Trending in 2016: de pareltjes onder de reisbestemmingen

Kaapverdië, Glasgow en Iran: staan ze al op jouw bucket list voor 2016? Volgens wereldwijde reiszoekmachine Skyscanner moeten ze er zeker tussen staan, want dit zijn de meest trending bestemmingen voor volgend jaar. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Skyscanner. De reiszoekmachine onderzocht vier jaar lang het zoekgedrag van Nederlandse reizigers om te zien welke bestemmingen komend jaar populair zijn om te bezoeken.

Een impressie van Iran

Een impressie van Iran

De uitkomsten zijn onder te verdelen in drie categorieën, allemaal de moeite waard om te ontdekken. Samen vormen ze de perfecte mix van bekende bestemmingen en nieuwe, originele plaatsen die veel reizigers nog niet op hun verlanglijstje hebben staan. Wat dacht je van ‘vergeten’ bestemmingen, waar iedereen van gehoord heeft maar die je volgend jaar zeker moet herontdekken? Of de verborgen pareltjes van Europa: originele bestemmingen op slechts een paar uur vliegen. Of kies je voor avontuur en ga je in 2016 op weg naar ‘nieuwe’ bestemmingen, die eerder nog niet als toeristische bestemming te boek stonden?
Op basis van het zoekgedrag van Nederlanders en de procentuele stijging per bestemming in de afgelopen vier jaar, zet Skyscanner voor je op een rijtje: de populairste bestemmingen voor 2016.

 

ZIE OOK: Iran wordt toekomstige bestemming voor wereldreizigers

 

‘Vergeten’ bestemmingen

1. Kaapverdië (+ 62%)
2. Hamburg, Duitsland (+ 30%)
3. Bonaire (+ 18%)

Europa’s verborgen pareltjes

1. Glasgow, Schotland (+ 14%)
2. Bilbao, Spanje (+ 11%)
3. Palermo, Italië ( + 7%)

Tijd om te ontdekken

1. Iran (+ 47%)
2. Cuba (+ 14%)
3. Albanië (+ 6%)

 

 

Sam Ayles, pr-manager van Skyscanner: “Nederlanders zijn een avontuurlijk volk, en staan open voor nieuwe belevenissen. Met dit onderzoek willen wij hen inspireren verder te kijken dan de standaard bestemmingen door nieuwe, trending plaatsen in de spotlight te zetten. En wat blijkt: het bezoeken van magische plekken kan dichterbij dan je denkt! Volgend jaar is een perfecte kans om deze bestemmingen te ontdekken, of je nu houdt van actieve reizen, strandvakanties, culturele uitjes of citytrips.”

‘Vergeten’ bestemmingen

Sommige bestemmingen zijn bekend, maar toch in de vergetelheid geraakt. Hoog tijd om deze klassiekers opnieuw te ontdekken. Wat dacht je van Kaapverdië? De kleine archipel – gelegen op zo’n 570 kilometer van de West-Afrikaanse kust – is een tropisch paradijs met zijn uitgestrekte, maagdelijk witte stranden. Dichterbij huis vind je Hamburg (Duitsland). Het kleine hipster-broertje van Berlijn is hip and happening, en dingt al een tijdje mee naar de titel ‘coolste stad van Duitsland’. In deze dynamische en multiculturele havenstad bezoek je bijvoorbeeld het Sternschanze-district, vol kunstzinnige galerieën, boetiekjes en meubelwinkels. Ook (her)ontdekken steeds meer Nederlanders Bonaire. Niet alleen een paradijs voor sportduikers, maar ook voor andere sportievelingen: je kunt er onder andere wind- en kitesurfen, golfen, paardrijden, zeilen en mountainbiken.

 

 

Europa’s verborgen pareltjes

Om je in een compleet andere wereld te wanen hoef je niet naar de andere kant van de aardbol te reizen. Ook Europese steden hebben een hoop moois te bieden. In een van ’s werelds vriendelijkste steden (volgens Rough Guides en het magazine Condé Nast Traveller) Glasgow (Schotland) kun je bijvoorbeeld heerlijk cultuur snuiven, onder andere in het Kelvingrove Art Gallery and Museum, of voor de sportliefhebbers: het Scottish Football Museum. En ook in Bilbao (Spanje) halen kunst- en architectuurliefhebbers hun hart op, in het Museo Bellas Artes, het Basque Museum en natuurlijk het beroemde Guggenheim. Ook geschikt voor culinaire liefhebbers, want in foodie heaven Bilbao struikel je over de sterrenrestaurants en typisch Baskische eettentjes. Zoek je het liever nog iets zuidelijker? Het Siciliaanse Palermo (Italië) is een bruisende stad – bekend om de vele festivals en het uitstekende street food. De Grieken, Romeinen, Spanjaarden en Arabieren die de stad door de eeuwen heen bestuurden, drukten allemaal hun eigen stempel op het eten, de architectuur en de tradities van de stad.

Tijd om te ontdekken

Echte avonturiers benutten 2016 vooral om compleet ‘nieuwe’ bestemmingen te ontdekken, die nog niet populair zijn bij het grote publiek. Zoals Iran. Tot halverwege 2015 was het land bij toeristen nauwelijks in beeld, maar daar komt verandering in! Bezoek Shiraz, voor schitterende tuinen en unieke moskeeën, en de hoofdstad Teheran – voor fashion, internationale restaurants, chique cafés en volop kunstgalerieën. Ook is 2016 het jaar om te genieten van het authentieke Cuba met zijn laid back levensstijl, de kleine dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan en de bruisende wereldsteden Havana en Santiago de Cuba. Ben jij klaar voor een reis vol sigaren, oude auto’s, rum, salsa en koloniale architectuur? Blijf je liever binnen de Europese grenzen, dan is Albanië jouw bestemming bij uitstek. Gelegen tussen Griekenland en Montenegro biedt het land indrukwekkende archeologische gebieden, authentieke dorpen, Ottomaanse architectuur, nationale parken en prachtige stranden.

Comments are closed.