Bewonder Chicago en zijn skyline

De bijnaam van Chicago is Windy City en Elvis zong ‘On a cold and grey Chicago morning…’ Maar van wind en kou had Harmke weinig last. De hemel boven Chicago kleurde veelal strakblauw. Chicago in de staat Illinois ligt aan Lake Michigan en is een prettige stad met een imposante skyline.

Skyline Chicago

Skyline Chicago

Gold Coast

Mijn hotel bevindt zich in de wijk Gold Coast, het gebied ten noorden van The Magnificent Mile en langs de oever van het enorme Lake Michigan. Via Division Street kan ik de drukke kustweg Lake Shore Drive onderdoor steken om bij het strand te komen. Het is nog vroeg op de morgen maar de zon breekt al snel door en joggers en fietsers zijn al volop in actie. De skyline van Downtown Chicago is vanaf hier mooi te zien. De stad voelt plezierig aan en ik weet niet waar hem dat precies in zit. De vele bloembakken en bloemperken? De schone straten? De relaxte mensen?

Gold Coast

Gold Coast

Yellow Taxi

Yellow Taxi

360 Chicago

Via het strand van Lake Michigan loop ik in de richting van de skyscrapers. Ik begin mijn bezoek aan Downtown Chicago met een kijkje vanaf het 360 Chicago Observation Deck. Dit panorama-platform met glazen wanden bevindt zich op de 94e verdieping van een antracietkleurige wolkenkrabber die taps toeloopt. De toren kijkt uit over strand en skyscrapers. Met zijn 344 meter is het niet het hoogste gebouw. Dat is de Willis Tower (442 meter) met eveneens een SkyDeck. Die toren valt binnen The Loop, het zakendistrict van Chicago. 360chicago.com

360 Chicago

360 Chicago

Magnificent Mile

360 Chicago ligt aan The Magnificent Mile, de upscale winkelboulevard, een traject van Michigan Avenue. De Mile loopt van Oak Street in het noorden tot aan Chicago River Downtown. Tussen de skyscrapers aan ‘Mag Mile’ duiken prachtige oude gebouwen op, zoals het kerkje Fourth Presbytarian Church uit 1871 dat is overwoekerd met klimop.

‘All are welcome’ staat bij de entree.

Eenmaal binnen blijkt het kerkje helemaal niet klein. Dat lijkt maar zo vergeleken met de wolkenkrabbers. Het Ave Maria klinkt en een enkeling zit stil te bidden in de kerkbanken. ‘All are welcome’ staat bij de entree.

Magnificent Mile

Magnificent Mile

Museum of Contemporary Art

Niet ver van The Magnificent Mile bevindt zich het Museum of Contemporary Art (MCA). Eigenlijk stuit ik er bij toeval op. Al wandelend ontdek ik een park met grote gele beelden. Het blijkt de achterzijde van het MCA-museum te zijn. De beelden zijn ‘Ganz Grose Geister’ (‘Big Spirits XL’) van kunstenaar Thomas Schütte. Het museum houdt tegelijkertijd diverse tijdelijke expo’s. Het meest aansprekend vind ik expo ‘Heaven and Earth’ over Alexander Calder versus Jeff Koons. Calders fragiele kinetische kunst (mobiles) versus Koons’ speelse objecten (tot 24 maart 2019). mcachicago.org

Museum of Contemporary Art

Museum of Contemporary Art

 

 

Chicago Tribune

Via The Magnificent Mile loop ik naar de Chicago River die de stad doorsnijdt. Voordat ik de rivier oversteek, passeer ik het voormalige gebouw van de legendarische krant Chicago Tribune, die in 1874 voor het eerst verscheen. De krant speelde een rol bij de afzetting van president Nixon in 1974 naar aanleiding van het Watergate-schandaal. De Tribune Tower is een neogotische skyscraper en was het winnende ontwerp van een wedstrijd uit 1922 om ‘het mooiste kantoorgebouw ter wereld’ te bedenken. Ook architect Eliel Saarinen uit Helsinki diende een ontwerp in, maar hij won niet.

Tribune Tower

Tribune Tower

South Michigan Avenue

South Michigan Avenue

Art Institute in het Millennium Park

Ik steek de rivier over en loop nu op South Michigan Avenue op weg naar het Millennium Park. Aan de rand van dit park staat het Art Institute Chicago, een hypermodern museum met een hoogstaande collectie kunst en sculpturen. Van Picasso tot Warhol en van Dalí tot Van Gogh. Als ik na een paar uur het gebouw aan de voorkant verlaat, bevind ik me recht tegenover The Loop, het zakendistrict en winkelhart van Chicago met rondom een metrocircuit. In het Millennium Park staat ook een futuristisch openluchttheater dat werd ontworpen door Frank Gehry. artic.edu

