Minneapolis: een eerbetoon aan Prince

De reden dat vooral Minneapolis op 21 april 2016, de sterfdag van Prince “purple” was gekleurd is simpel: Prince is gedurende zijn hele leven en zijn carrière nauw verbonden gebleven met zijn geboorte plaats Minneapolis, hoewel zijn muziek hem fans en faam over de hele wereld heeft gebracht.

draag-paars-morgen-prince

The Minneapolis Sound

Prince is geboren in Minneapolis op 7 juni 1958 en hij begon er muziek te componeren toen hij zeven jaar jong was. “The Minneapolis Sound”, een combinatie van funk, rock, pop, R&B en New Wave is ‘uitgevonden’ door Prince en heeft vele muzikanten over de hele wereld beïnvloed.
prince-eerbetoon-minneapolis-purple

Het succes van Prince heeft er voor gezorgd dat andere muziekcarrières een succesvolle start konden maken in Minneapolis: In de begin jaren tachtig richtten Jimmy Jam en Terry Lewis een band op welke later “The time’ zou worden waarin onder andere Morris Day optrad en als openings act voor Prince fungeerde. Andere artiesten zoals Janet Jackson, Sounds of Blackness, Boyz II Men, Alexander O’Neal, Cherrelle en Patti LaBelle zouden volgen.

 

ZIE OOK: Dit vinden reizigers de mooiste foto’s van Minneapolis en Minnesota #vkBucketlist

 

In diezelfde tachtiger jaren verstevigde Minneapolis zich als muziekstad door zowel de vernieuwende Punk Scene als de rijzende bekendheid van Prince. Bands als The Replacements, Hüsker Dü, Soul Asylum, Semisonic, American Head Charge, Atmosphere, Brother Ali, Dillinger Four, Dosh, The Jayhawks, Curtiss A en vele anderen vonden er hun oorsprong en speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van alternatieve rock muziek.

First Avenue is letterlijk de bakermat van elke band die de Twin Cities hebben voortgebracht, inclusief Prince. First Avenue speelt ook een belangrijke rol in Prince’s 1984 film “Purple Rain.”
prince-eerbetoon-minneapolis

Prince neemt niet alleen daarom de meest belangrijke plek in beslag op de legendarische Star Wall van First Avenue, waar honderden sterren vereeuwigd zijn op de muren van wat ooit een art deco busstation was. Elke ster vermeldt de naam van een artiest die ooit z’n opwachting maakte in First Avenue en 7th Street Entry.

prince-minneapolis

Ook in de negentiger jaren bleven de bands van Minneapolis succesvol en een van Prince meest succesvolle albums, Diamonds and Pearls beleefde er in 1991 z’n premiere.

 

 

Gedurende zijn hele carrière bleef Prince trouw aan zijn geboortestad Minneapolis waar hij regelmatig optredens gaf in zijn Paisley Park huis en recording studio in een van de voorsteden van Minneapolis. Dit is ook de plek waar hij op 21 april 2016 is overleden.

Lees meer over Prince en Minneapolis bij Meet Minneapolis.

purple-bridge-minneapolis

Comments are closed.