Ontdek The World of Wine in Porto

WOW staat voor World of Wine en is een nieuw cultureel district in Porto waar alles draait om portwijn, de Portugese keuken en interactieve musea. Harmke ging er op ontdekkingstocht.

World of Wine draait om wijn en kunst

Vijfsterrenhotel The Yeatman

In Porto logeer ik bij The Yeatman, een heerlijk vijfsterrenhotel in district Vila Nova de Gaia met zijn porthuizen. Ik voel me senang in mijn suite die ruim en modern is, maar in klassieke stijl. Het hotel is gebouwd in lagen die als wijnterrassen tegen de heuvel liggen. Op elke verdieping hangt hoogwaardige kunst. Ook is er een sectie met voetbalshirts van wereldberoemde hotelgasten, onder wie Diego Maradonna.

Harmke’s suite bij The Yeatman

The Yeatman werd in 2010 geopend. Het hotel-restaurant verwierf al snel twee Michelin-sterren. De wijnkelder omvat zo’n 30.000 flessen, waaronder portwijnen.

De wijnkelder van The Yeatman

De spa werkt met producten van het Franse label Caudalie: vinotherapie met pure ingrediënten. Alle suites kregen de naam van een wijnhuis en hebben een terras dat uitkijkt op de Douro-rivier en Porto aan de overkant. Ook vanuit het binnenzwembad kijk je op Porto’s kleurige huizen tegen de heuvel. Maar het allerbeste zicht heb je vanuit de iconische infinity pool buiten, die de vorm heeft van een wijnkaraf! the-yeatmanhotel.com

Het karafvormige zwembad van hotel The Yeatman

WOW – World of Wine

De oprichter van The Yeatman is Adrian Bridge. Deze Brit van origine woont met zijn Portugese vrouw in de mosterdgele villa achter het hotel. Toen het hotel er eenmaal stond, wilde hij nóg meer doen om Porto weer op de kaart te zetten en de in verval geraakte wijk Vila Nova de Gaia een boost te geven na de economische crisis van 2008. Oude verlaten wijnkelders werden met hulp van architectenbureau Getty uit Chicago getransformeerd tot spectaculaire museum-experiences.

Een decoratieve trap leidt naar WOW

Sinds 2020 vormt WOW een hypermodern cultureel district in Vila Nova de Gaia. WOW telt twaalf bars, cafés en restaurants, zeven musea-experiences, shops, een chocoladefabriek en een wijnschool. Alle musea van WOW zijn architectonische meesterwerken, prachtig gestyled en uiterst interactief, leuk voor jong en oud. Sla ook de ‘Video Mapping’ op de muren rond het centrale plein niet over. Een film-projectie over WOW, Porto en de bouw van de Luis-brug door Eiffel. Echt wow! wow.pt

Een van de publieke ruimtes van WOW

Video op de muren bij het plein van WOW

WOW-musea

WOW biedt zeven verschillende museum-experiences. Met losse tickets of met combi-tickets kun je een of meer van deze fantastische musea bezoeken.

Adrian Bridge, de owner & creator van WOW en The Yeatman

Planet Cork

Deze museum-experience gaat over de productie van kurk en alle toepassingen, te beginnen met wijnkurken. De helft van de wereldkurkproductie komt uit Portugal.

Ludiek museum Planet Cork

Porto Fashion & Fabric Museum

Portugal is een land van mode- en schoenendesign en richt zich tegenwoordig vooral op het hogere segment. Ook nieuwe designers krijgen in dit museum veel aandacht.

Mode en design

The Bridge Collection

The Bridge Collection is de persoonlijke kunstcollectie van Adrian Bridge over 9000 jaar drinkhistorie. Een ongelooflijke verzameling beelden, bekers en wijnglazen.

Object uit de kunstcollectie van Adrian

PRATA

Porto Region Across The Ages (PRATA) zet Porto in historisch daglicht. Zo speelde de Duke of Wellington een sleutelrol bij de bevrijding van Porto van de Fransen in 1809.

