Belgrado goedkoopste stedentripbestemming in Europa

Wie het lijstje met geijkte stedentripbestemmingen inmiddels heeft afgewerkt en op zoek is naar een andere verrassende stad, zou Belgrado moeten overwegen. De hoofdstad van Servië is een boeiende stad van contrasten.

dragomir-zamurovic-beograd

Dankzij haar centrale ligging kent Belgrado een mix van Oosterse en Westerse invloeden, waar creativiteit en gezelligheid het ritme van de dag bepalen. De voormalige historische industrie wijk Savamala is tegenwoordig het kloppend culturele hart van Belgrado. Voormalige vervallen pakhuizen bieden ruimte aan exposities van moderne kunst. Een van de hoogtepunten van deze metamorfose is het Mikser House, voorheen een staatsgarage is nu een cultureel centrum van Balkan design. Voor wie meer geïnteresseerd is in architectuur mag een bezoek aan de St. Sava Kathedraal niet ontbreken en liefhebbers van recente geschiedenis zullen het mausoleum van Tito zeker kunnen waarderen. Ook ’s avonds valt er in Belgrado genoeg te beleven wanneer de vele restaurantjes en nachtclubs hun deuren openen.

Betaalbare stedentrip

Voor wie zijn stedentrip graag betaalbaar wil houden, in een prijsonderzoek over 2014 van de ANWB in 18 Europese steden – waarbij kosten als openbaar vervoer, toegang tot musea, lunch met elkaar vergeleken werden – kwam Belgrado met stip op de eerste plaats als goedkoopste stedenreis. Voor nadere info over de stad ga naar www.tob.rs, de officiële website van de VVV Belgrado. Bij het Servisch verkeersbureau vind je eveneens meer inspiratie.

 

ZIE OOK: Servië: kruispunt van culturen

 

Bijzondere mengelmoes van architectuurstijlen

Trekpleister bij uitstek is Kalemegdan Citadel – het museum waar je alles leert over de veelbewogen 2000 jaar oude geschiedenis van Belgrado en waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de samenvloeiing van de rivieren de Sava en de Donau.

belgrado-kalemegdan-foto-b-jovanovic

Qua architectuur is de stad een bijzondere mengelmoes van stijlen: door de eeuwen heen is de stad maar liefst 44 keer met de grond gelijk gemaakt waardoor de bouwstijlen variëren van Balkanstijl, classicisme tot neorenaissance en neobarok.

De hotspot van Belgrado is de bohémien wijk Skadarlija, dat in reisgidsen wel eens vergeleken wordt met Montmartre in Parijs. Het is een pittoresk kunstenaarsstraatje met veel restaurants en ’s avonds live muziek.

Alle kanten op met breed winkelaanbod

Liefhebbers van winkelen zullen niet alleen verheugd zijn over het grote aanbod winkels en winkelstraten, ook de prijzen liggen vaak lager dan in Nederland. Het winkelwalhalla in Belgrado ligt tussen Knez Mihailova en Trg Republike en ook een gedeelte van de 8,2 km lange Kralja Aleksandra Boulevard heeft een divers winkelaanbod.

Naast winkelcentra, waar alle bekende modemerken vertegenwoordigd zijn, kan men voor uniek en lokaal design terecht bij concept stores zoals het Supermarket Concept Store &, Makadam Concept Store waar jonge Servische modeontwerpers hun werk verkopen. Tevens zijn er talloze koffiebars en restaurants te vinden.

Partystad

Een feestje bouwen kun je gerust aan de inwoners van Belgrado toevertrouwen. Het is een bruisende uitgaansstad met niet alleen in het centrum een groot aanbod aan cafés, clubs en disco’s, maar ook langs de oever van de Donau en de Sava vind je talrijke zogeheten ‘splavovi’ – drijvende nachtclubs. Een goed startpunt voor een kroegentocht is Strahinjica Bana. Lonely Planet prijsde enkele jaren geleden de stad al aan als ’the World’s Best Party Town’.

Groene oase

Net als Wenen heeft Belgrado ook zijn eiland in de rivier: Ada Ciganlija in de Sava rivier waar je kunt picknicken, de dorst kunt lessen bij talloze cafeetjes langs de promenade en zomers kunt zonnebaden op het strand. Op Ada kan men uitstekend recreëren en is het onder andere mogelijk om er te basket-, voet- en volleyballen, bungee jumpen, kayakken en is er een klimwand.

Fietsen

Hoewel de verschillende bezienswaardigheden niet ver uit elkaar liggen en prima te voet of met het openbaar vervoer te bereiken zijn, is een fietstocht door de stad met een gids ook een leerzame excursie. Fietsbedrijf I Bike Belgrade – gerund door een Nederlander – biedt verschillende tours aan.

Festivals

Hoewel het festivalseizoen er op zit valt er de komende maanden in Belgrado nog voldoende te beleven zoals het Belgrado Jazz Festival van 28 oktober – 1 november. De vele cafés hebben vaak live muziek en optredens van underground bandjes.

Afstand Amsterdam – Belgrado is ruim 1700km, vliegduur is 2 uur en 15 minuten. Naast directe vluchten van KLM en Air Serbia vanaf Schiphol, vliegt ook Wizz Air vanaf Eindhoven en Air Berlin vanaf Düsseldorf direct op Belgrado.

 

 

De lokale munteenheid is de Dinar en de koers is momenteel: 120 Dinaro is 1 Euro.

Comments are closed.