Amsterdam verovert door spectaculaire Cityrun

Amsterdam verovert door spectaculaire Cityrun

In Amsterdam vindt op zondag 16 september 2012 een unieke cityrun plaats. Na New York, Sydney en Johannesburg verovert deze Urbanathlon ook Amsterdam. Een unieke cityrun, waarbij 4.500 deelnemers een afstand van 14 kilometer al hardlopend afleggen en onderweg verschillende obstakels tegenkomen.

Men’s Health Urbanathlon

In één van de meest uitdagende en fotogenieke gebieden van Amsterdam vindt zondag 16 september a.s. de Men’s Health Urbanathlon plaats. Zo’n 4.500 deelnemers leggen hardlopend een traject van 14 kilometer af, dat hen via het Oostelijk Havengebied en het KNSM eiland en Java-eiland naar het Scheepvaartmuseum en NEMO zal leiden. Uniek is dat de deelnemers dwars over het terrein van de Koninklijke Marine gaan, doorgaans hermetisch afgesloten voor burgers.

De door het mannenblad Men’s Health georganiseerde cityrun kent echter een extra dimensie: onderweg moeten de lopers een flink aantal obstakels beslechten. Hindernissen zoals wegversperringen, rioolbuizen, containers, muren, klimrekken, half pipes en de trappen van NEMO . Uniek is ‘Bus Mania’, een obstakel waarbij via cargonetten over een bus van het GVB wordt geklommen, en ‘Rush Hour’, waarbij de deelnemers dwars door een tram moeten. Ook bij het Scheepvaartmuseum stuiten de deelnemers op een versperring. Door de combinatie van hardlopen en hindernissen dient men niet alleen te beschikken over snelheid, maar ook over uithoudingsvermogen, kracht, behendigheid en souplesse.


 

Urban fitness

De MH Urbanathlon speelt in op de grootstedelijke trend waarbij mensen hun workouts buiten uitvoeren.

In steden als New York, Hong Kong en Sydney zie je mensen al langer op straat en in parken trainen. Waarbij ze niet alleen hardlopen, maar ook krachttrainingen doen door gebruik te maken van aanwezige obstakels zoals trappen, klimrekken en muurtjes. Het mooie van de urban gym-trend is dat alle oefeningen zijn gebaseerd op ons natuurlijke bewegingspatroon. Als klein kind doen we niets anders dan klimmen en klauteren. Met de Urbanathlon kunnen volwassen dat nu ook weer doen.

Zegt hoofdredacteur Jan Peter Jansen van Men’s Health. De Urbanathlon maakt gebruik van elk facet van fitness en is goed voor de flexibiliteit, de conditie en de behendigheid.’

Binnen maand uitverkocht

De belangstelling voor de Urbanathlon is overweldigend. Al binnen een maand schreef zich het maximale aantal deelnemers van 4.500 mensen in, waarvan een kwart vrouw is. Meer dan 5.000 mensen hebben zich ingeschreven op de reservelijst.

Het succes van de Urbanathlon had zich al bewezen in andere steden zoals New York, Singapore, Sydney en Hamburg, reden om de cityrun ook in Nederland te organiseren. Voor 2013 hebben we nieuwe edities op het programma staan. Daarbij denken we niet per se aan hetzelfde traject in het Oostelijke Havengebied. Ook andere gebieden en steden komen aan de beurt.

Aldus Jan Peter Jansen.

Scheepvaartmuseum

Start en finish van de MH Urbanathlon vinden plaats op de kop van het Java-eiland, waarna via de Jan Schaefferbrug de Piet Heinkade, Veemkade en Oostelijke Handelskade worden gepasseerd. Langs het spoor van Centraal Station gaat het vervolgens over het terrein van de Koninklijke Marine naar het Scheepvaartmuseum, waar gigantische Sea Freight-containers als obstakels staan opgesteld. Via de Piet Hendrikkade lopen de deelnemers richting NEMO, waar de meterhoge trappen naar het dakterras moeten worden beslecht.

Spectaculaire obstakels

Na de vele halve en hele marathons in het land voegt Men’s Health met de Urbanathlon een nieuwe dimensie aan hardlopen toe in de vorm van de hindernisbaan. Geen nietszeggend trappetje, in plaats daarvan de 120 brede traptreden van science centre NEMO op en af. Alle hindernissen hebben ‘stedelijke’ namen meegekregen; bij Rush Hour moet door tramstellen worden gelopen, bij Wall Street over een 2,5 meter hoge muur geklauterd. Andere obstakels: Urban Jungle (ingewikkeld buizenstelsel), Monkey Business (klimrekken), Jump & Crawl (buizen en verkeersbarriers) en Crazy Carpenter (pallets). Aangezien de Urbanathlon het tijdschrift Men’s Health en de stad Amsterdam met elkaar verbindt, mogen de deelnemers over de metershoge letters van IAMsterdam klimmen. Een aantal hindernissen zullen een verrassing blijven of in augustus en september worden onthuld.

Urbanathlon Festival

Bij de start- en finishplek, op de kop van het Java-eiland, vindt het Urbanathlon Festival plaats, met verschillende live-optredens, eet- en drinkgelegenheden, demonstraties en stands. In de urban gym van hoofdsponsor HealthCity kunnen deelnemers hun warming-up en cooling-down doen.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Amsterdam

 

Reviews lezen over Amsterdam

Meer informatie over Amsterdam vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Amsterdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Amsterdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.