De culinaire zomer van Savoie Mont Blanc

Dat de Fransen van lekker eten houden, is algemeen bekend. Een wijntje bij het diner is een must, zo ook in de Savoie Mont Blanc. Deze zomer halen liefhebbers hun hart op in de Franse regio. Bijzondere wijnen, regionaal geproduceerde kaas en handgevaardigde ‘charcuterie’ zijn de ingrediënten voor de ultieme culinaire beleving. Op één van de vele festivals, in een sterrenrestaurant of ‘pop-up’ tussen de wijnranken.

 Pierre Gay, Fromager in Annecy foto: Eline Heeres

Pierre Gay, Fromager in Annecy foto: Eline Heeres

Regionale kwaliteitsproducten

Hoog in de Franse Alpen grazen de Abondance koeien met hun gekke witte brillen en de Tarines met hun rossige haren overal op de groene vlakten van de Savoie Mont Blanc. Naast koeien zie je in de regio veel schapen en geiten. De melk van deze dieren is goed voor het produceren van wel 80 verschillende lokale kazen. De bekendste kaas uit de regio is de Tomme de Savoie, een half harde kaas gemaakt van rauwe koeienmelk. Daarnaast is er de Beaufort, uit de Gruyère-familie, en de Abondance (naar de koe vernoemd!): zacht, smeuïg met een vleugje hazelnoot. “Steeds meer Nederlandse gasten vinden de weg naar mijn kaaswinkel, wat mij de kans geeft hen te laten proeven van al het moois dat wij hier in eigen regio produceren”, aldus Pierre Gay, een prijswinnende fromager in Annecy.

 

 

Naast kaas is wijn een bekende regionale specialiteit. Er zijn zo’n 23 druivenrassen waarvan iedere wijnboer zijn eigen unieke wijn maakt. “85% van de wijn verdwijnt in de glazen van de locals zelf, dus wees er snel bij”, aldus Jerôme Hugot, gids in de regio Coeur de Savoie.

Wijn, kaas en worst: culinaire festivals

Bij een feestje horen lekkernijen. Tijdens het 24e Festival des Vins in le Val d’Arly Mont Blanc op 14 augustus komen gezelligheid en culinaire specialiteiten samen. Vinologen geven uitleg over wijnen, kinderen kunnen een ritje op een pony maken en muzikanten zorgen voor een gezellig muzikaal kader. Op 14 en 15 augustus 2016 vindt ook het Fêtes des fromages in Abondance plaats. Met de bekende Tomme de Savoie en Reblochon kazen en een proeverij van biertjes.

 

 

Iets later dit jaar, op 22 en 23 oktober, staat de regio Coeur de Savoie in het teken van Le Fascinant Week-end. Tijdens dit festival komen sport, gastronomie en muziek samen in een decor van wijngaarden.

Tarte à la Myrtille

Tarte à la Myrtille

Van pop-up tot sterrenniveau

Naast de feestelijke culinaire evenementen, telt Savoie Mont Blanc tal van restaurants van hoge kwaliteit. In de regio vind je 34 restaurants bekroond met in totaal 49 Michelinsterren en voor een overheerlijk ‘petit-déjeuner’ bij een gezellige bistro hoef je niet ver te zoeken. En wat dacht je van een pop-up restaurant in een wijngaard? Lange tafels tussen de wijnranken is de echte Franse culinaire beleving compleet.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.