5 dingen die je moet doen in Porto

Contributor Jenny laat ons de top 5 activiteiten zien in het Portugese Porto. Deze plaats is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een stedentrip, maar Jenny laat zien dat het een hoop te bieden heeft.

Drink een portje

Net buiten de stad Porto liggen de wijngaarden van de druiven waar de beroemde port wijn vandaan komt. In de zomermaanden gaat er een trein naar de wijngaarden; volgens de locals een absolute must-see. Ben je net als ik buiten het port seizoen in Porto? Dan kun je altijd naar een gezellige portstokerij. Hier kun je voor een vast bedrag een aantal glaasjes port proeven uit verschillende jaartallen.

Port drinken in Porto

Wie in Porto is móet gewoon een portje drinken

Verdwaal door de kleine straatjes van Porto

Het centrum van Porto is compact en prima te voet te verkennen. Veel van de straatjes zijn autoluw. Wandelen door de stad is soms behoorlijk pittig, omdat Porto op verschillende heuvels ligt. Een deel van de stad is in de vorige decennia mooi gerestaureerd, maar er zijn ook veel panden aangetast door de tand des tijds. Panden zijn versierd met kleurrijke tegeltjes in fraaie motieven, maar ook graffitikunstenaars hebben in sommige straten vrij spel gekregen. Verdwaal eens in de kleine straten van Porto en houd je ogen open voor streetart. Er zal een wereld voor je open gaan!

streetart in Porto

Verliefd in (en op!) Porto

Porto van boven

Vanaf de toren van de Igreja Dos Clerigos heb je bij helder weer een prachtig uitzicht over de stad. Een klim van ruim 200 treden, maar dan heb je ook wat. Tijdens de klim naar boven passeer je bovendien het klavier en klokkenspel. Erg leuk om te zien hoe de bellen aangestuurd worden! Heb je nog niet genoeg geklommen na een bezoek aan de toren? Grijp dan ook je kans om op eigen houtje de kerk te bezoeken. Terwijl je bij veel kerken alleen (achter) in het schip kan komen, mag je bij deze kerk ook de gangen ‘achter de schermen’ bezoeken. Op die manier heb je de mogelijkheid om achter een gekruisigde Christus te staan, achter het altaar te komen, of naar boven te lopen en vanaf het balkon de hele kerk in je op te nemen.

Het uitzicht vanaf de Igreja dos Clerigos

Het uitzicht vanaf de Igreja dos Clerigos

Eet een Francesco

De Francesco is een lokaal gerecht, bestaande uit brood, kaas, worst en hete tomatensaus. De presentatie van het gerecht is niet echt stijlvol, maar ik kan het je zeker aanraden.

Ponte Dom Luis

Last but not least: vergeet vooral de Ponte Dom Luis niet. Deze stalen brug van de ontwerper van de Eiffeltoren verbindt de twee oevers van de Rio Duoro met elkaar. De brug bestaat uit twee etages, waarbij de onderste dienst doet als verkeersdoorgang voor onder andere auto’s en bussen, en de bovenste bedoeld is voor voetgangers en de metro. Je kan door middel van een tandradbaan (funiculaire) van het onderste gedeelte naar het voetgangersgebied worden gebracht. Vanuit de glazen cabine heb je tijdens een deel van de rit een uitzicht op de brug, de rivier, en het klooster aan de overkant.

ZIE OOK: Ontdek de tips van het verkeersbureau van Portugal

Als toetje een kort filmpje met een aantal hoogtepunten van Porto:

Dit zijn Jenny’s 5 dingen die je volgens haar moet doen in Porto. Heb jij meer tips? Geef ons een reactie!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *