Over elfjes en kogelgaten, berichten uit een vergeten landschap

Ze eindigen als voer voor de lynxen op een besneeuwde bergtop, worden door een Ierse oceaan tot een zeemansgraf veroordeeld en laten zich in de boeien slaan door de IJslandse politie. Ook dat laatste is gelogen, maar ze hebben het geprobeerd. Twee dames in een wereld vol natuurgeweld. In ‘Over elfjes en kogelgaten’ reizen journaliste Anneke de Bundel en fotografe Nicole Franken door Noorwegen, IJsland, Bosnië, Irak, Ierland en Schotland.

boek-over-elfjes-kogelgaten-nomad-villager

Overleven

Ze reizen door gebieden waar dreigende uitbarstingen van vulkanen, geweld en eenzaamheid aan de orde van de dag zijn en waar mensen doen waar ze goed in zijn: overleven. Ze ontmoeten de laatste koning van Ierland die hen voor de deplorabele staat van de ferry’s waarschuwt, een IJslandse visser met een bebloed mes en een berggids die laveert tussen bermbommen en een moeder die hem dreigt uit te huwelijken. De natuur is hun vijand én hun bondgenoot. Of zoals de Koerden het verwoorden: “Alleen de bergen houden van Koerden.”

Er zit niets anders op dan de rest der dagen op een Noorse berg te slijten. Bij -18 graden hoeft die rest niet lang te duren. Doodvriezen schijnt pijnloos te zijn, al is het me een raadsel hoe mensen aan die kennis komen. Zitten hier eigenlijk beren? Lynxen wel. Er is me verteld dat het jachtseizoen op lynxen is begonnen omdat ze schapen eten. En van een schaap naar mij is maar een klein hapje. Afgekloven worden door een kudde Noorse lynxen, klinkt weinig appetijtelijk. Van mij uit gezien.

‘Over Elfjes en Kogelgaten’ bestaat uit zes reisreportages over bestemmingen waar de natuur en het landschap noodgedwongen een grote rol spelen in het dagelijks leven. Iedere reportage is voorzien van indringende foto’s en wordt afgesloten met een damesverhaal. De auteurs vertellen hierin vol humor over hun eigen belevenissen tijdens de reis.

 

ZIE OOK: De wereld rond in Soest

 

De verkeerde kant opkijken

Dit boek is geschreven in de beste traditie van VPRO’s buitenlandprogramma ‘Diogenes’. Daar leerde ik: “Je moet op het goede moment de verkeerde kant opkijken.” Anneke en Nicole doen precies dat in ‘Over elfjes en kogelgaten.’ Lezen! – Lex Runderkamp, reizend verslaggever Arabische wereld NOS.

De auteurs

Journaliste Anneke de Bundel is geboren in België in het jaar waarop de landschildpad Tui Malila in Tonga op 188-jarige zijn laatste adem uitblaast. Al op jonge leeftijd verhuisde ze naar Nederland. Een voorval waarvan ze nooit zou herstellen. Ze woonde achtereenvolgens in de VS, Spanje en het vroeg gestorven Joegoslavië. Ze portretteert het liefst mensen op zoek naar geluk. Meestal tegen de stroom in.

 

 

Fotografe Nicole Franken is geboren in Rotterdam op de koudste dag van 1976, naar verluidt in ski-pak, wist niet hoe snel ze naar Curaçao moest vertrekken om op te warmen. Reisde per bus van hotspot naar hotspot, opmerkelijk voor iemand met een afkeer van het openbaar vervoer. Streek uiteindelijk neer op een boot op een oer-Hollandse plas. Vangt met haar camera dat wat buiten beeld dreigt te blijven.

Over het boek Over elfjes en kogelgaten

Auteur Anneke de Bundel en Nicole Franken
Taal Nederlands
Druk 1
Uitgeverij KNNV Uitgeverij
ISBN 978 90 5011 554 4

Laat in de comments weten wat je van het boek vindt nadat je het inkijkexemplaar hebt gelezen! Speciaal voor lezers van Verkeersbureaus.info is het boek met 17% korting te bestellen tot eind oktober op knnvuitgeverij.nl/NL/webwinkel/mens%20en%20natuur/0/74896

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *