Road trip van Kaapstad naar Cape Point

Op uitnodiging van Swarovski Optik en &Beyond maakte Harmke een reis door Zuid-Afrika: van Kaapstad en Cape Point in het zuidwesten naar Phinda Private Game Resort in het noordoosten, waar ze verbleef in top-lodges. Dit is deel I.

Gedroogde snoek

Oesters bij Harbour House in Kaapstad

Uitzicht vanaf de botanische tuinen van Kirstenbosch

Twelve Apostles

Mijn reis begint in Kaapstad. Op weg van de luchthaven naar mijn hotel zie ik de Tafelberg zonder ‘kleed’. Het is een heldere dag met blauwe hemel, geen wolkje aan de lucht. Hotel & Spa Twelve Apostles ligt voorbij Camps Bay tussen de Atlantische Oceaan en de bergketen Twelve Apostles. Mijn suite heeft ocean view. Ik lunch met struisvogelburger op het hotelterras. De avocado erbij is ongelooflijk zacht en rijp. Zo hoort avocado te smaken. &Beyond-gids Daryl Dell, die de reis begeleidt, is vogelaar in hart en nieren. Hij woont met zijn gezin bij Phinda Private Game Reserve, waar straks het tweede deel van deze reis naartoe gaat. Deel I is Kaapstad en omstreken. 12apostleshotel.com

Uitzicht op de baai vanuit Twelve Apostles Hotel & Spa

Twelve Apostles-gebergte op de achtergrond

De Leopard Bar in vijfsterrenhotel Twelve Apostles

Camps Bay

Camps Bay, een buitenwijk van Kaapstad, zit op 10 minuten rijden van het hotel. Het ligt aan een baai met zandstrand. De hotel-shuttlebus brengt me erheen. In zee is een tidal pool, een natuurlijk zwembad. Achter de baai verheft zich een eenzame berg, genaamd Lion’s Head omdat de vorm aan een leeuwenkop doet denken. Het is bewolkt, maar even later schijnt de zon weer volop. Niets veranderlijker dan het Kaapse weer! Ik bezoek The Pottery, een café waar je keramiek kunt beschilderen. Bij zonsondergang neem ik de shuttle terug naar het Twelve Apostles-hotel voor het diner. De huiswijn is een heerlijke sauvignon blanc uit de Hemel & Aarde-vallei. thepottery.co.za

Het strand van Camps Bay en de berg Lion’s Head

Pootjebaden bij Camps Bay

Bij The Pottery kun je keramiek decoreren

Boulders Beach

Zuid-Afrika heeft een uitstekende infrastructuur. We gaan op weg naar Cape Point via de Oude Kaapseweg, een scenic route door de bergen. We doen Simon’s Town aan met z’n Victoriaanse huizen en z’n strand Boulders Beach. Er bloeit Crane Flower (Strelitzia reginae), bijgenaamd Bird of Paradise. Op het strand broeden pinguïns. Gewapend met onze verrekijkers van Swarovski Optik kunnen we ze vanaf de paden observeren. Sommige ‘staan alleen stil en staren naar de hemel’, zoals ik een jongetje hoor zeggen. Andere waggelen naar het water om te zwemmen of pootje te baden. Iets verderop is een natural pool waar we tussen de pinguïns kunnen zwemmen en dat is uniek.

Pinguïns bij Boulders Beach

Pinguïn starend naar de hemel

Nog meer Boulders Beach

 

Lees ook dit artikel: Ontdek The World of Wine in Porto

 

Cape Point

We maken een tussenstop in Kalk Bay. De vissers komen net aan land met een verse vangst: Yellowtail, Red roman, hottentot fish. We lunchen bij restaurant Harbour House aan de haven en vervolgen de weg naar Kaap de Goede Hoop. We rijden tot aan Cape Point, het zuidelijkste puntje van het Kaapse schiereiland. In het nationale park waar we doorheen komen zien we struisvogels rondstappen. Bij Cape Point aangekomen nemen we het treintje Flying Dutchman naar de top voor de prachtige vergezichten. Boven op de klif staat nog altijd een vuurtoren uit 1860. Door de wolken was hij niet zichtbaar voor de schepen. Al snel werd daarom dichter bij zee een nieuwe vuurtoren gebouwd.

