Grote vliegvelden, hoge parkeertarieven

Het bewijs is geleverd, parkeren op regionale vliegvelden is aanzienlijk goedkoper dan parkeren op grote luchthavens. Wat vaak wordt beweerd is nu onderzocht en aangetoond door de onafhankelijke reiswebsite Vliegveldinfo.nl. Reizigers betalen op regionale vliegvelden gemiddeld een derde minder voor een parkeerplek. In het Herfstrapport 2015 ‘Parkeren op het vliegveld’ zijn de parkeertarieven onderzocht van de zestien vliegvelden die het meest worden gebruikt als vertrek luchthaven door Nederlanders en Vlamingen.

Parkeren op het vliegveld

Parkeren op het vliegveld

Grootte vliegveld van invloed op parkeerkosten

Voor een weekend parkeren op een van de acht grootste vliegvelden uit het onderzoek betalen reizigers gemiddeld 45 euro. Drie dagen parkeren op een regionaal vliegveld is met gemiddeld 30 euro, oftewel 10 euro per dag, 33% goedkoper. Reiswebsite Vliegveldinfo.nl onderzocht de parkeertarieven van vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden.

 

ZIE OOK: Parkeren op vliegveld voordeligst in Duitsland

 

Uitzonderingen: Eindhoven Airport en Luik Airport

De acht grootste vliegvelden qua passagiersaantallen brengen het meeste parkeergeld in rekening. De enige ‘positieve’ uitzondering is Eindhoven Airport. De Brabantse luchthaven behoorde afgelopen jaar voor het eerst tot de top 100 van drukste vliegvelden in Europa. Het vliegveld is al lang geen regionaal vliegveld meer, maar hanteert voor een weekend parkeren nog wel een tarief (€ 30) vergelijkbaar met regionale vliegvelden als Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde. In België is er een ‘negatieve’ uitzondering op de regel. Op het kleine Luik Airport betalen reizigers een prijs (€ 45) vergelijkbaar met grote luchthavens als Brussels Airport en Charleroi Airport.

Online parkeerplaats reserveren loont

Het prijsniveau is niet het enige parkeerverschil tussen grote en kleine vliegvelden. Grote vliegvelden bieden een veel gevarieerder parkeerproduct, van voordelig tot luxe parkeren. Op steeds meer vliegvelden hebben reizigers de mogelijkheid om online een goedkopere parkeerplaats te reserveren. Hierbij zijn twee zaken van belang: reizigers moeten online en enige tijd voor vertrek reserveren, vanwege beperkte beschikbaarheid. Bij online reserveren is parkeren voordeliger, waardoor de kosten de tarieven van de kleinere vliegvelden benaderen. Bekende online parkeerproducten zijn Smart Parking van Schiphol en Discount Parking van Zaventem. De luchthaven Rotterdam The Hague Airport biedt sinds kort Budget Parkeren op P10.

 

 

Guus Wantia, oprichter van Vliegveldinfo.nl, laat weten:

Regionale vliegvelden zijn vooral populair vanwege de voordelige tarieven. Zowel onder reizigers, die er besparen op parkeerkosten, als onder luchtvaartmaatschappijen, die er lagere havengelden betalen. Grotere vliegvelden is er veel aan gelegen om van hun imago als dure luchthaven af te komen. Dit blijkt met name uit de online parkeerproducten die de laatste jaren sterk in opkomst zijn.

Antwerp Airport verliest grootste voordeel

In vergelijking met het Lenterapport 2015 ‘Parkeren op het vliegveld’ is er niet veel veranderd. Grootste wijziging is het besluit van Antwerp Airport om de overstap te maken van gratis parkeren naar betaald parkeren. De parkeertarieven in Antwerpen zijn nu gelijk aan de prijzen op Oostende Brugge Airport. Een andere opvallende wijziging komt op naam van Charleroi Airport, waar de parkeertarieven op P3 flink zijn verlaagd ten opzichte van een halfjaar geleden. De veranderingen op Antwerp Airport en Charleroi Airport hebben een positieve werking op de gemiddelde parkeertarieven op Belgische vliegvelden.

Comments are closed.