Op stap in Chicago met een local

Chicago is een fantastische stad die prima op eigen houtje is te verkennen, maar nóg leuker is een tour met een local. Harmke maakte met de van origine Vlaamse gids Leentje een wandeling door de booming West Loop.

De Sears Tower heet nu Willis Tower

Harmke met Vlaamse Leentje van Chica-GO

 

Leentje en de West Loop

De wijk West Loop ligt ten westen van de Chicago River. Michelle Obama ging er naar school, Oprah Winfrey had er haar Harpo Studios en de Sears Tower (Willis Tower) is vanaf hier goed te zien. ‘West Loop is the Best Loop’ als het aan Leentje De Leeuw ligt. Deze Vlaamse verhuisde tien jaar geleden naar Chicago en woont zelf in deze wijk. Onder de vlag Chica-GO Off the Beaten Path geeft ze wandeltours door de stad. Tevens is ze medeoprichtster van Via Americana, een bond van meertalige en meestal vrouwelijke gidsen uit diverse Amerikaanse steden.
chica-go.us en via-americana.com

Gids Leentje De Leeuw kent Chicago op haar duimpje

Chicago leent zich goed voor een wandeling

Michelle Obama zat op school in de West Loop

 

Chicago Blackhawks

We beginnen de West Loop-wandeling bij Palace Grill anno 1938 met een ontbijt. Bij dit Griekse restaurant komt iedereen over de vloer: van buurtbewoners tot prominente politici en sportsterren. De wanden hangen vol met shirts van NHL-ijshockeyers. Het is de stamkroeg van de Chicago Blackhawks. George Lemperis, eigenaar van Palace Grill, gaat vaak met spelers uit dit team op de foto. Leentje: “Elke keer als de Blackhawks een cup winnen, komen ze het hier vieren.” En het ontbijt zelf? Ik kies voor omelet met spinazie, feta en tomaat. Erg lekker!

Palace Grill is een hotspot

Aan de wand ijshockeyshirts

Heerlijke groenteomelet

 

Nederlandse tulpen

We lopen naar treinstation Ogilvie Transportation Center. De Accenture Tower, een innovatieve skyscraper van glas en staal, maakt ook deel uit van dit treinstation. Er zijn kantoren, winkels, een gym en entertainment. Opvallend zijn de tulpen die elk voorjaar in Chicago bloeien. Ze prijken niet alleen langs de Magnificent Mile in Downtown, maar ook hier in de West Loop. Leentje: “Elke herfst worden in Chicago tienduizenden tulpenbollen uit Nederland geplant. Het begon ooit langs Michigan Ave en wegens enorm succes is het nagevolgd op andere locaties.”

Tulpen in de West Loop

Vlaamse Leentje tussen de Dutch tulips

Een en al bloemenweelde

 

Nachtclub Warehouse

Zelf loop ik er bijna aan voorbij, maar Leentje wijst me erop dat 206 S Jefferson Street een legendarisch adres is. Tegenwoordig zit er een advocatenkantoor. In het verleden was hier een discotheek. Fun fact is: de housemuziek werd er uitgevonden! Leentje: “Frankie Knuckles, een zwarte homo-man uit New York, opende hier de nachtclub Warehouse en daar komt die term House vandaan. Er werd discomuziek met beats gedraaid.” Waar je overigens niet zomaar aan voorbijloopt, is de fancy Porsche-garage ertegenover. We poseren elk bij ons favoriete model.

Hier werd housemuziek geboren

Pretty in Pink, deze Porsche

Stadsgids Leentje kiest voor felgroen

 

Union Station

Het is een prachtig station en komt voor in de film The Untouchables. Union Station is een halte op de Amtrak-lijn. Dit neoklassieke station is een ontwerp van Daniel Burnham (1846-1912). Zelf maakte hij de bouw niet meer mee: het station opende in 1925. Eveneens van Burnham is de iconische Flatiron Building in New York. “Chicago heeft veel bijnamen,” vertelt Leentje terwijl we door de hoge hal lopen. “Terminal Town is er een van. Chicago heeft een strategische ligging en dus zijn er veel stations. Het is bijvoorbeeld het startpunt van Route 66.”

