Kunst & Cultuur in Skåne

cultuur-icoon-verkeersbureaus Cultureel heeft Zweden veel meer te bieden dan alleen Abba en Pippi Langkous. Je vindt er bijvoorbeeld resten uit de Vikingtijd, maar ook dynamische steden, sfeervolle dorpjes met houten kerkjes en niet te vergeten hot design en ongekende kunst en cultuur uit Zuid-Zweden. Ken je de kunstenaars Stefan Mårtensson, Jonas Nilsson en Lars Bertle niet, dan wordt het hoog tijd om je koffer te pakken en op kunstsafari te gaan in Skåne, de zuidelijkste streek van Zweden. Hier heb je verschillende kunstrondes die je kunt doen en musea die je niet mag missen.

Western Harbour Malmö

Western Harbour Malmö

Museum Skissernas in Lund

In dit kunstmuseum vind je iets heel bijzonders: de geboorte van kunst. Hier zie je een verzameling schetsen, tekeningen en schaalmodellen van wat nog een kunstwerk moet worden. Bekende kunstenaars vanuit de hele wereld hebben voor dit instituut van de universiteit Lund hun voorstudies voor hun kunstwerken ter beschikking gesteld. Naast deze Zweedse en internationale collectie, biedt een sculpturenzaal een verbluffende kijk op het ontstaan van kunst. Hier leer je het werk van kunstenaars als Henry Moore, Christo en Jeanne-Claude, Henri Matisse, Pablo Picasso en vele anderen van een heel andere kant kennen. Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook geregeld wisselende exposities. Ook de beeldentuin is zeer de moeite waard.

 

Dit zijn de leukste plekken in Zweden

Je kunt deze Zweden tips, die niet op de site staan, nu gratis in je e-mail ontvangen. Ook doen we er een plattegrond bij van Zweden.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Wanås

Op het uit de 14e eeuw stammende goed met slot, nevengebouwen en een park, staat een galerie en een beeldentuin. Het is inmiddels van internationale betekenis en het valt op door zijn veelzijdigheid. De kunstwerken zetten de bezoekers steeds op het verkeerde been. Je krijgt het gevoel als Alice in Wonderland als je geconfronteerd wordt met een reuzenspin (Louise Bourgeois), schommels aan oneindig hoge bomen (Hanne Tierney), in steen gekraste wijsheden (Jenny Holzer) en talloze andere objecten. Wanås is een onconventioneel kunstoord, levendig en spannend!

Bezoek de vele musea in Skåne

Bezoek de vele musea in Skåne

Kunsthal van Landskrona

Het gebouw van Landskrona alleen al is een indrukwekkend kunstwerk. De 530m² grote hal met zijn platte dak heeft wanden van glas. De tentoongestelde werken tonen zich daardoor steeds in een ander contrast door de wisselingen van het invallende daglicht. In het atrium bevindt zich een Japanse tuin. Het ontwerp is van de Duits-Zweedse architect Fritz Jaenecke en zijn partner Sten Samuelsson, dat nog steeds in de oorspronkelijke stijl van de jaren zestig is ingericht. Bij het 550-jarig bestaan van de stad Landskrona was dit het tentoonstellingspaviljoen voor industriële producten. Onmiddellijk na dat evenement werd het aan de kunst gewijd. Hier exposeren vooral temporaire, lokale kunstenaars. In de tuin van de galerie bij de citadel is ook nog een collectie beelden te zien.

Malmö Art Museum

Dit museum in het kasteelcomplex van Malmö behoort tot de toonaangevende instituten van de Scandinavische landen. De collectie omvat rond 40.000 werken, daterend uit de 16e eeuw tot heden. Het zwaartepunt ligt evenwel bij de hedendaagse Scandinavische kunst. De meeste kunstenaars uit deze stroming zijn hier met werken vertegenwoordigd. Het museum wil bezoekers door middel van de kunst verleden en heden opnieuw laten ontdekken. Te zien zijn schilderijen, sculpturen, grafisch werk, maar ook meubels. In juni 2014 heeft het Malmö Art na een renovatie van het slot zijn poorten weer geopend.

Het Moderna Museet

Het Moderna Museet