Replica van een historische tram

The Pink Palace

Hier draait alles om rosé. Niet alleen is het leuk dit speelse roze paleisje te bezoeken, je proeft tijdens je rondgang heerlijke roséwijnen zoals de befaamde Mateus-port.

Entree van The Pink Palace

The Chocolate Story

Port en chocola zijn een ‘match made in heaven’ en dus kon een chocolade-museum niet ontbreken: van de cacaobomen en verwerking van de bonen tot de chocola zelf.

Het verhaal achter chocolade

The Wine Experience

Last but not least! In dit ruim opgezette interactieve museum leer je alles over het maken van wijn, de druiven en het effect van terroir en klimaat op de wijn.

Druif verheven tot kunstobject

 

 

WOW-restaurants

WOW telt momenteel 12 restaurants, bars en cafés. Ik heb er een fiks aantal van bezocht en zet de overige op de bucket-list voor volgende keer.

Designlamp bij WOW’s visrestaurant Golden Catch

V.P. Brunch

De risotto met paddenstoelen bij dit brunchrestaurant is heerlijk. Al twijfelde ik lang over de poké met zalm en de caesar salade die er ook goed uitzien.

Caesar Salad bij V.P.

Caesar Salad bij V.P.

Poké met zalm

Poké met zalm

Pip

Restaurant met terras naast Pink Palace. De zalmrisotto met asperge waar ik voor kies is uitmuntend. Of bestel calzone, een royale dubbelgevouwen pizza.

Zalmrisotto bij Pip

Root & Vine

Eten bij dit vega-restaurant is een feestje. Probeer zeker ook het kaasplankje toe. Ook qua design is alles tot in de perfectie verzorgd bij WOW.

Vega-balletjes bij Root & Vine

Golden Catch

In dit visrestaurant hangt als eyecatcher een gigantische purperen lamp boven de bar. Op het menu octopus, garnalen en nog meer lekkers uit zee.

Reuzengarnalen van Golden Catch

Fladgate

Adrian Bridge liet het speciaal bouwen voor zijn huwelijk. Lunch, zoals ik, met eitjes gekookt op 63 graden geserveerd in een vogelnestje van mie en pistache-ijs toe.

Dessert met pistache-ijs bij Fladgate

T&C

Het meest traditionele restaurant van WOW, met authentieke Portugese keuken. Het zit in een schitterend gerenoveerde wijnkelder in de Wine School.

Paddenstoelenrisotto bij T&C

Angel’s Share

Gezellige bar om je diner mee af te sluiten bijvoorbeeld. Hij zit aan het centrale plein van WOW boven Root & Vine en Golden Catch en er is vaak live-muziek.

Voor een afzakkertje ga je naar bar Angel’s Share

The Chocolate Factory

Behalve het chocolademuseum, dat zo beeldend het proces van chocola maken laat zien, heeft WOW ook zijn eigen chocoladefabriek. Door glazen wanden kun je vanuit het museum zien hoe de chocola van het eigen merk Vinte Vinte wordt gemaakt, alsof je in een soort Willy Wonka-fabriek staat. Vinte Vinte betekent Twintig Twintig. Het merk werd gelanceerd in 2020.

Winkel van The Chocolate Factory

Bovendien ligt de Cacao Belt – het gebied waar cacaobomen groeien en waar je in het museum alles over te weten komt – zich uit tussen 20 graden boven en onder de evenaar. Cacao is een superfood. Pedro Araüjo is de man die alles over cacao weet en bij WOW de chocolade-workshops geeft.

“Alle cacao die we hier in de fabriek gebruiken, is organisch en komt rechtstreeks van de boer”

zegt hij. Hij laat ons het verschil proeven tussen industrieel geproduceerde chocola – vaak met palmolie – en de veel rijkere artisanale chocola. We doen ook een wine-chocolate pairing. Bij elke chocola smaakt dezelfde port compleet anders!

