The game is on: Nederland versus België

Twee landen, twee tentoonstellingen, één spel. Vanaf donderdag 15 oktober strijden Nederlanders en Belgen tegen elkaar in de Lage Landen Quiz. Het interactieve spel is ontwikkeld door het Nationaal Archief en STAM (Stadsmuseum Gent) en kan gespeeld worden in de beide tentoonstellingen over Willem I. Met de opening van de tentoonstelling in Gent kan de wedstrijd echt beginnen. Wie heeft de meeste kennis over deze landen? De Nederlanders of de Belgen?

De Lage Landen Quiz

De Lage Landen Quiz

Nationaal Archief: 24 uur met Willem, koning van Nederland en België

In de tentoonstelling in Den Haag, ’24 uur met Willem’, staat de werkkamer van koning Willem I centraal. Daar speelt zich het werkende en persoonlijke leven van de koning af. Door middel van een rode loper treedt de bezoeker het domein van Willem I binnen en ontdekt de wereld van deze hardwerkende vorst.

 

ZIE OOK: Sandton Hotels valt opnieuw in de prijzen

 

Ook de adviseurs van de koning komen aan het woord. Via de adviseurs komt de bezoeker te weten wat koning Willem I bezig houdt: de vorming van het Verenigd Koninkrijk, de aanleg van wegen en kanalen, verbetering van de welvaart en later ook de splitsing tussen Nederland en België. Maar zij geven ook inzicht in het karakter van de koning. Cartograaf Cornelis Kraijenhoff (1758-1840), majoor Jacobus Hojel (1779-1858), ingenieur Jan Blanken (1755-1838), politicus Gijsbert Karel van Hogendorp (1762-1838) en econoom Johannes van den Bosch (1780-1844); het zijn vijf van de acht personages die het verhaal van het begin van ons koninkrijk illustreren. Om de link met het heden te leggen komen in 24 uur met Willem ook hun huidige tegenhangers aan het woord: André Kuipers, Jeanine Hennis-Plasschaert, Daan Roosegaarde, Piet Hein Donner en Gerrit Zalm.

 

 

Stadsmuseum Gent (STAM): Het verloren koninkrijk. Willem I en België

In 2015 is het tweehonderd jaar geleden dat Nederland en het latere België werden samengevoegd tot het Koninkrijk der Nederlanden. Het koninkrijk hield vijftien jaar stand, van 1815 tot 1830. Korte tijd waren ‘Belgen’ en Nederlanders inwoners van dezelfde staat. Koning Willem I regeerde als een onvervalst verlicht despoot, maar zette ook sterk in op de ontwikkeling van de industrie, de infrastructuur, het onderwijs en het culturele leven.

Maar waarom stond het Zuiden zo anders tegenover koning Willem I dan het Noorden? Hoe kwam Willem I aan bijnamen als de Koperen Koning en de Kanalenkoning? Waarom kalkten de Belgen rond 1830 deze leuze op de straatmuren: ‘Wij willen Willem weg – wil Willem wijzer worden – wij willen Willem weer’. Wat betekende deze periode op lange termijn voor België?

Comments are closed.