Wandelen en genieten in de ‘gouden’ Eifel

Het lijkt wel alsof de ongerepte natuur van de Eifel er in de herfst vrolijker uitziet. De uitgestrekte groene bossen veranderen langzaam in een sprookjesbos met rode en gouden bladeren. Een perfect seizoen voor lange wandelingen in de frisse lucht. Speciaal voor als de dagen korter worden heeft Eifel Tourismus een arrangement ontwikkeld dat heel toepasselijk ‘Eifelsteig für kurze Tage’ heet. Het 4-daagse arrangement (vanaf € 240 p.p. inclusief bagagevervoer) bestaat uit drie wandeletappes tussen Gemünd en Blankenheim. Fantastische vergezichten, weidse dalen en pittige klimmetjes, dat is puur wandelgenot. En voor het donker bent u weer ‘thuis’.
eifel-windsborn-bergkratersee

Döppekooche

Wie minder wandelt heeft meer tijd om van de lekkernijen onderweg te genieten. Een van de redenen waarom de inwoners van de Eifel zo naar de herfst uitkijken, is dat de restaurants dan eindelijk weer Döppekooche serveren: een soort aardappelrösti belegd met gedroogd spek of worst.

Verrukkelijk en regionaal

Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. De 313 km lange Eifelsteig van Aken naar Trier voert door het weidse landschap van de Hoge Venen en de raadselachtige ‘Maaren’, de oude vulkaankraters, maar ook naar verleidelijke hotels waar het goed toeven is. Bijvoorbeeld Hotel Heidsmühle in Manderscheid, waar het vrijdags visdag is. Geniet van een vers gerookte forel met mierikswortelcrème op toast. Het hotel mag zich ‘Gastgeber Regionalmarke EIFEL kulinarisch’ noemen, wat betekent dat bijna alle gerechten met regionale ingrediënten worden toebereid. Op het Eifeler Mühlenbrot mag gerookte Eifeler ham of wolfsklauwkaas uit Wittlich niet ontbreken. Overigens, als ‘Qualitätsgastgeber Wanderbares Deutschland’ biedt het hotel ook transfers aan van en naar het station of naar de startplaats van de wandelroute.

Klooster Himmerod

In Großlittgen voert de Eifelsteig langs het indrukwekkende Klooster Himmerod. Al bijna 900 jaar wonen hier cisterciënzer monniken. Bij het klooster hoort het museum ‘Alte Mühle’, een winkeltje, gastenverblijven, een visvijver en natuurlijk een ‘Gaststätte’. Een Himmeroder forel uit de visvijver of fantastische Himmeroder Mönchklöße (een aardappelbal gevuld met gehakt) stillen de honger van elke wandelaar. Na afloop nog een glaasje ‘Himmeroder Viez’, een bekroonde appelwijn van het huis.

Groepen

Wie liever met een groep op pad gaat, kan zich aanmelden voor de ‘Genuss-Wanderung 2013’ op donderdag 3 oktober (Duitse feestdag) in de regio Trier. Tijdens de ca. 20 km lange wandeling krijgen de deelnemers op verschillende locaties onderweg een ontbijt, middageten en dessert geserveerd.

Comments are closed.