Den Haag laat grootste toeristische groei zien van de drie grootste steden

Den Haag laat over 2015 een groei aan overnachtingen van 7,7 % zien. Met name het aantal overnachtingen vanuit het buitenland is sterk gegroeid met bijna 19% ten opzichte van 2014. Daarmee laat de stad de grootste groei zien van de drie grootste steden van Nederland (Amsterdam 2,9% en Rotterdam 6,1%). Dit blijkt uit de cijfers over 2015 van het CBS. Uitgaande van de bestedingen van buitenlandse en binnenlandse bezoekers leveren de bijna 1,5 miljoen overnachtingen de stad minimaal 350 miljoen euro aan economische bestedingen op (bron: NBTC Holland Marketing).
tourist-tram-den-haag

Wereldwijde trend

Wereldwijd is de toeristische groei 4% (UNWTO) en landelijk 4,4%. Met de groei van 7,7% laat Den Haag een meer dan gemiddelde groei van het toerisme zien.
2eALINEA

 

ZIE OOK:

 

TEKST

 

 

Vooral groei buitenlandse toeristen

De groei in Den Haag is met name te danken aan meer buitenlanders (+12%) die langer overnachten (+18,8%). De Nederlandse overnachtingen blijven achter (-3,2%). Duitsland is het belangrijkste herkomstland: 121.000 Duitsers bezochten Den Haag, een groei van bijna 25%. Deze Duitsers realiseerden samen 234.000 overnachtingen. Dit is een groei van bijna 34%. De tweede plek is nog steeds voor gasten uit Groot-Brittannië met 68.000 gasten (+9,7%) en 105.000 over­nachtingen (+15,4%). Gevolgd door de Belgen met 43.000 gas­ten (+16,2%) en 68.000 overnachtingen (+15,3%). De grootste procentuele groei was ook in Den Haag weggelegd voor China met een groei van 60% naar 8.000 gasten. Maar ook Italië liet een mooie groei zien van 37,5% naar 11.000 gasten. De Nederlandse bezoeker is goed voor 668.000 overnachtingen.

Bestedingen in de stad: 350 miljoen euro

Gemiddeld besteedt een Nederlander per overnachting circa 95 euro in de stad en een buitenlandse bezoeker gemiddeld 215 euro. Een zakelijke bezoeker geeft gemiddeld per overnachting 300 euro uit. De verdeling zakelijk en recreatief voor Den Haag is resp. 55% en 45%. In totaal levert het de stad bij elkaar 350 miljoen op euro op aan economische bestedingen. Dit zijn alleen de bestedingen van het verblijfstoerisme.

Waarvoor komt de bezoeker naar Den Haag?

Over het algemeen zijn de grote iconen van Den Haag onder de bezoekers het meest populair zoals bijvoorbeeld de vernieuwde Pier en het strand, het Vredespaleis, Mauritshuis, (Paleis) Noordeinde of Madurodam. In 2015 was er onder de Belgen vooral veel vraag naar de grote tentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag zoals Rothko en Anton Corbijn. Waar Duitsers traditiegetrouw voornamelijk voor de Haagse stranden Scheveningen en Kijkduin kwamen, komen ze nu steeds vaker voor een cultureel bezoek en mixen ze stad en strand. Chinezen en Amerikanen zijn dol op het Mauritshuis en Escher in het Paleis.

‘Den Haag in top 3 qua voorkeur”

Den Haag Marketing heeft als doel een jaarlijkse groei van 3% te realiseren in het aantal overnachtingen, met in 2020 in totaal 1,5 miljoen hotelovernachtingen. Ook moet de stad in de top 3 staan als best beoordeelde stad van Nederlandse bezoekers. Marco Esser, directeur Den Haag Marketing: “We liggen op schema als het gaat om de groei en het aantal overnachtingen. Ook staan we in de top 3 als stad in overweging en voorkeur om naartoe te gaan. Daar zijn we trots op! Maar, het kan en moet beter:uit ons continue imago-onderzoek blijkt dat lang niet iedereen een goed beeld van Den Haag heeft. We starten dan ook in het najaar met een imagocampagne om te zorgen dat mensen Den Haag niet alleen overwegen, maar ook daadwerkelijk de boeking maken. Er is nog potentieel, dat moeten we benutten om zo nog meer bij te dragen aan de Haagse economie en –werkgelegenheid.”

 

 

Nienke van der Malen, directeur The Hague Convention Bureau: “De extra investeringen in de acquisitie van congressen gaan zich de komende jaren uitbetalen. De doelstelling is om in 2018 een toename van het aantal zakelijke bijeenkomsten van 50% te hebben gerealiseerd. Ook dat gaat verder bijdragen aan de Haagse economie en –werkgelegenheid.”

“Mooie opsteker”

Karsten Klein, wethouder Stedelijke Economie, zorg en Havens. “Het stadsbestuur investeert in ruimte voor ondernemerschap en in reuring in de stad. Dus meer bezoekers, meer internationale congressen, aansprekende evenementen en drukbezochte horeca-gelegenheden. Dit alles zorgt voor extra bestedingen en dat is goed voor de economie. De bezoekcijfers zijn een mooie opsteker, vooral voor al die Haagse ondernemers die een bezoek aan Den Haag zo aantrekkelijk maken.”

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.