Wereldberoemd Zweeds glas

Een glazen schaal of vaas zelf maken? In de glasfabrieken en glasstudio’s van Småland in Zuid-Zweden kan dat. Hier in het Glasrijk zoals deze streek ook wel wordt genoemd, blaas je je eigen glaskunstwerk en bekijk je in de ovens hoe het gloeiend hete, gesmolten zand wordt omgezet in glaskunst.

Glasblazen in Smaland

Glasblazen in Smaland

Wie wel eens een glasblazer aan het werk heeft gezien, de warmte van het glas heeft gevoeld zal dit indrukwekkende schouwspel beamen. Glas wordt gemaakt uit zand, kalk en soda. Deze grondstoffen worden gemengd en in een smeltoven verhit tot een temperatuur van 1300 graden. Door verhitting worden de grondstoffen vloeibaar en ontstaat er vloeibaar glas. Na het vloeibaar worden van het glas wordt de temperatuur teruggebracht naar een temperatuur van 1100 graden, op deze temperatuur blijft het glas nog steeds vloeibaar maar is nu geschikt om door de glasblazer gebruikt te worden. Of door jou…..

 

ZIE OOK: Kamperen bij Nederlanders in Zweden

 

In het Glasrijk in Småland kun je je eigen vaas of schaal blazen. Hier zijn namelijk workshops te doen. Naast jouw eigen kunstwerk, komt er uit de 13 glasfabrieken en glasstudio’s wereldberoemd glaswerk. Bijvoorbeeld Kosta Boda glaswerk. Dit is wereldberoemd modern design met een artistieke uitstraling. Kosta Boda objecten zijn herkenbaar aan de combinatie van hoge kwaliteit en eigenzinnige vormen en kleuren. Kosta Boda produceert kleurrijk handgemaakt glas en is een van Zwedens bekendste merken en is een van de wereldleiders op het gebied van glas en kristal en met expressieve collectienamen zoals Starlight, Open Minds, Thoughts, Body Bubbles, Dreams, Kosta Boda, Zweden, Glaswinkeltje Viewpoints, Contrast, Flower Power, Heartbeat, Underworld, Brains, en Satellite.

 

 

Een verblijf waarin glas centraal staat, omvat een bezoek aan het glasmuseum, het inslaan van koopjes in een van de vele winkels en outlets voor producten van de tweede garnituur en zelfs een verblijf in het Kosta Boda Art Hotel in Kosta. Dat heeft een bar die geheel gemaakt is van glas en rondom het hotel vind je kleurrijke glazen voorwerpen en elementen. Daarnaast zijn er zo’n 20 hotels in de regio, afgestemd op een ieders smaak, normen en beurs.

Comments are closed.