Salvador Dalí: Visions of Eternity

Salvador Dalí: Visions of Eternity

Andy Warhol: Marilyn Monroe

Andy Warhol: Marilyn Monroe

Air and Water Show

Vandaag verken ik de noordkant van Chicago. Mijn hotel ligt dicht bij wat wel de Old Town wordt genoemd, een wijk vol Victoriaanse huizen, soms idyllisch begroeid met klimop. Ik loop noordwaarts tot Lincoln Park en steek via een brug North Beach Avenue over, een drukke kustweg. Eenmaal op het strand val ik met mijn neus in de boter. De jaarlijkse Chicago Air and Water Show is bezig! Straaljagers vliegen over met donderend geweld en stuntvliegtuigen voeren loopings uit. Het strand ziet zwart van de mensen die allemaal de lucht in kijken.

Chicago Air and Water Show

Chicago Air and Water Show

Eten & drinken

Rosebud on Rush

Rush Street is een gezellige straat in Downtown Chicago. Niet alleen zitten er veel topmerken (Dior, Versace, Prada), maar ook leuke bars en restaurants, zoals Rosebud. Op het beschutte terras is het prettig zitten en de (Italiaanse) gerechten smaken prima. rosebudrestaurants.com

Argo Tea Cafe

Dit theepaviljoen staat in Connors Park op een smalle groenstrook op de kruising van Rush en Chestnut Street. Er zijn meerdere filialen van Argo in Chicago. Ze hebben naast thee en snacks ook erg goede koffie. argotea.com

Nilly Cafe

Deze lunchroom opende in 2018. Je kunt er ontbijten met ham & eggs en lunchen met pizza en salades. De bediening is vriendelijk, de sfeer die van een huiskamer. Patisserie van eigen makelij is er ook. De koffie is van Lavazza. Niet ver van het Art Institute. nillycafe.com

Fire Cakes
Deze piepkleine winkel annex bar met mini-terras heeft donuts in allerlei soorten, maten en smaken, met Valrhona-chocolade bijvoorbeeld of aardbei en mascarpone. Ik kies, heel Amerikaans, voor de Peanut Butter Cup. Erbij drink ik een goede macchiato. firecakesdonuts.com
Fire Cakes

Fire Cakes

Wow Bao

Zin in een snelle snack? In Division Street tref ik Wow Bao, een Aziaat. Bestellen gaat via een digitaal bord en de bao pao kan ik vervolgens achter een luikje in de wand opvissen. Wel staat er een medewerker in de winkel die tekst en uitleg geeft. wowbao.com

Eataly

Dit warenhuis is een combinatie van een Italiaanse delicatessenzaak en diverse pastabars. “Italians are everywhere” staat op het shirt van de ober. Vol bewondering kijk ik naar de chef die voor mijn neus aan de lopende band gerechten maakt. De linguine met pesto is zalig. eataly.com

The Kitchen

Dit restaurant in North Clark Street behoort tot een keten van Amerikaanse restaurants die ‘real food from American farmers’ serveert. Op de menukaart onder meer Gunthorp Farm Half Chicken en Skuna Bay Salmon. thekitchenbistros.com

Green Mill

Zwoele jazzclub aan Broadway in Uptown Chicago. Ooit was deze roemruchte bar de favoriete hang-out van gangster Al Capone. De naam Green Mill werd op een gegeven moment bedacht als knipoog naar de Moulin Rouge in Parijs. greenmilljazz.com

Logeertips

Hotel Ambassador

Op de hoek van Goethe Street aan de Gold Coast en op vijf minuten lopen van metrohalte Clark/Division (Red Line). Dit hotel is een gewilde locatie voor trouwfeesten, maar daar merk ik in mijn ruime suite op de vijfde verdieping gelukkig niets van. Fijn hotel, stijlvol en intiem van sfeer in een mooie, rustige buurt op loopafstand van The Magnificent Mile.

 

 

The Claridge House

Hotel in Dearborn Street, eveneens in de wijk Gold Coast en nog dichter bij de halte Clark/Division dan het Ambassador. Mijn kamer is zeer comfortabel en cozy. De hele sfeer in dit hotel is huiselijk, vriendelijk en sophisticated. En mijn favoriete ontbijt staat op de kaart! Eggs Benedict. Prettig hotel in een goede buurt.

The Claridge House

The Claridge House

Hoe kom je er?

Van Amsterdam Schiphol zijn er rechtstreekse vluchten naar Chicago. Vanaf Chicago’s O’Hare Airport is de stad vervolgens gemakkelijk te bereiken met de Blue Line (subway voor 5 dollar, vertrek vanaf Terminal 2). De Blue Line sluit aan op het uitgebreide metronetwerk Downtown.

Life is good in Chicago

Life is good in Chicago

Chicago River

Chicago River

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.