Baskenland

Het Baskenland – in het Baskisch Euskadi en in het Spaans País Vasco genoemd – is een van de 17 “comunidades autónomas”, oftewel autonome gemeenschappen van Spanje. Hier wonen de Basken, een van de oudste volkeren van Europa. Het ligt helemaal aan de kust van Noord-Spanje, iets ten westen van de Pyreneeën en de grens met Frankrijk. In het westen grenst het Baskenland aan Cantabria, in het oosten grenst het aan Navarra en in het Zuiden aan Rioja.

natuurreservaat-Urdaibai-Biskaje- Baskenland

 

 

De autonome gemeenschap Baskenland bestaat uit 3 provincies: Álava (met hoofdstad Vitoria), Biskaje (met hoofdstad Bilbao) en Gipuzkoa (met hoofdstad San Sebastián). Daarnaast omvat het de aangrenzende autonome gemeenschap Navarra en nog drie provincies in Frans-Baskenland (te weten Labourd, Neder-Navarra en Soule), aan de Golf van Biskaje. Ook hier wonen van oudsher hoofdzakelijk Basken.

Talen in Baskenland

Er worden twee officiële talen in Baskenland gesproken: Baskisch (=Euskadi) en Spaans. Met uitzondering van Spanjaarden afkomstig uit andere delen van het land, spreekt iedereen er beide talen. Tenminste in de provincies Álava, Biskaje en Gipuzkoa. In het zuiden van Navarra wordt echter nauwelijks meer Baskisch gesproken En in Frans-Baskenland wordt er weliswaar nog redelijk veel Baskisch gesproken, maar is het geen officieel erkende taal meer. Waar de Baskische taal precies vandaan komt, weet eigenlijk niemand. Zeker is, dat het op geen enkele andere taal lijkt en erg verschilt van het Spaans of andere Europese talen. De bewegwijzering in Baskenland is meestal in het Baskisch. Donostia is bijvoorbeeld de Baskische naam voor San Sebastian.

Vakantie in Baskenland

Baskenland is een heuvelachtig, rustig en vruchtbaar gebied. Doordat er vooral in de vroege lente en herfst aan de kust veel regen valt, is het er heerlijk groen. Verder heeft het een grillige kust met prachtig stranden, die oa. erg geliefd zijn bij surfers. De beste periode om op vakantie naar Baskenland te gaan, is van mei t/m oktober. De kans op regen is dan klein en door het zeeklimaat zijn de temperaturen er heerlijk aangenaam. Houdt je niet zo van de hitte, maar wel van de Spaanse cultuur, natuur en gastronomie, dan is Baskenland perfect om in de zomer naar op vakantie te gaan. Massatoerisme is er niet in Baskenland. Wat er wel is, is een enorme variëteit aan cultuur en natuur: authentieke Spaanse dorpjes, schitterende steden (bijvoorbeeld Bilbao en San Sebastián), prachtige natuurparken, grotten die al eeuwen geleden zijn bewoond en waarin nog ongelofelijke rotsschilderingen te vinden zijn en meer. Bovendien ligt het op de noorderlijke route naar Santiago de Compastela. Een geweldig gebied voor een cultuurvakantie in Spanje of een wandelvakantie in Spanje dus.

 

 

Wat Baskenland nog meer speciaal maakt, is de fantastische gastronomie! Baskenland heeft een voortreffelijke Spaanse keuken, die in het algemeen een stuk verfijnder is dan in de rest van Spanje. In Baskenland zijn relatief de meeste restauranten van Europa met een Michelin-ster te vinden. Dit alles maakt het een waar paradijs voor gastronomie-liefhebbers.

Guggenheim-museum-Bilbao-Baskenland

Gastronomie in Baskenland: pintxos en txakoli

Baskenland staat bekend om zijn pintxos en de txakoli wijn. Een pintxo is een soort tapa – een borrelhapje – maar dan een stuk verfijnder. Het is een echt haute cuisine hapje. Er worden zowel warme als koude pintxos in Baskenland gegeten. Iedere bar verkoopt wel een paar pintxos. Vaak wordt er aan de hand van het aantal prikkers die in de pintxos zaten, afgerekend.

Een typisch drankje in Baskenland is de txakoli, een jonge sprankelende en fruitige witte wijn. Hij is fris en bubbelt licht en smaakt het beste als hij goed koud gedronken wordt. Vandaar dat men een wijnglas niet bovenaan vast dient te houden. Dan zou de wijn immers te warm worden en zou een gedeelte van de smaak verloren gaan. De txacoli wijn smaakt verrukkelijk bij de vele verschillende overheerlijke pintxos. Ga je naar Baskenland toe voor de gastronomie, ga dan zeker naar San Sebastián!

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Baskenland om in de vakantiestemming te komen!

Blijf op de hoogte van Baskenland

Blijf op de hoogte van Baskenland met onze gratis nieuwsbrief!

Vliegtickets naar Baskenland

Zowel Vueling, Iberia als KLM vliegen naar de luchthaven Bilbao bij Bilbao. Op verkeersbureaus.info vind je voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar Aeropuerto de Bilbao. Bekijk de ticket aanbiedingen!

Kaart van Baskenland

[google-maps width=574 height=400]