Zomervakantie in Zweden: treed in voetsporen Astrid Lindgren

Wie deze zomer afreist naar Oostelijk Småland en Öland in Zweden, kan tal van noviteiten rond Astrid Lindgren ontdekken. Zo worden haar oorlogsdagboeken (1939-1945) voor het eerst tentoongesteld. Ook is het exact 70 jaar geleden dat de eerste illustraties van Pippi Langkous verschenen en wordt het tweede deel van het tuinproject ‘Astrid Lindgrens Gärten’ geopend.

astrid-lindgrens-nas-huis-rondleiding

Oorlogsdagboeken van Astrid Lindgren

“De hele wereld brand!”, dat is de titel van de tijdelijke expositie in Vimmerby in het teken van de oorlogsdagboeken van Astrid Lindgren. De boeken komen uit de tijd voor haar grote doorbraak en verbeelden haar persoonlijke ervaring van het dagelijks leven tijdens de oorlog. Het is voor het eerst dat de dagboeken aan het publiek worden getoond. Bij de expositie worden bezoekers tevens geconfronteerd met huidige kwesties in relatie met Lindgren haar kijk op moed, verantwoordelijkheid en inleveringsvermogen.

 

ZIE OOK: De top 3 outdoor-avonturen in Skåne

 

Opening tweede deel tuinproject

In het cultuur- en beleveniscentrum in Vimmerby is half juni tevens het tweede deel van het tuinproject geopend. De bosjes, met mos begroeide open plekken, bloeiende weides en velden symboliseren de vrije natuur. Ieder gedeelte van de tuin weerspiegelt een gevoel dat karakteristiek is voor Lindgren, zoals levensvreugde, hoop en geborgenheid, maar ook melancholie, verdriet en wanhoop. Het eerste deel van het project werd in juni 2014 opgeleverd en het derde en laatste deel wordt naar verwachting in juni 2016 afgerond.
opening-tuinen-achterkleinkind-astrid-lindgrens-broer-foto- fortvivlan-chilcott

Eerste Pippi Langkous illustraties in slot Kalmar

70 Jaar geleden werden de eerste illustraties van Pippi Langkous uitgegeven. De tekeningen van Ingrid Vang Nyman verworven decennia lang wereldwijde bekendheid. Om dit jubileum te vieren, is er tot 11 november 2015 een speciale expositie in slot Kalmar, waar de originele illustraties van Pippi Langkous en personages uit andere boeken van Astrid Lindgren worden getoond.
illustraties-ingrid-vang-nyman-foto-ingrids-altkrakan-ab

 

 

Over Oostelijk Småland en Öland

De Zweedse regio Oostelijke Småland en Öland is een geliefde vakantiebestemming en herbergt tal van bekende attracties en een variëteit aan landschappen. De regio staat onder meer bekend om de glaskunst en is het decor van Astrid Lindgren’s boeken. Het binnenland herbergt uitgestrekte bossen en meren. De kust fascineert bezoeker met mooie stranden, de zee, de archipel en het werelderfgoed landschap van het eiland Öland.

Comments are closed.