Ga uit eten in je eigen huiskamerrestaurant

Het was een bijzondere lunch bij Van Gelder in Ridderkerk. Harmke proefde er gerechten van de verse groenten en fruit van Van Gelder, bereid door goede chefs, met de klanken van het Rotterdams Philharmonisch Orkest op de achtergrond. Een concept dat is bedacht voor in je eigen huiskamerrestaurant!

Vers fruit van Van Gelder

Vers fruit van Van Gelder

Geavanceerd transportsysteem

Bij familiebedrijf Van Gelder draait het om drie pijlers: duurzaamheid, smaak en gezondheid. Van Gelder stort zich op het volledige proces ‘van bron tot bord’. Tijdens een rondleiding door de fabriek maak ik kennis met het ingenieuze transportsysteem, uniek in Europa. Dit logistieke systeem waarbij kratten vol groente in no time van de ene ruimte naar de andere worden getransporteerd werd bedacht door Vanderlande, het bedrijf dat ook het systeem voor de bagageafhandeling op Schiphol ontwierp.

Logo Van Gelder Groente & Fruit

Transportsysteem in de fabriek

Transportsysteem in de fabriek

Futuristische architectuur

Het gebouw van Van Gelder Groente en Fruit staat in Ridderkerk en is sinds één jaar in gebruik. Het is een nagelnieuw modern fabriekspand met veel glas. Hier worden alle groenten en fruit verwerkt en verpakt voor met name de horeca. De perslunch is in de proefkeuken boven in het glazen pand. Verse groente en fruit liggen te wachten tot de chefs de lunch gaan bereiden. Er liggen dikke witte asperges, aardappelen, paddenstoelen, tomaten, sla, aardbeien, citroenen, kokosnoten, blauwe bessen.

De ruime fabriekshal

De ruime fabriekshal

Asperges van de koude grond

De chefs van vandaag zijn Marco Somer van restaurant De Harmonie uit Rotterdam (deharmonierotterdam.nl) en Maaike Stift van het honderd procent plantaardige Eat.Peasy, eveneens uit Rotterdam. Ze gaan onder meer aan de slag met de eerste asperges van de koude grond die ze van groente- & fruitbedrijf Van Gelder overhandigd hebben gekregen. De lunch is corona-proof met eenpersoonstafeltjes op anderhalve meter afstand van elkaar in dit grote lichte proeflokaal.

Verse groente

Verse groente

Witte asperges

Witte asperges

Chef Marco Somer aan het werk

Chef Marco Somer aan het werk

Van oerbiet tot saffraanrisotto

Wat wordt ons zoals voorgeschoteld? Allereerst Maaikes’s salade van groene asperge met blauwe-bessen-balsamico-dressing, geroosterde hazelnoten en gefrituurde ‘ricotta’-balletjes. Een fris begin! Marco is zich intussen aan het uitleven op een voorgerecht van in rode biet gepekelde zalm met dragoncrème en steak tartaar van gepofte oerbiet. Vervolgens komt een zonnige saffraanrisotto van Maaike op tafel met coquilles van koningsboleet, witte aspergetips, kokosbacon in frisse kruidenolie.

Salade met blauwe bessen

Salade met blauwe bessen

Voorgerecht van zalm met biet

Voorgerecht van zalm met biet

 

 

Zalm met gepofte oerbiet

Zalm met gepofte oerbiet

Zonnige saffraanrisotto met aspergetips

Zonnige saffraanrisotto met aspergetips

Van kalfswang tot lambada-aardbeien

En zo gaat het maar door! Pièce de resistance is de langzaam gegaarde kalfswang in sjalotjus met witte asperges, crumble van parmaham, mayonaise van peterselie, zacht gekookt kwarteleitje met crème fraise, truffel en verse bieslook van chef Marco. Dit is het hoofdgerecht van het klassieke driegangenmenu dat hem voor de gelegenheid toepasselijk lijkt. Het meest fotogeniek is het dessert: een bladerdeegtaartje met crème Suisse, verse lambada-aardbeien, zoete citroen-zeste en aardbeiensaus.

Kalfswang met witte asperges

Dessert in progress

Dessert in progress

Crème Suisse

Crème Suisse

Dessert van aardbei op bladerdeeg

Dessert van aardbei op bladerdeeg

Wijnen uit Frankrijk

De proefkeuken waar deze perslunch plaatsvindt, gaat in de zomer open voor het publiek. Geen volwaardige lunch zonder wijn en ook daar is vandaag aan gedacht. Vins de Gilles, wijnhandel uit Gouda, verzorgt de wijnen. De keuze is gevallen op wijnen uit de Languedoc-Roussillon, waaronder wit van Château Saint Martin de la Garrigue, Picpoul de Pinet, 2018, en rood van La Vista Domaine Pouderoux, 2018. Bij het dessert van aardbeien en crème suisse komt een bloemige Floc de Gascogne.

Wijnen van Gilles

Wijnen van Gilles

 

 

Wijn-spijscombinatie

Wijn-spijscombinatie

Klanken van Rachmaninov

Ik kan niet anders zeggen dan dat het smullen is van deze heerlijke, licht verteerbare gerechten en bijpassende wijnen. Daar komt bij dat op de achtergrond het Rotterdams Philharmonisch Orkest Rachmaninov speelt. En daarmee kom ik bij de crux van vandaag! Het Rotterdamse orkest en Van Gelder hebben de handen ineengeslagen en een totaalbeleving gecreëerd voor bij je thuis, onder de naam Huiskamerrestaurant. Hoogwaardig eten in combinatie met hoogwaardige muziek is het idee.

Het is smullen

Het is smullen

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Orkestdirecteur George Wiegel vertelt hoe het orkest van de nood een deugd maakt. Sinds december vorig jaar geeft het Rotterdams Philharmonisch Orkest online-concerten, nu optreden voor live-publiek tijdelijk niet is toegestaan. Deze online-concerten blijken een enorm succes. Het orkest weet hiermee een groot publiek te bereiken, deels zelfs bestaande uit mensen die normaal gesproken niet naar klassieke concerten gaan. Zo wordt meteen een nieuwe doelgroep aangeboord.

George Wiegel van het Rotterdams Philharmonisch

George Wiegel van het Rotterdams Philharmonisch

Eten, wijn en muziek bij je thuis

Wat is het concept van het Huiskamerrestaurant? Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Van Gelder bieden een ‘totaalbeleving’ aan voor bij je thuis. Het orkest verzorgt topconcerten die online zijn te bestellen. In combinatie met de menu’s van Marco Somers van De Harmonie of Maaike Stift van Eat.Peasy, bereid met groente van Van Gelder, kun je zo een volwaardige avond uit beleven in je eigen huiskamer. Speciaal voor het Huiskamerrestaurant heeft Gilles bijpassende wijnen geselecteerd.

Chef Marco Somer van De Harmonie

Chef Marco Somer van De Harmonie

Maaike Stift van Eat.Peasy

Maaike Stift van Eat.Peasy

Meer informatie

Van bron tot bord

Van bron tot bord

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.