Zuid-Zweden: in de voetsporen van de Vikingen

Vikingen spreken tot de verbeelding. Kinderen komen ze in allerlei verhalen tegen, van Asterix en Obelix of Geronimo Stilton tot (natuurlijk) Wickie de Viking. De avontuurlijke verhalen over deze stoere mannen en vrouwen maken musea en stenen spannend. Een bezoekje aan deze Vikingbezienswaardigheden in Zuid-Zweden is dan ook zeker een aanrader als je met het hele gezin op vakantie bent in het land van de Vikingen.

Vikingdorp Foteviken

Vlak bij Malmö is een heel Vikingdorp van rond 1100 nagebouwd. De bewoners van het dorp zijn re-enactors: mensen die een bepaalde periode uit de geschiedenis naspelen. Ze komen uit heel Europa hierheen om een tijdje als Viking te leven. Ze bouwen huizen en schepen, maken gebruiksvoorwerpen en bereiden maaltijden – allemaal zoals de Vikingen dat ook moeten hebben gedaan. In de ‘vergaderzaal’ van het dorp, de ‘Thing’, hangen wapenschilden van re-enactmentverenigingen die hier hebben verbleven.

Deze geschiedenisliefhebbers voeren geen show op, maar doen onverstoorbaar hun klusjes. En dat doen ze in een tempo dat een stuk lager ligt dan in onze gehaaste tijd. Die ongedwongenheid geeft je als bezoeker de gelegenheid om in alle rust door de steegjes te lopen en alle woningen en werkplaatsen te kijken. Binnen is het werk van de re-enactors te bewonderen: vaatwerk, sierlijk houtsnijwerk, wandkleden, munten en nog veel meer. Door de bewoning door re-enactors is de bezetting van het park steeds anders en komen er voortdurend nieuwe voorwerpen bij. Bovendien zijn het geen historische vondsten die voorzichtig in vitrines bewaard moeten worden. Alles is op de oude manier gemaakt, maar wel nieuw en dus mag je het niet alleen bekijken, maar er ook aan voelen en ruiken.

Foteviken Zweden

Vikingdorp Foteviken

Het Vikingdorp ligt op een prachtige plek aan zee. Vanuit de steegjes en door de ramen van de Vikinghuizen kijk je uit op een zelfgemaakt Vikingschip, maar ook op de moderne Öresundsbrug tussen Zweden en Denemarken en de woonflat Turning Torso in Malmö. Een mooie plek dus om voor of na je bezoek aan Foteviken nog even te picknicken of een ijsje te eten.

Vikingburcht Trelleborgen

Trelleborgen is een reconstructie van een Vikingfort in de stad Trelleborg. Hier werden in 1988 resten van een ringslot gevonden, dat waarschijnlijk rond 980 is gebouwd door de Deense koning Harald Blauwtand. Dat verklaard meteen de naam van de stad Trelleborg, want een trelleborg is een ringslot. De tiende eeuw was een tijd vol oorlogen en vanaf dit hoge punt kon de omgeving goed in de gaten worden gehouden.

Ringslot Trelleborgen

Ringslot Trelleborgen

In het bezoekerscentrum kun je zien hoe het Vikingfort na de vondst van de resten weer is opgebouwd. Ook biedt deze historische plek ruimte aan experimentele archeologie, historische evenementen en re-enactment – je kunt er zelfs trouwen in Vikingstijl.

Vikinggraf Ales Stenar

Op een prachtige plek aan de kust bij Kåseberga ligt het grootste bewaard gebleven stenenschip van Zweden. Het stenenschip is maar liefst 67 meter lang en 19 meter breed en bevat 59 stenen. Waarschijnlijk is het rond 600 door de Vikingen gebouwd als graf. De naam van deze plek komt van de legendarische koning Ale, die hier volgens de Zweedse overlevering begraven ligt.

Maar Ales Stenar kan ook een plek zijn geweest waar rituelen werden uitgevoerd, of een soort astronomische kalender. Op de langste dag van het jaar gaat de zon namelijk onder boven de steen die de voorsteven van het schip vormt, en op de kortste dag van het jaar komt hij op boven de steen die de achtersteven vormt.

Stenenschip Ales Stenar

Stenenschip Ales Stenar

Het schip is twee keer gerestaureerd. Daarbij zijn onder andere stenen rechtop gezet. Dat is niet altijd zorgvuldig gedaan: in 1956 werden zelfs bulldozers ingezet. Mede door dit grove ingrijpen is er nog veel onduidelijk over Ales Stenar.

Deze drie plekken zijn dus niet ideaal voor wie vooral authentieke vondsten wil zien, hoewel die er ook wel zijn. Maar als je wilt proeven aan het leven in de Vikingtijd en net als Blauwtand over de zee of de velden wilt turen, zijn dit prachtige plekken om je fantasie de vrije loop te laten.

Comments are closed.