Een proeverij van bier en brood, ook leuk voor thuis

Bij Dock Gallery in Rotterdam nam Harmke deel aan een proeverij van bier en brood. Het bier kwam van Scheldebrouwerij uit België, net over de grens met Breda. Het brood werd gebakken door Desemenzo. Brood en bier blijkt een gouden combinatie! Ook leuk om thuis te proberen.

De Rotterdamse Veerhaven

De Rotterdamse Veerhaven

Dock Gallery Rotterdam

Op een zonnige vrijdagmiddag meld ik me in Rotterdam voor een proeverij van bier en brood bij Dock Gallery, de kunstgalerie van Raymond en Brigitte Wanders. De galerie zit aan de Veerhaven, vlak bij het Museum Park. Het sympathieke en praatgrage echtpaar houdt ervan evenementen als deze te faciliteren. In de ruimtes vol kunst is plaats genoeg voor een paar eettafels. Voordat ik aanschuif, loop ik langs de kunstwerken van de tijdelijke expositie. De sculptuur van een zwarte kat valt op tussen de verder zo kleurrijke schilderijen van kunstenaarstrio AAAFresh123 uit Rotterdam.

Dock Gallery Rotterdam

Dock Gallery Rotterdam

Ruimte vol kunst

Ruimte vol kunst

Kleurenexplosie

Kleurenexplosie

Kunst van AAAFresh123

Twee van de drie mannen van AAAFresh123 zijn vandaag present en willen met alle plezier poseren voor een wandvullend werk van eigen hand. Het zijn Roderik Faasen en Maikel Kleinjan. Hans Kleinjan ontbreekt deze keer. De drie mannen kennen elkaar van haver tot gort. Ze werkten in dezelfde atelierruimte en gaven elkaar tips om elkaars creaties te verbeteren. Van het een kwam het ander; nu werken ze onder de naam AAAFresh123 vaak gedrieën aan hetzelfde kunstwerk en dat levert zinderende en kleurrijke resultaten op. Hun werk is tot eind dit jaar te zien bij Dock Gallery.

Werk van collectief AAAFresh123

Werk van collectief AAAFresh123

Maikel met wandvullend doek

Maikel met wandvullend doek

 

Lees ook dit artikel: Een rondje IJburg in corona-tijd

 

Bier van Scheldebrouwerij

Maar in de eerste plaats ben ik hier voor het bier! Laat ik nou eigenlijk helemaal geen bierdrinker zijn. Nieuwsgierigheid drijft me, want een proeverij van bier en brood klinkt als een uniek event. Food en Wine Pairings genoeg. Maar met bier? De enthousiaste bierkenner en horeca-docent Stan Feenstra geeft namens Scheldebrouwerij uitleg, terwijl wij deelnemers coronaproof luisteren. Vijf bieren zullen we proeven met erbij brood van Desemenzo. Stan, die Fries en Surinaams bloed heeft, geeft ons een stoomcursus bierbrouwen. Water, mout, hop en gist zijn de 4 ingrediënten. Hop is de smaakmaker.

Bierkenner Stan Feenstra

Bierkenner Stan Feenstra

Bierproeverij

Bierproeverij

Stan van Scheldebrouwerij

Stan van Scheldebrouwerij

Brood van Desemenzo

Ook Edwin Klaasen is vandaag present. Hij is bakker en de auteur van het boek met de onvolprezen titel:

‘Ik bak geweldig- Jij trouwens ook’

Brood is zijn passie: desembrood met een eigenzinnige signatuur, zoals hij het zelf omschrijft. Zijn bedrijf Desemenzo zit in Waalwijk, maar het brood is door heel Nederland verkrijgbaar. Edwin leverde tot voor kort vooral aan de horeca. Tijdens de coronacrisis bedacht hij samen met zijn zoon de Online Foodmarket. Via dit uit nood geboren platform kun je zijn brood en andere culinaire producten met horeca-kwaliteit bestellen voor thuisgebruik.

Edwin bakt geweldig

Edwin bakt geweldig

Bijzondere brioches

Bijzondere brioches

 

 

Proefnotities

En dan nu over tot waar het om draait: de proeverij! Stan Feenstra geeft uitleg bij het bier dat op tafel komt, Edwin Klaasen serveert er zijn bijpassende broden bij.

Klaar voor de start

Klaar voor de start

Proeverij van bier en brood

Proeverij van bier en brood

1. Zeezuiper

Blond bier met een dikke laag schuim. De schuimkraag gaat oxidatie tegen en beschermt zo de smaak. Bloemig met tonen van kruidnagel is wat we volgens Stan kunnen verwachten en dat blijkt. Edwin heeft er romig brood van ‘knuffeldeeg’ bij uitgezocht.

Zeezuiper

Zeezuiper

Bier met een kraag

Bier met een kraag

2. Wildebok

Dit bier is laag in alcohol en dat maakt het goed drinkbaar. De smaak is karamel-achtig met tonen van chocola. Edwin serveert hier zijn zoete en nootachtige brood Margot bij. “Vernoemd naar een mooie gescheiden buurvrouw”, lacht hij.

Wildebok

Wildebok

Combi met brood Margot

Combi met brood Margot

3. Ginnegapper

Deze ‘zware blonde’ met de grappige naam valt bij mij ook in de smaak dankzij de friszoete citrustonen. Stan licht toe: “Dit bier is met extra veel mout gemaakt, wat hem voller en romiger maakt.” De combi met Edwins briochebrood blijkt perfect.

Perfect met brioche

Perfect met brioche

4. ’n Toeback

De naam betekent zoiets als een zware opgave, zegt Stan. Het is dan ook een zwaar blond bier gemaakt van slechts één hopsoort. De bloemige citrustonen van deze limited edition blijken een aardige match met de krentenmik die Edwin erbij serveert.

’n Toeback

’n Toeback

Bier en krentenmik

Bier en krentenmik

5. Oesterstout

Donker bier met de ziltigheid van zeekraal, licht Stan toe. Het bitterst van allemaal. Niet mijn favoriet, maar dat het bier van Scheldebrouwerij zó divers is, verrast me. Edwin stelt er zijn Kletzenbrood tegenover, stevig donker brood met vruchten en noten.

Oesterstout

Oesterstout

In het midden Edwins Kletzenbrood

In het midden Edwins Kletzenbrood

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

 

Comments are closed.