De prachtige hal van Union Station


Chicago kent vele vormen van transport

 

Startpunt Route 66

Route 66 dateert ut 1926 en Jackson Boulevard in Chicago is het beginpunt. “Toen het verkeersbord van Route 66 nog moest worden opgehangen bestonden wij al,” memoreert Lou Mitchell’s Restaurant gelegen aan diezelfde boulevard. Het restaurant bestaat precies honderd jaar. De serveerster die ons te woord staat tijdens onze sneak peek binnen is zelf 95! “We’ve been feeding the hungry travelers with comfort food since 1923” is het trotse verhaal van dit etablissement. Van George W Bush tot Barack Obama, allemaal kwamen ze hier weleens tafelen.

Lou Mitchell’s is al 100 jaar een begrip

Bij Lou Mitchell’s

 

Griekse ijskoffie

We zijn inmiddels beland in Greek Town, de Griekse wijk in de West Loop. De film My Big Fat Greek Wedding speelt zich af in Greek Town in Chicago, al werd de film in Toronto opgenomen. In Greek Town zit een fantastische Koreaanse supermarkt. Deze H Mart is een foodwalhalla: van kimchi tot noedels. Ze verkopen er ook ijskoffie, maar daar weet Leentje een beter adres voor! Ze neemt me mee naar Artopolis. Deze bar serveert de beste frappé (Griekse ijskoffie) van Chicago, naar verluidt. Na de eerste slok begrijp ik het. Deze frappé is goddelijk.

Bakkerij en koffiebar Artopolis in Greek Town

 

 

De lekkerste frappé van Chicago

 

Mural van Oprah

We lopen nu door het Meatpacking District in de West Loop. In een voormalige broekriemenfabriek is het Soho House gevestigd. Soho is een internationale club voor creatieve ondernemers. We mogen even naar binnen om een kunstwerk van Damien Hirst te bewonderen met bloemen en vlinders. Maar ook op straat is kunst te zien, zoals een mural met Oprah. Zij opende in het Meatpacking District haar Harpo Studios toen het nog een arme wijk was. Door haar komst werd het hip en happening. Inmiddels heeft Harpo Studios plaatsgemaakt voor een hoofdvestiging van McDonald’s.

Street art in de West Loop

Eerbetoon aan Oprah

 

Lunchen bij Nando’s

Een opvallende wolkenkrabber in West Loop is de ranke zilverachtige toren. In de volksmond heet hij de deodorant, vertelt Leentje. We lunchen bij Nando’s. Het is een soort fastfood-keten, maar je zit er gezellig en het eten is er superlekker. Neem alleen al die geroosterde maïskolf. Daarna is het nog zo’n 20 minuten lopen naar ons eindpunt: Whitney M Young Magnet High School (211 S Laflin Street) waar Michelle Obama op zat. Het sportveld ernaast is een gift van de voormalige First Lady aan haar oude school en is dan ook naar haar vernoemd.

Sfeervol interieur

Lekker fastfood

Nando’s is pretty okay

 

Slapen bij The Hox

Waar logeer je in de West Loop? Leentje tipte mij The Hoxton in de West Loop, niet ver van Fulton Market. Ik was sowieso al fan van deze hotelketen die ik uit Portland, Oregon ken. Het is grappig hoe The Hox in de West Loop diezelfde huiselijke en tegelijk cosmopolitische vibe weet uit te stralen. Ook hier een gezellige lobbybar met koffiecorner. Mijn Snug Room is cosy met een queensize bed en geel poefje. De rooftopbar staat vol met planten en er is een pool op het dak. In de catacomben zit de Speak Easy, waar we met een Old Fashioned proosten op deze dag.

Snug Room bij The Hox

 

 

Smullen in de lobby bar

De rooftopbar van The Hox

 

Extra tip: Lake Michigan

Maak vanaf Navy Pier in Downtown Chicago een boottocht met Shoreline Sight Seeing Tours over Lake Michigan, een van de vijf Great Lakes. Chicago is sinds de wederopbouw na de Great Fire van 1871 wereldwijd toonaangevend op het gebied van architectuur. Daar hoor je tijdens deze vaartocht die langs de skyline voert van de havenstad veel meer over. Chicago telt tal van markante wolkenkrabbers. “Het woord skyscraper is oorspronkelijk afkomstig uit de scheepvaart, het was de naam voor de hoge mast van een zeilschip,” vertelt de kapitein.
shorelinesightseeing.com

De Shoreline-boottrip start bij Navy Pier

De skyline gezien vanaf het meer

Chicago’s skyscrapers

Met dank aan: choosechicago.com. Meer informatie bij Verkeersbureaus.info Chicago

Kunst bij Lake Michigan

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.