Een rondje IJburg in corona-tijd

Wat doe je als reisjournalist als daar ineens die ‘intelligente lockdown’ is? Dan valt er weinig anders te verzinnen dan bloggen over je eigen woonomgeving. Dit zijn Harmke’s favoriete adressen op IJburg in Amsterdam.

De witte brug

De witte brug

Kunstmatig eiland

Begin deze eeuw werd bij Amsterdam in het IJmeer een nieuw eiland opgespoten. IJburg is in de loop der jaren uitgegroeid tot een waterrijk woongebied met bijzondere architectuur zoals waterwoningen en zelfbouwkavels. Architectonisch statement is de Enneüs Heermabrug die vanaf de A10 de toegang tot IJburg vormt. Kameel of beha heet de witte brug ook wel. Een frisse neus haal je in corona-tijd op het IJburgse strand of in het Diemerpark.

Strand van IJburg

Strand van IJburg

 

 

Surfclub

Surfclub

Hieronder een selectie restaurants, winkels en andere leuke adressen op IJburg. Houd deze website in de gaten voor nieuws over de 1,5 meter-economie en ander corona-nieuws.

A

Amadi Panorama Hotel

Het gebouw is een blikvanger. Je ziet het al liggen als je de witte brug naar IJburg neemt. Boven in het duurzame pand zit het luxueuze viersterrenhotel Amadi Panorama (67 kamers). Hopelijk mag het snel de deuren weer openen. Panorama.amadihotels.com

Eyecatcher met bovenin Amadi Panorama Hotel

Eyecatcher met bovenin Amadi Panorama Hotel

Amadi

Amadi

B

Bagels & Beans

Deze bekende keten is ook op IJburg neergestreken. En gelukkig: in Corona-tijd zijn ze wel open voor afhaal. Dus ga ik er langs voor een sesambagel met kroketjes van bospaddenstoelen of de BLT-bagel en een coffee-to-go. Bagelsbeans.nl

Bagels & Beans

Bagels & Beans

C

Caña

Dit mediterrane restaurant bij de haven is momenteel open voor afhaal en bezorging. Tapas, mezzes, homemade frites. Ik kende Caña nog niet, maar ben nu al verslaafd aan de flammkuchen met peer, walnoot en blue cheese! Cana-ijburg.nl

Flammkuchen van Caňa

Flammkuchen van Caňa

D

De Bakkersfiets

Ik moet mezelf bedwingen er niet elke dag een te halen! Het saucijzenbroodje van De Bakkersfiets is de lekkerste ever. Ook de appelflappen, haverkoeken en croissants mogen er zijn, net als de vele soorten brood, van maïs tot spelt. Debakkersfiets.nl

De Bakkersfiets op de hoek

De Bakkersfiets op de hoek

E

Espressofabriek

Altijd goed voor een tête-à-tëte met een collega, maar nu dus even niet. Afhalen kan wel: een flat white bijvoorbeeld van koffiebonen uit Colombia met een croissant of roze koek erbij. Alleen de appeltaart maken ze nu even niet. Espressofabriek.nl

Flat white van de Espressofabriek

Flat white van de Espressofabriek

Ontbijtje van de Espressofabriek

Ontbijtje van de Espressofabriek

F

Family

Ze noemen zichzelf eeterij en normaal gesproken kun je er blijven eten, want Family is meer dan een ordinaire snackbar. Niet alleen de frietjes en kroketten zijn goed, ook van de burgers op warm afgebakken broodjes is het smullen. Family.nl

Meer dan een snackbar

Meer dan een snackbar

G

Gouden Kom

Deze Chinees is open voor afhaal en bezorging. Voor een kiploempia of gado gado ga ik er graag langs. Bij zoete trek is er pisang goreng. De menukaart is lang: van nasi, bami, chap choi en foe yong hai tot ossenhaas en kipsaté. Degoudenkom.foodticket.nl

Chinees op IJburg

Chinees op IJburg

H

Hema

Zelfs de Hema kan bij mij niet meer stuk deze dagen. Niet alleen scoor ik er in Corona-tijd fleurige kussens om het huis op te vrolijken, ook hebben ze er desinfecterende handzeepjes, heel redelijke koffie en natuurlijk tompoucen. Hema.nl

Tompoucen van de Hema

Tompoucen van de Hema

I

IJscuypje

Voor het ijs van IJscuypje stond heel IJburg sowieso al in de rij: citroen, aardbei, vanille. Daarnaast zijn er unieke smaken als stroopwafel en lange vinger. IJcuypje gebruikt zuivel van de biologische boerderij Weerribben. IJscuypje.nl

Ice, ice, baby

Ice, ice, baby

 

 

Aardbei-yoghurtijs

Aardbei-yoghurtijs

J

Jane Flowers

Deze bloemenshop zit al sinds jaar en dag op IJburg. In deze tijden is een mooie bos bloemen op tafel extra welkom. Op verzoek maken ze persoonlijke boeketten. Zowel binnen als buiten is het bij Jane een en al bloemenweelde. Janeflowers.nl

Bloemen van Jane

Bloemen van Jane

K

Koh Kitchen

Thai Kitchen of Happiness is de ondertitel van dit Aziatische restaurant. Normaal is het er gezellig tafelen, alleen kan dat nu nog even niet. Ze zijn open voor take away en delivery. Mijn favorieten: Kip of Beef Cashew.. Kohkitchen.nl