Chocola van ‘huismerk’ Vinte Vinte

Chef Pedro Araújo geeft choco-workshops

The Wine School

Bij de wijnschool van WOW worden workshop over wijn gegeven op alle niveaus. Ze zijn er voor iedereen, van kenners tot wijn-dummy’s. Ik schuif aan bij de workshop van wijnexpert Diego uit Brazilië. We horen hoe port is ontstaan. De Portugezen dreven al vroeg handel met de Britten. De Britten exporteerden textiel en importeerden wijn om niet met lege schepen terug te hoeven varen. Om de wijn goed te houden was het nodig de fermentatie te stoppen door sterke drank (brandewijn) toe te voegen. Port is dus een gefortificeerde wijn. Natuurlijk gaan we ook heel veel wijnen proeven! Diego doet de drie belangrijkste stappen voor: walsen, ruiken, slurpen (‘Willem rookt sigaren’ is de ezelsbrug).

Sippen, slurpen, spuwen

Maar allereerst beoordelen we de kleur. We bespreken de zoetheid (port bevat relatief veel suiker), de zuurgraad, het tanninegehalte en de body. En we hebben het over wijn-spijscombinaties. De vijfde smaak, umami, zou het minst goed te combineren zijn met wijn. Kortom, het is een leerzame middag!

De wijn-workshop van Diego

 

 

Bij WOW koop je de mooiste wijnglazen

Porthuis Taylor’s

In Vila Nova de Gaia tegenover hotel The Yeatman zit, op steenworp afstand van WOW, porthuis Taylor’s. Taylor’s bestaat sinds 1692. Het is niet het oudste nog bestaande porthuis, dat is Kopke, opgericht in 1638. De rode dakpannen van Taylor’s vertonen zwarte plekken. Dat komt door de zogenaamde Angel’s Share. Dat is het deel dat tijdens het rijpen uit de wijnvaten verdampt.

De kelders van porthuis Taylor’s

We lopen door de kelders langs de eindeloze rijen eikenhouten vaten en bezoeken de tasting room die is gelegen aan een romantische binnentuin met prachtige bloemperken. In de tuin lopen pauwen. Taylor’s behoort net als Hotel The Yeatman tot de Fladgate-groep, dus er is een band. Aan de muur hangt weer een portret van Adrian Bridge. Deze man steekt zijn kop boven het maaiveld uit, realiseer ik me. Kijk wat hij tot stand heeft gebracht, niet alleen een fantastisch vijfsterrenhotel als The Yeatman, maar ook WOW, een cultureel en gastronomisch complex dat met niets te vergelijken is.

Tuin met bloemen en pauwen bij Taylor’s

Port proeven uit 2017

Porto en de Eiffel-brug

The Yeatman ligt tegen een heuvel in Vila Nova de Gaia. Vanaf elke verdieping kun je direct naar beneden lopen richting de haven. Vlak voor je de kade oploopt, passeer je op een straathoek een kunstwerk. Op een van de panden is namelijk een reusachtig konijn aangebracht van afvalmateriaal. Street art op z’n best!

Konijn op de gevel

Konijn op de gevel

Op de kade van Vila Nova de Gaia, waaraan de porthuizen liggen, heerst bedrijvigheid. Aan de overkant van de Douro-rivier doemt de historische kern van Porto op. Deze stad ligt met zijn kleurige panden tegen de heuvel gedrapeerd.

Historisch pand in Porto

De brug van Eiffel

De brug van Eiffel

Ik stap in de gondelbaan die pendelt tussen de kade en het hoogste dek van de Dom Luís-brug. Via de brug, ontworpen door Eiffel, steek ik de Douro over naar historisch Porto. Fraai is het station met tableaus van tegels (azulejos) die Portugals historie uitbeelden. Via een web van straten daal ik tot slot af naar de rivier en de gezellige terrasjes erlangs.

De stationshal van Porto

De stationshal van Porto

Hoe kom je er?

Het is ongeveer 2,5 uur vliegen van Amsterdam naar Porto. Met de trein of auto kan natuurlijk ook, al is het een behoorlijk eind rijden.

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!
Naam

 

Comments are closed.