Struisvogels in Cape Point Nature Reserve

De voormalige vuurtoren van Cape Point

Protea is Zuid-Afrika’s nationale bloem

Bo-Kaap

Natuurlijk verkennen we ook Kaapstad zelf. De stad is deels nieuw gebouwd op land gewonnen uit zee. Zo lag Strandstraat ooit aan het water, net als Kasteel De Goede Hoop. Een opvallende wijk in Kaapstad is Bo-Kaap, bijgenaamd de Maleisische buurt. De huizen hebben er vrolijke kleuren. Het was de plek waar de koopman Jan van Riebeeck, die in 1652 de eerste Nederlandse handelspost in Zuid-Afrika vestigde, groenten en fruit liet verbouwen voor de bemanning van zijn schepen. Dat gebeurde veelal door slaven uit Azië. Na de afschaffing van de slavernij bleven ze er wonen. Waarschijnlijk gaven ze hun huizen felle kleuren om het leven vrolijker te maken.

Kleurige huizen in Bo-Kaap

Oldtimer in de wijk Bo-Kaap in Kaapstad

Portret van Mandela bij art gallery Art du Cap in Bo-Kaap

V&A Waterfront

Het stadhuis van Kaapstad is de plek waar Nelson Mandela vanaf het balkon een speech gaf toen hij president werd. Zijn standbeeld herinnert eraan. We eindigen onze stadstour bij V&A Waterfront aan de haven. Daar heerst altijd een gezellige vibe. Er zijn winkels, restaurants en de chique shopping mall Victoria Wharf. We lunchen met oesters en sushi bij restaurant Harbour House. De tweede vestiging zit in Kalk Bay. Bij de Waterfront zit ook het Two Oceans Aquarium. ’s Avond genieten we hier van een private dinner bereid door private chef Lucio de Allende. Zijn ‘deconstructed’ biefstuk is uitmuntend. &Beyond is een meester in het regelen van exclusieve uitjes als deze.

V&A Waterfront Eye

Live-muziek in V&A Waterfront

V&A Waterfront in Kaapstad

 

 

Tafelberg

Zuid-Afrika vormt in z’n eentje een van de zeven World Floral Kingdoms en dat is opmerkelijk voor een relatief klein gebied. De Tafelberg geldt als een van de New 7 Wonders of Nature. Met de gondel, die ronddraait, gaan we de berg op. Op het ‘tafelblad’ maken we een wandeling. Daarbij komen de Swarovski Optik-kijkers goed van pas. We bestuderen een vlinder die op een Proteusbloem landt, de nationale bloem van Zuid-Afrika. De vlinder is, hoe toepasselijk, een Table Mountain Beauty. Prachtig ook is de Everlasting flower, een droogbloem van nature. De uitzichten vanaf de berg zijn fenomenaal. In de diepte zien we Robben Island waar Mandela gevangen werd gehouden.

Wandelen op de Tafelberg

Everlasting Flowers

Uitzicht op Robben Island

Kirstenbosch

Een must-visit in Kaapstad zijn de botanische tuinen van Kirstenbosch, prachtige uitgestrekte tuinen. Het is warm en zonnig weer en gelukkig waait er af en toe een briesje. We zien onder meer hoe een Double Coloured Southern Sunbird neerstrijkt op een exotische geel-oranje bloem, de Red Hot Poker. Daryl’s kennis van de natuur blijkt ongeëvenaard. Hij is niet alleen een vogelaar, maar blijkt ook alles te weten over bomen en planten, compleet met de Latijnse namen. Die namen klinken in het Afrikaans vaak nogal grappig. Zo staat Forest Corkwood bekend als Boskanniedood, omdat het heel makkelijk groeit. What you see is what you get in het Afrikaans!

Wandelpad in Kirstenbosch

Exotische planten en bomen

De prachtige Red Hot Poker

De prachtige Red Hot Poker

&Beyond en Swarovski Optik

&Beyond is een exclusieve reisorganisatie die in 2022 precies 30 jaar bestaat. Natuur is de focus. ‘Care of the Land, Care of the Wildlife, Care of the People’ is het missie-statement. Lokale mensen worden overal bij betrokken en diversiteit wordt gekoesterd. Zowel voor birders als non-birders stelt &Beyond droomreizen samen, afgestemd op de wensen van de gasten. &Beyond werkt nauw samen met Swarovski Optik, dat verrekijkers produceert van topkwaliteit. De verrekijkers zijn haarscherp af te stellen. De lenzen zijn ongeëvenaard, net als de stabiliteit van het mechanisme. andbeyond.com en swarovskioptik.com

&Beyond-gids Daryl Dell op de Tafelberg met kijker van Swarovski Optik

Daryl en mijn collega-reisreporters op de Tafelberg

Harmke bij Cape Point met kijker van Swarovski Optik

Private dinner bij Two Oceans Aquarium in Kaapstad, geregeld door &Beyond

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.