De betoverende kust van Alabama

De staat Alabama ligt in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Harmke reisde van de historische stad Mobile naar de parelwitte zandstranden van Orange Beach en Gulf Shores aan de Golf van Mexico.

Waar zullen we heen gaan?

Mobile

“So I slept in the hobo jungles, roamed a thousand miles of track, till I found myself in Mobile Alabama at a club they call Big Jack’s (…)” zingt Elvis in zijn hit Guitar Man. Of de club Big Jack’s echt heeft bestaan, is hoogst onzeker. Tijdens mijn bezoek aan Mobile, Alabama ga ik er niet naar op zoek. Mobile heeft genoeg ander vertier te bieden! mobile.org

De Tensaw River Delta is een vogelrijk gebied

De kathedraal van Mobile

Theater in Dauphin Street, Mobile

Tensaw River Delta

De stad Mobile ligt aan aan de Tensaw River Delta. Deze rivierdelta wordt ook wel de Amerikaanse Amazone genoemd. Het is een enorm bio-divers gebied, waar maar liefst 5 rivieren samenkomen, waaronder – zoals de naam al zegt – de Tensaw River. In het noorden van de delta leven onder meer schildpadden en in het zuiden komen veel krokodillen voor. In dit natuurgebied bezoek ik een plek die Bartram Landing heet. Je kunt er vogels spotten en er is elk jaar een expositie over de flora en fauna in de delta, waaronder de Alabama Red-Bellied Turtle. deltawoodsandwatersexpo.com

Pas op voor krokodillen!

Uitkijkpunt bij Tensaw River Delta

De rood-buikige schildpadjes van Alabama

African-American Heritage

Via de W.K. Wilson Jr. Bridge, een gewelfde brug bijgenaamd Dolly Parton Bridge, kom ik de stad binnen. Mobile werd in 1702 gesticht door twee Franse broers. Sinds 2021 is er de African- American Heritage Trail. Deze route met informatiebordjes belicht de geschiedenis van de zwarte helden. In 2019 werd het wrak ontdekt van de Clotilde. Ondanks de Slave Act uit 1807 haalde dit zeilschip in 1860 Afrikanen naar de VS als beoogde slaven. Het schip zonk echter en de Afrikanen konden ontkomen. Je kunt een tour maken naar Africatown nabij Mobile waar nog nazaten leven. dffaaht.org/contact.php, mobile.org/things-to-do/history/african-american/clotilda

Wandeltour door Mobile met gids

Entree van Africatown

In deze wijk wonen nazaten van opvarenden van de Clotilde

Mobile Carnival Museum

Elk jaar wordt in Mobile het carnavalsfeest Mardi Gras gevierd. Wekenlang zijn er parades in de straten. Het Mobile Carnival Museum vertelt je er alles over! Het museum hangt vol met schitterende handgemaakte kostuums. Mardi Gras is uit Frankrijk komen overwaaien naar New Orleans en Mobile, de vroegere hoofdstad van Louisiana. Tegenwoordig valt Mobile onder Alabama. In 1868 vond de eerste carnavalsparade in Mobile plaats maar al in 1703 zou er volgens de overlevering een gemaskerd bal zijn gehouden.

Het Carnival Museum in Mobile

Schitterend kostuum

Mobile en Mardi Gras

Eettips in Mobile

The Riverview Plaza aan Royal Street is mijn logeeradres in Downtown Mobile. Ik maak een heerlijke ochtendwandeling. Via winkelstraat Dauphin Street kom je uit bij een park met kathedraal én het terras van Spot of Tea waar je uitgebreid kunt ontbijten. De porties zijn reuze. Een plek voor lunch of diner is Bluegill aan Mobile Bay. Dit restaurant is bekend om de vis, oesters en live-muziek. Elvis kwam er graag! Dineren doe ik Downtown bij het chique Dauphin’s. Het heeft een skybar. Ook struin ik door het Historic District met z’n eeuwenoude eiken, mooie villa’s en… een onvolprezen Ierse pub.

