Beurs Scandinavië XL in Nijkerk

De populaire beurs Scandinavië XL wordt op 1 en 2 november voor het eerst in Nijkerk gehouden. In de centraal gelegen evenementenlocatie De Loods zijn niet alleen ruim tachtig aanbieders van Scandinavische producten aanwezig, er zijn ook boeiende lezingen, presentaties en kinderactiviteiten.
slee-honden-scandinavie

Niet alleen voor fervente Scandinaviëgangers

Fervente Scandinaviëgangers komen in Nijkerk uitgebreid aan hun trekken. Dat bleek het afgelopen jaar toen de beurs in Haarlem werd gehouden. Het is vooral de combinatie van gevarieerde activiteiten en producten die Scandinavië XL zo geliefd maakt. Er is van alles te vinden op het gebied van vakanties, culinair, design, mode en literatuur. De locatie is bijzonder, want De Loods maakt onderdeel uit van de voormalige fabriekshallen, die in 2013 werden omgetoverd tot industriële eventcenters.

 ZIE OOK: In de sporen van de Vikingen in Zuid-Zweden
 
De indoorbeurs richt zich niet alleen op Noorwegen, Zweden en Denemarken, maar ook op Noordse landen als Finland, IJsland en de Baltisch staten Estland, Letland en Litouwen. Deze landen hebben veel met elkaar gemeen. De formele opening van de beurs wordt verricht door de Zweedse ambassadeur Håkan Emsgård, mede in het kader van de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Zweden en Nederland.

Vlaamse poolreiziger

In het oog springen de presentaties en lezingen die, verspreid over twee dagen, worden gegeven. Bijzonder is de aanwezigheid van de Vlaamse poolreiziger Dixie Dansercoer. Hij presenteert zaterdag zijn nieuwste project PolarExperience. Daarmee wil hij sportieve en gemotiveerde poolliefhebbers op een toegankelijke manier de schoonheid van de poolgebieden laten beleven.

De Zweedse schrijver Stefan Ahnhem, onder meer scenarioschrijver van de Wallanderreeks, wordt beide dagen geïnterviewd door Stine Jensen over zijn werk en zijn debuut ‘Zonder gezicht’. Er zijn verder lezingen van Fred Geers, Adrie Meijer, Jeannet Appelo, Marianne de Rijke, Trond Valseth en Tineke Jorissen-Wedzinga met verschillende invalshoeken. Muziek is er op zaterdag van Bjarke Ramsing met Deense akoestische folk en op zondag van Anna Kelhu uit Finland, die een speciaal programma heeft samengesteld voor Scandinavië XL.

Onder de ongeveer tachtig standhouders bevinden zich aanbieders van zeer uiteenlopende producten. Dat gaat van moderne glaskunst, mode tot geweien en bolletjes wol, verf tot avontuurlijke vakanties. Het beste van het Noorden in een typische gemoedelijke Scandinavische sfeer.
 

 
De organisatie van Scandinavië XL is in handen van B-Event uit Zuidwolde, de nieuwe locatie De Loods ligt vlakbij de afrit Nijkerk van de A28. De beurs is op zaterdag 1 en zondag 2 november geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Een dagkaart voor volwassenen kost € 7,50, in de voorverkoop via de website € 6,50. Een kaart voor beide dagen kost € 9,50 en is alleen in de voorverkoop verkrijgbaar. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang en parkeren is ook gratis.

Comments are closed.