Afhaalnasi van Koh

Afhaalnasi van Koh

L

Lia

Bij Brood & Banketbakkerij Lia stopte ik weleens op weg naar een redactie voor een belegd broodje. Je kunt er makkelijk voor de deur parkeren. Ook nu ik vooral thuis zit, fiets ik af en toe langs voor een broodje brie of eiersalade. Bakkerijlia.com

Banketbakkerij Lia

Banketbakkerij Lia

M

Mchi

Mchi Mood Food Drinks. Regelmatig haal ik er iets af, zoals Miso Soup of Indo Gado Gado. Eten in dit mooie restaurant kan nu even niet. De kaart biedt veel keus. Van Peking Duck Pancake en Steamed Seabass tot BBQ Lamb. Mchi.nl

N

NAP Amsterdam

Vaak neem ik mijn iPad mee voor een werklunch bij NAP aan de haven. Nu kun je er alleen Surinaamse Roti afhalen, maar normaal is het maïsbrood met avocado, rucola, tomaat en homemade mayo hier mijn favoriete lunchgerecht. Napamsterdam.nl

NAP in Corona-tijd

NAP in Corona-tijd

NAP in pre-Corona-tijd

NAP in pre-Corona-tijd

O

OBA IJburg

Op IJburg zit een vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. In Corona-tijd helaas tijdelijk gesloten, maar zodra ze weer open zijn, kun je er weer boeken lenen. OBA wil alle Amsterdammers inspireren te blijven leren. Oba.nl

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

P

Peek Watersport

Bestond al ver voordat IJburg oprees en is een van de grootste jachthavens in Amsterdam. Voor wie op IJburg woont, is een bootje niet weg. Peek verkoopt nieuwe en tweedehands sportboten, sportjachten, sloepen en tenders. Peekwatersport.nl

Q

Helaas pindakaas. Geen Q. Wie het weet mag het zeggen.

R

Restaurant Merza

Hier serveren ze naar eigen zeggen de lekkerste gerechten uit de Turkse keuken. Soep, salades, mezze, Turkse pizza, grillgerechten, shoarma, falafel. Normaal kun je er gezellig zitten tafelen, nu zijn ze alleen open voor afhaal. Restaurantmerza.nl

S

SuZushi

Hij zit pal bij mij aan de overkant, afhaalrestaurant SuZushi! Regelmatig loop ik er binnen en kan dan maar moeilijk kiezen. Sashimi, maki, uramakai, ebi fried of toch de crispy dragon roll met paling, krab, avocado en mayo? Suzushi.nl

Ebi fried en edamame van SuZushi

Ebi fried en edamame van SuZushi

T

Tokoh

Op de hoek van winkelcentrum WIJ zit Tokoh Indo Street Food. Voor versbereide poke bowls of Indische gerechten kun je bij deze Asian Deli dagelijks terecht. De Tokoh bowls zijn bereid met quinoa of sushi-rijst. To-koh.nl

Tokoh Asian Deli

Tokoh Asian Deli

U

Skybar U

Breeze, naar verluidt het duurzaamste hotel ter wereld, zit op IJburg. De skybar van Breeze heet U en kijkt weids uit over het IJmeer. Het is even afwachten tot de deuren van dit hotel en de Skybar weer open mogen. Breezeamsterdam.com

De haven met hotel Breeze

De haven met hotel Breeze

Hotel Breeze met Skybar U

Hotel Breeze met Skybar U

V

Viswinkel IJburg

Deze mooie viswinkel werkt hygiënisch. Bij de ingang is een kraantje waar je je handen kunt wassen en dat was ook al zo vóór de C-malaise. Voor een broodje haring of gebakken kibbeling ben je hier aan het goede adres. Winkelcentrum-ijburg.nl

Viswinkel en de 1,5 meter-economie

Viswinkel en de 1,5 meter-economie

W

WIJ Winkelcentrum

WIJ staat voor Winkelcentrum IJburg. Toen ik ooit op IJburg pionierde, was er voor de eerste bewoners alleen een noodsupermarkt onder een tentdak. Time flies, want bij WIJ is alles te vinden, van Appie en Bruna tot Hema en Action. Winkelcentrum-ijburg.nl

Tram 26 naar IJburg

Tram 26 naar IJburg

Winkelcentrum IJburg

X

LuXury By Nature

Geen echte X, maar wel een shop met een X in de naam. Bovendien is deze exotische interieurwinkel om te zoenen zo mooi. Luxury By Nature verkoopt producten van topmerken als Dédar, Élitis, Jonathan Adler en Hermès.
Luxurybynature.nl

Interieurzaak Luxury By Nature

Y

Y I-Grec

De frieten gebakken in Griekse olie en het feta-spinaziebroodje van filodeeg zijn redenen genoeg om bij I-Grec langs te gaan. Natuurlijk hebben ze meer specialiteiten uit de Griekse keuken zoals moussaka, gyros en souvlaki. Restaurantigrec.nl

De gevel van I-Grec

Z

Zeilschool IJburg

Al meer dan tien jaar gaat Zeilschool IJburg het water op. Of je nu zeilervaring hebt of voor het eerst in een bootje stapt, voor iedereen is er een zeilcursus op het juiste niveau. Vanaf 5 jaar kunnen kinderen hier al leren zeilen. Zeilschoolijburg.nl

Streetart langs het IJmeer

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.