Indrukwekkend eerbetoon aan Anton Corbijn

Afgelopen week is in het Gemeentemuseum en het Fotomuseum Den Haag de langverwachte dubbeltentoonstelling van Anton Corbijn geopend. Vanwege de zestigste verjaardag van Corbijn tonen de musea het meest complete overzicht van zijn werk tot nu toe. De openingsavond werd een prachtig eerbetoon aan een van ’s werelds meest vooraanstaande portretfotografen. Marlene Dumas sprak lovende woorden en Nick Cave bracht een muzikaal eerbetoon.

Track record

Marlene Dumas, die zelf ook op unieke wijze door Corbijn is geportretteerd, opende de dubbeltentoonstelling. “Wat kun je zeggen over een man met een track record als dat van Anton Corbijn”, zo begon zij haar speech. Niettemin sprak ze lovende woorden over hem uit en wist het publiek te vermaken met mooie anekdotes. Nick Cave nam vervolgens plaats achter de piano om zijn vriend toe te zingen. Anton Corbijn vertelde zelf over de totstandkoming van de tentoonstellingen en hoe hij hiervoor in zijn archief dook. Terwijl hij zijn verleden door zijn handen liet gaan, kwam hij tot de conclusie dat hij alles meteen weer over zou doen. “Hoe kun je niet in een wereld willen duiken die je gevoelsleven zo verrijkt”.

 

ZIE OOK: Kunst & Cultuur in Den Haag

 

Beide tentoonstellingen werden door de honderden genodigden en vrienden van Anton – waaronder Bart Chabot, Jeremy Healy, Hadewych Minis en Pierre Wind – vol lof ontvangen.

 

 

Dat de dubbeltentoonstelling een ‘must see’ is, werd ook eerder op de dag al duidelijk. Niet alleen de VIP-gasten zijn namelijk enthousiast over de dubbeltentoonstelling, ook het publiek stroomde al in grote getalen toe. Een lange rij bezoekers wilde de prachtige foto’s van Corbijn direct op de eerste dag al bewonderen.

HOLLANDS DEEP

Het Gemeentemuseum laat in HOLLANDS DEEP zien hoe Corbijn zich in veertig jaar ontwikkelde van muziekliefhebber tot succesvol fotograaf en veelzijdig kunstenaar. Het ernaast gelegen Fotomuseum Den Haag toont in de tentoonstelling 1-2-3-4 foto’s van bands en musici waar Corbijn al lange tijd mee werkt of heeft gewerkt en waarbij de relatie tussen de fotograaf en de muziekwereld centraal staat. Bij beide tentoonstellingen is een catalogus verschenen.

Comments are closed.