917 opgericht en was het 1e privémuseum in Japan. Het huisvestte de collectie van Okura Kihachiro (1837–1928), een zakenman die in 1855, vlak na de openstelling van Japan, vanuit de provincie naar Tokyo was getrokken om daar de levensmiddelenhandel Okuraya te beginnen. De handelsfirma groeide uit tot een zeer succesvolle bedrijvengroep, waaraan in 1962 het eerste hotel in Tokyo werd toegevoegd. Okura Kihachiro zette zich vanaf het begin in als patroon van de kunsten en de familie houdt nog altijd die traditie in ere.

 

 

De 7 kimono’s uit de Okura-collectie bieden een representatief overzicht van No-theater kostuums, met als hoogtepunt een nuihaku, een schitterend kostuum uit de 18e eeuw met geborduurde maanbloemranken op saffraankleurige met damast gewoven zijde.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.