Op de koffie bij Roast Factory in Den Haag

Stefan Coster verruilde een studie Media en Entertainment Management voor een bestaan als koffiebrander en dat bevalt hem goed. Harmke ging langs bij Roast Factory in Den Haag om zijn verhaal te horen én de koffie te proeven.

Koffiebrander Stefan Coster

Funky espresso

Stefan Coster bivakkeert met zijn branderij en binnenkort ook espressobar op de zesde verdieping van een oud Philips-gebouw in Den Haag dat enige tijd door het bedrijf Urban Farmers in gebruik was en waar inmiddels allerlei start-ups en gevestigde bedrijven zitten. Ik loop via het trappenhuis naar boven. Het uitzicht over Den Haag is met elke verdieping indrukwekkender. Assistent Laura verwelkomt me met een ‘funky’ koffie uit Rwanda: een espresso die opmerkelijk fruitig en sterk is. Het is een explosie van smaak in de mond.

Koffieplant

Arabica uit Ethiopië

Zakken vol bonen

Er staat een piano en wat tafels. Binnenkort zal deze plek worden omgetoverd tot espressobar. De koffiebrander van het Nederlandse merk Giessen die midden in de ruimte prijkt, verspreidt de intense geur van gebrande bonen, heerlijk. Op de grond liggen juten zakken gevuld met de rauwe groene bonen, afkomstig uit gerenommeerde koffielanden. Op dit moment gebruikt Stefan bonen uit Brazilië, Colombia, Guatemala, Peru, Oeganda en Rwanda. Na het branden blijven de bonen nog een week ‘rusten’ om meer smaak te krijgen .

Bonen uit Colombia en andere landen

Bonen uit Colombia en andere landen

Voormalige broeikas

Niet alleen kun je binnenkort terecht in de espressobar, ook gaat Roast Factory van Stefan Coster de vloer delen met bierbrouwer Eiber van Jasper van den Burg. De mannen bundelen de krachten. Wat Stefan met koffie doet, doet Jasper met bier. Beiden zetten ze in op ‘speciale smaken’ in plaats van het ‘gewone bakkie’ c.q. ‘doorsnee pilsje’. Ook de topverdieping erboven met glazen dak, waar Urban Farmers zijn broeikassen had, delen ze. Deze ‘event space’ met een bar, zithoekjes en planten biedt riant uitzicht op de stad.

Topverdieping met zithoek

 

 

Spannende smaken

Stefan vindt veel van de koffiezaakjes in Den Haag wel goed, maar erg behoudend. Zelf steekt hij liever zijn nek uit om zich met bijzondere smaken op een niche te richten. Hij denkt graag out of the box en kleurt het liefst buiten de lijntjes. Stefan maakt graag spannende koffie, met uitgesproken smaken waaraan je moet wennen: “Het is makkelijk om een ‘bakkie’ te zetten dat iedereen lekker vindt, maar ik wil laten zien dat er veel meer mogelijk is dan dat. Ik vind het juist heel tof mensen smaken te laten proeven die er nog niet zijn.”

Nog ongebrande groene bonen

Filterkoffie van oma

Hij begon ooit in een garagebox van een kennis uit Leidschendam met koffiebranden. Hij studeerde toen nog Media en Entertainment Management aan de Hogeschool in Den Haag. Stefan: “Eerlijk gezegd was het niets voor mij. In die periode kwam ik toevallig in contact met de barista-kampioen van Nederland en raakte ik nog meer gefascineerd door koffie dan ik altijd al was. Die interesse kwam voort uit de filterkoffie bij mijn oma. Zo’n lauwe kan koffie die al een dag staat. Toen al dacht ik: dit moet toch beter kunnen.”

Koffiebrander van Giesen uit Ulft

Haagse koffiebars

Hij stopte acuut met de studie en ging zijn droom achterna. Hij deed onder meer ervaring op in Rotterdam bij koffiebar Man met Bril waar hij alles leerde over koffie en het branden van de bonen. Van het stoppen met de studie heeft hij geen spijt, want nu doet hij iets waar hij blij van wordt: zelf koffiebonen branden! In vier jaar tijd is Roast Factory uitgegroeid tot volwaardig bedrijf met mooi logo en tal van lokale afnemers die wél openstaan voor bijzondere smaken, zoals Lola, Haley’s Comet en Appeltje Eitje. Zie Harmke’s koffie-ABC.

Bezorgservice

 

 

Koffieboer uit Oeganda

Stefan kiest zelf zijn koffieboeren. Die in Oeganda vond hij via Instagram. “Een Engelsman zorgt dat deze en andere boeren toegang hebben tot internet zodat wat kunnen verdienen via afnemers zoals ik.” Stefan vindt het een tof idee dat hij op deze manier kan helpen met armoedebestrijding en dat de kinderen van die boeren naar school kunnen, mede dankzij hem. Hij staat het liefst in direct contact met alle koffieboeren. Dat lukt natuurlijk lang niet altijd, want alleen al in Guatemala werkt hij met zestig verschillende farms!

Labels van Roast Factory

Duurzaam en no waste

Duurzaamheid en anderen helpen, zijn zaken die Stefan belangrijk vindt. Zo levert hij de ‘Chaf’ die overblijft na het verbrandingsproces aan firma Haagse Zwam beneden in het gebouw. “Zij gebruiken dit om compost van te maken. Ik ben graag heel open over wat ik doe, hoe het branden in z’n werk gaat, welke bonen ik gebruik, de herkomst ervan, enz.” Lachend: “Transparant dus, om een fancy woord te gebruiken.” Ook laat hij graag zien dat 3 euro voor een cappuccino eigenlijk heel weinig is als je bedenkt wat erbij komt kijken…

Stefan aan het werk

Logo met de uil

Het logo van de uil van Roast Factory komt overal terug – van de pakken koffie tot de koffiekopjes. Stefan ontwierp het zelf. Nadat hij zich bij de Kamer van Koophandel had aangemeld reisde hij naar Colombia. Hij ging daar onder meer langs bij de plantage San José de Rosa Florida van Hernando Gutiérrez Díaz – ‘Meko’ voor vrienden. Deze Meko had twee uiltjes voor het raam als brengers van voorspoed. Voor Stefan, die al van begin af aan zijn eigen uilenlogo had, kwam het als de bevestiging: “Het zit goed met wat ik doe!”

Het logo met de uil ontwierp Stefan zelf

Nieuwsgierig geworden?

Kijk voor meer informatie op:
roastfactory.nl
eiberbier.nl
haagsezwam.nl
haagshoog.nl

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/20/lockdown-verder-aangescherpt-vanwege-zorgen-om-nieuwe-virusvarianten

Kratten van Eiber in het gebouw van Haags Hoog

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.