Toerisme Scandinavië trekt aan

Het toerisme naar Zweden, Denemarken en Noorwegen groeit weer, blijkt uit recente cijfers van Continu Vakantie Onderzoek (CVO). In 2014 zijn er 427.000 vakanties naar de Scandinavische landen ondernomen. (CVO 2014: Denemarken 160.000, Zweden 142.000, Noorwegen 125.000). Met name gezinnen en 50-plussers stellen natuurbelevenissen voorop tijdens hun vakantie, zijn op zoek naar rust en ruimte en goede kwaliteit van eten en accommodaties.

Alle drie de landen boekten een flinke vooruitgang in overnachtingen ten opzichte van 2013. Ook voor 2015 is de verwachting dat Nederlanders graag kiezen voor Scandinavië als vakantiebestemming.
ulf-lundin-kano-zweden

Zweden

Het totale aantal buitenlandse gastnachten in Zweden is met 6,7% gestegen in 2014, naar ruim 13 miljoen, aldus het SCB, het Zweedse Bureau voor de Statistiek. Het aantal geregistreerde gastnachten van Nederlandse toeristen in Zweedse hotels, vakantiehuisjes, appartementen en op campings is in 2014 gegroeid met 10,8 %. Er werden 612.236 Nederlandse gastnachten geregistreerd. Dat zijn er bijna 60.000 meer dan in 2013.

De top drie van populaire bestemmingen voor Nederlanders waren in 2014: 1. Stockholm 2. Dalarna en 3. West-Zweden.

 

 

Sophie Nyström-Andersson, directeur VisitSweden in Nederland: “De populariteit van Zweden is vooral te danken aan de geweldige outdoor activiteiten die gezinnen met kinderen kunnen ondernemen in de overweldigende natuur. In het noorden vind je de bergen, Zweeds Lapland is de laatste wildernis van Europa, in het zuiden vind je de witte stranden en aan de oost- en westkust liggen duizenden eilandjes. We hebben het beroemde Allemansrecht dat iedereen de vrijheid geeft om overal rond te zwerven en allerlei activiteiten te ondernemen in de natuur. Populaire accommodaties zijn kamperen of overnachten in een stuga (Zweeds vakantiehuisje). Niet alleen in de zomer, ook in de winter is Zweden aanbevelenswaardig. Een hondenslee- en sneeuwscootersafari staan op de bucketlist van veel Nederlanders. In de maanden januari en februari van 2015 hebben we een stijging van 15,1% geconstateerd ten opzichte van 2014.”

Denemarken

Vorig jaar was een recordjaar voor de Deense toerismesector. In 2014 werden in totaal ruim 47 miljoen overnachtingen geregistreerd, het hoogste aantal ooit. Het aantal buitenlandse overnachtingen was met 23,4 miljoen op het hoogste niveau sinds 2003. Er werden in 2014 bijna één miljoen Nederlandse overnachtingen geregistreerd in Denemarken, een stijging van 6 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De regio Zuid Denemarken was het meest populair met bijna 400.000 gastnachten.

Een interview met Dieuwertje Visser van Nordic Noir Tours, Kopenhagen

Een interview met Dieuwertje Visser van Nordic Noir Tours, Kopenhagen


Mathilde Henriques-Nielsen, directeur van VisitDenmark in Nederland: “We hebben een heel mooi seizoen achter de rug. Campings en vakantiehuizen, veelal aan de Deense kust, zijn nog steeds de populairste overnachtingsvormen bij Nederlandse gasten. Het Deense vakantieseizoen valt ook gunstig voor Nederlanders. Zo worden in Denemarken laagseizoenprijzen gehanteerd in de tweede helft van augustus. We zien in 2014 vooral een stijging in de zomermaanden van zo´n 13,8 % ten opzichte van 2013. Daarnaast zien we dat steeds meer gezinnen Denemarken ontdekken als bestemming in de meivakantie. Ook in deze typisch Nederlandse schoolvakantie zijn de accommodaties in Denemarken aantrekkelijk geprijsd. Bovendien is Denemarken dichtbij en zijn er volop attracties en activiteiten in de natuur, wat veel Nederlandse gezinnen aanspreekt.”

De officiële cijfers van de recente meivakantie worden medio juli verwacht en de definitieve zomercijfers van dit seizoen zijn eind 2015 bekend.

Noorwegen

Noorwegen had 30 miljoen gastnachten in 2014, een groei van 3% ten opzichte van het jaar ervoor.
norge-reiser-noorwegen-bloesemreis
Cruises en een sightseeing door de fjorden is het meest populair om te doen tijdens een reis in Noorwegen, naast een traditionele rondreis. Vanuit Nederland was er een stijging van 4%. De grootste groei maakten de regio’s Noord-Noorwegen (+ 18%) en West-Noorwegen (+ 6%) mee, het marktaandeel is de grootste in West- en Oost-Noorwegen.

 

ZIE OOK: Norge Reiser is gespecialiseerd in het organiseren van reizen naar en in Noorwegen en laat je langs de mooiste plekjes voeren en een totaal belevenis van natuur en cultuur ervaren.

 

Beate Brænden Eidsand, market manager van Innovation Norway in Nederland zegt: “Zowel wij als de touroperators zijn positief gestemd wat betreft de vooruitzichten van het komende zomerseizoen. Wij verwachten nog meer Nederlandse toeristen naar ons prachtige Noorwegen. 63% van de touroperators zegt dat zij verwachten dat een er aankomende zomer nog meer Nederlandse toeristen naar Noorwegen op vakantie zullen gaan. Ook in 2015 (januari-april) is het aantal overnachtingen met 14% gestegen ten opzichte van 2014.”

De drie directeuren zijn eensgezind: “Ook het seizoen 2015 ziet er zeer belovend uit en de verwachting is dat onze landen nog populairder worden voor de Nederlandse vakantieganger.”

Comments are closed.