Big Breakfast bij Spot of Tea

Bluegill ligt aan de baai van Mobile

Villa in het Historic District

 

Lees ook dit artikel: Ga mee naar Tampa Bay in Florida

 

Orange Beach & Gulf Shores

De staat Alabama ligt aan de Golf van Mexico en daar vind je de parelwitte zandstranden van Gulf Shores en Orange Beach. Ik logeer precies tussen deze twee badplaatsen in bij The Lodge at Gulf State Park, een riant eco-resort direct aan het strand. The Lodge at Gulf State is een toonbeeld van duurzaamheid. Het hotel ontving daarvoor diverse onderscheidingen. gulfshores.com

Het parelwitte strand van Alabama

Ongerepte natuur bij eco-hotel The Lodge

Een prachtige zonsopkomst

Eco-hotel aan het strand

The Lodge at Gulf State Park ligt aan een ongerept wit zandstrand aan de Golf van Mexico. Dit eco-hotel heeft houten constructies bij de ramen van de suites die zorgen voor isolatie waardoor het zomers niet te warm wordt en de airco niet te hoog hoeft. Bovendien gaat de airco uit als je de balkondeuren opent. Regenwater wordt in de tank Big Blue opgevangen en onder meer tot drinkwater verwerkt. Zo zijn er allerlei duurzame foefjes. Er is een immens hoge lobbyruimte en een restaurant met de veelzeggende naam Foodcraft met een geweldige rooftopbar. lodgeatgulfstatepark.com

Lobby van eco-hotel The Lodge

Het zwembad van The Lodge

Lekker luieren in je Bear Chair

Gulf State Park

Zowel zonsopkomst als zonsondergang zijn prachtig aan dit strand in het zuiden. Voor dag en dauw maak ik een wandeling over het strand, samen met een Canadese reisjournalist die een vogelkenner is. Een reiger stapt rakelings langs ons heen over het ongerepte parelwitte zand. We steken de weg over naar het Gulf State Park aan de overkant met 18 mijl aan wandelpaden en spotten in een boom een rode kardinaal, een prachtig knalrood zangvogeltje. We lopen tot aan een kampeerterrein bij drie meren, Lake Shelby, Middle Lake en Little Lake.

Reiger in de morgen

Gulf State Park

De rode kardinaal

The Wharf

‘Small town big beach’ is de slogan van Orange Beach. Dat kun je wel zeggen! In de buurt van deze badplaats ligt The Wharf, een winkel- en entertainment-district aan een jachthaven. Het hele jaar door kun je bij The Wharf winkelen, dineren en naar het theater gaan. Er zitten leuke modeboetiekjes, maar ook culinaire winkels. Ik ontdek er zelfs het zout van Jacobsen uit Oregon. Vanuit The Wharf maak ik een dolfijnen-cruise. Al snel laten zich tientallen dolfijnen zien. Ze zwemmen een eindje met de boot mee, terwijl de kapitein fun facts vertelt.

The Wharf

Shopping bij The Wharf

Tickets voor een dolfijnencruise

Eettips in Orange Beach

Er is een oneindige keuze aan restaurants langs Alabama’s kust. Zo beland ik bij Flora-Bama Yacht Club. Deze strandbar heet zo, omdat hij op de grens met Florida ligt. Na een copieus maal zak ik af naar muziekhal Flora-Bama Lounge ertegenover waar op diverse podia country-bandjes spelen, terwijl sommige gasten aan een Bushwacker-cocktail nippen: een milkshake met whisky én kahlua. Een goed ontbijtadres is Cobalt. Ik eet er een heerlijke groenteomelet. En bij LuLu’s Gulf Shores serveren ze mijn favoriete voorgerecht: Fried Green Tomatoes!

Restaurant Lulu’s in Gulf Shores

Lekker hapje bij Cobalt

De shop van Flora-Bama Lounge

 

 

OWA

Tussen Mobile en Orange Beach ligt OWA, een pretpark en shopping mall gerund door Native People. OWA betekent letterlijk Big Water. Op het terrein zijn talloze attracties, van spookhuis tot achtbaan, en er zijn enkele restaurants, waaronder dat van Paula Deen, een bekende tv-kok uit Amerika. Haar beeltenis – een witgrijze dame met tandpasta-smile – is overal te zien. Family style dining is wat je hier doet. Dus wordt de tafel (ik ben op pad met een groep internationale touroperators) volgebouwd met schalen zoete aardappels, vis, kipgerechten, rundvlees, koolsla, puree en wat niet al. Yum! visitowa.com

OWA’s spookhuis

Tafel vol eten bij Paula Deen’s

Harmke en de internationale groep in Mobile, Alabama

Meer informatie: alabama.travel en Verkeersbureaus Alabama.

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.