Champagnehuis Joseph Perrier

Wie aan Frankrijk denkt, denkt aan champagne. Niet vreemd want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Frankrijk kent dan ook tientallen champagnehuizen. Champagnehuis Joseph Perrier is hier één van.

Het Franse champagnehuis Joseph Perrier werd in 1825 opgericht door de zoon van wijnhandelaar François-Alexandre onder de naam “Joseph Perrier Fils et Cie”. Ze vestigden zich in Châlons-sur-Marne, aan de weg naar Fagnières, waar een oud postkantoor in gebruik werd genomen. Drie kilometer aan tunnels onder de naastgelegen heuvel werd ingericht als wijnkelder.

Vandaag de dag is champagnehuis Joseph Perrier nog steeds een gevestigde naam in de wereld van champagne. Ik maakte kennis met dit gerenommeerde merk en waagde me onder de grond.

Champagnehuis Joseph-Perrier

Het oude postkantoor waar Joseph-Perrier kantoor houdt.

Champagnehuis-Joseph-Perrier-ontvangst

De ontvangstruimte laat direct een deel van de lange historie zien.

Het Franse champagnehuis Joseph Perrier is sinds 1825 gevestigd in het plaatsje Châlons-en-Champagne. Met een productie van zo’n 700.000 flessen champagne per jaar, is het familiebedrijf een bescheiden speler op de champagnemarkt. Het draagt echter bij aan de exclusiviteit van het merk en zal dus niet snel veranderen.

We worden ontvangen door in een met champagneflessen gevulde kamer waar de lange historie van Joseph Perrier meteen zichtbaar is. Historisch meubilair, champagneflessen uit eerdere jaren en handgetekende fleslabels uit de beginperiode van het champagnehuis. Een rondleiding door de wijnkelders volgt.

Champagnehuis Joseph-Perrier

De “kluis” waar flessen uit elk wijnjaar sinds de jaren ’40 worden bewaard.

De champagnes van Joseph Perrier worden gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. In de gangen van de wijnkelders liggen tienduizenden flessen te wachten tot ze klaar zijn voor de verkoop. Een proces waar jaren overheen gaat, de meesten liggen minimaal drie jaar te wachten, sommige zelfs veel langer. La Cuvee Royale brut is zo’n champagne die drie jaar ligt te rijpen; het resultaat van een mix van drie druivensoorten (35% Chardonnay en Pinot Noir, 30% Pinot Meunier). Le Blancs de Blanc ligt vijf jaar in de kelders en bevat 15% vin de réserve.

Champagnehuis Joseph-Perrier

Magnum flessen tijdens het gistingsproces.

Na de indrukwekkende rondleiding door de kilometers lange tunnels is het tijd voor een korte nabespreking. Met champagne uiteraard, want een bezoek aan een champagnehuis is niet compleet zonder zelf aan een glaasje bubbels te nippen. Het is een fijne afsluiting van het bezoek, waar ik bijzonder veel leerde over de wereld van champagne en de lange weg die wordt afgelegd voor het in je glas eindigt.

Champagnehuis Joseph-Perrier

De champagne wordt natuurlijk ook geproefd.

Bezoek Champagnehuis Joseph Perrier

Ben jij ook nieuwsgierig naar de wereld van Joseph Perrier en zou jij het champagnehuis zelf weleens willen bezoeken? Dat kan! Het champagnehuis is niet open voor publiek maar eens per maand kun je een rondleiding boeken en zelf de wijnkelders in. In de zomermaanden juli & augustus kun je deze rondleiding zelfs dagelijks boeken.

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *