Ga naar Egypte en kom je resort uit!

Vorige week bracht Contributor Kees voor zijn werk als reisagent een bezoek aan de Rode Zeekust van Egypte. Door een grote reisorganisatie werd hij samen met een groep collega reisagenten op pad gestuurd met een de doelstellingen de bestemming te leren kennen en de resorts te leren kennen.

ga naar egypte

Het koraalrif dat direct vanaf het strand toegankelijk is.

Zelf had ik nog wel een paar andere missies. Voor mij was de Egyptische Rode Zeekust altijd synoniem aan een door buitenlandse investeerders opgetrokken façade van luxe resorts waar je maar twee soorten kamers kan boeken: met zeezicht of woestijnzicht. Ik ging dus weg met de vraag wat de toerist zo ver weg van alle Egyptische attracties die er wél toe doen (de sfinx, de piramiden en de tempels aan de Nijl), te zoeken heeft. Een lekker strand kan je op wel meer plekken vinden. OK, de Rode Zee schijnt te wemelen van koraal en tropische vissen. Maar hoe vaak steek je je hoofd onder water tijdens je vakantie?

Ons programma voorzag niet in een bezoek aan de traditionele Egyptische hoogtepunten aan de Nijl, noch aan de piramiden. Het was immers zaak een goed beeld van de resorts te krijgen. En omdat dat onderdeel van mijn werk is, nam ik dat programma ook zo voor lief. Ik was echter verrast dat het lijstje te bezoeken hotels opvallend kort was en dat er veel ruimte was ingeruimd voor wat extra programmaonderdelen.

Allereerst kwamen we daar gelijk al op dag 1 in de gelegenheid om te snorkelen in Egypte. En dan ook gelijk bij een huisrif vanaf het strand. Nu had ik al wel eens eerder gesnorkeld in een paar landen, maar toen ik bij het El Malikia Resort in Abu Dabbab mijn hoofd onder water deed werd het mij in één klap duidelijk waarom al sinds de jaren tachtig mensen puur en alleen naar de Rode Zee reizen voor die blik onder water. Vol verwondering liet ik mijzelf ronddrijven om dit kleurenfestijn in 3D, nee 4D te aanschouwen.

 

 

Een andere eye-opener was de excursie met jeeps door de woestijn. Onze gidsen reden ons door een landschap als in een filmdecor. Tel daarbij een zonsondergang in Kodachrome kleuren bij op dat het decor in lichterlaaie zet en je kan mij wegdragen.

ga naar egypte

Even de schaduw opzoeken tijdens onze rit door de woestijn.

ga naar egypte

Per kameel door een landschap als in een filmdecor

Veel van mijn klanten vragen mij of het verstandig is om in Egypte je resort te verlaten en je onder de locale bevolking te mengen. Deze vraag riep erom om beantwoord te gaan worden op deze reis. Op één van de laatste dagen hebben we ons door onze chauffeur in het centrum van Hurghada af laten zetten en zijn we met een GoPro op zoek gegaan naar de soek waar je echt alleen de locals tegen komt. Pas toen is de gastvrijheid en de vriendelijkheid van de Egyptenaren volop bij me binnengekomen. Overal op straat werden we vriendelijk begroet en misschien komt het ook omdat ik als enige man met zeven vrouwen in mijn kielzog over straat ging, dat het mannelijk deel van de bevolking zich hardop afvroeg wat ik wel had en zij niet.

 

ZIE OOK: Egypte: een outdoor paradijs

 

En om ook te testen hoe goed het uitgaansleven te doen is buiten de resorts hebben zijn we ‘s avonds ook op pad gegaan. Iedereen in onze groep was het er over eens hoe ontspannen de sfeer overal op straat is en hoe toegankelijk de locale bevolking is. Niet alleen jongeren, maar ook gezinnen met kinderen. Allemaal nog laat op straat.

En laten we elkaar met z’n allen niet gek maken. Er bestaat niet zoiets als een veilige vakantiebestemming. Niet in Egypte, niet in Turkije, maar ook niet in Parijs of op een Noors eilandje in een meer. Honderd procent veiligheid kan niemand je garanderen. Geen enkele reisleider, geen enkel reisbureau, geen enkele regering.

Je weet nooit vooraf de consquenties die voortvloeien uit jouw beslissing om al dan niet ergens heen te gaan, in welk vliegtuig, boot of trein je stapt. Zo lang je, áls je dan op je welverdiende vakantie bent, maar met volle teugen geniet van alle vriendelijke mensen die er op je bestemming alles aan doen om jouw vakantie tot een onvergetelijke ervaring te maken. En dat is precies wat ik hier in het Egypte aan de Rode Zee aantrof: super aardige mensen die met hun traditionele gastvrijheid je blijven verrassen en verbazen. Wil je meer lezen, kijk dan op mijn blog voor meer over deze reis.

ga naar egypte

Onderweg bij El Quseir, overal vriendelijke bevolking

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *