Zo kun je wild spotten in Kenia

Voordat de wereld stilstond, ging Harmke in Kenia op safari. Met een ranger bezocht ze wildparken als Tsavo East en Amboseli. Voor rangers zijn de safari’s niet alleen hun passie, maar ook hun broodwinning. Laten we duimen dat het toerisme er weer snel op gang komt.

Kokosnoten oogsten

Kokosnoten oogsten

Giraf in Amboseli NP

Giraf in Amboseli NP

Keniaanse sneeuw

De luchthaven van Mombasa is waar ik land. Mombasa ligt op een eiland in het zuiden van Kenia en is een van de grootste havensteden van Afrika. Chauffeur Rashid rijdt naar de autoferry waarmee we naar het vaste land varen. Er gaat van alles mee: trucks, auto’s, brommers, tuktuks, voetgangers, onder wie vrouwen met manden op hun hoofd. Na de overtocht rijden we naar Baobab Beach Resort & Spa aan de Indische Oceaan. Het oogverblindend witte zand wordt wel de Keniaanse sneeuw genoemd. Bij het resort word ik vrolijk begroet met de kreet ‘Jambo!’ oftewel ‘Hallo!’. Rondspringende aapjes peuzelen de roze bloemetjes van bougainville op.

Indische Oceaan

Indische Oceaan

Het witte strand van Diani Beach

Het witte strand van Diani Beach

Plamen aan Diani Beach

Plamen aan Diani Beach

Verse krab

Langs suikerrietplantages rijden we de volgende dag naar havenplaatsje Shimoni. Hier ligt een dhow klaar, een traditionele houten boot waarmee we de overtocht maken naar Wasini Island. De bemanning legt de passagiers in de watten met allerlei drankjes en vers fruit als meloen, mango, banaan en limoen. We gaan voor anker bij het koraalrif van Kisite Marine Park om te snorkelen. Het koraal bevindt zich vlak onder het wateroppervlak. Scholen tropische vissen zwemmen hier rond en er komen zeeschildpadden langs. We varen verder en meren aan bij Wasini Island zelf, waar we onder een afdak van palmbladeren werkelijk goddelijk lunchen met verse krab.

Boottochtje naar Wasini Island

Boottochtje naar Wasini Island

Dorpje op Wasini] Island

Dorpje op Wasini] Island

Schooljongen maakt een som

Schooljongen maakt een som

 

Lees ook dit artikel: Ontdek de Hotspots van Helsinki

 

Spelende kinderen

Spelende kinderen

Verse kokosnoot

Verse kokosnoot

Lokale dorpjes

De zon rijst op achter de oceaan. Vandaag staat er een fietstocht gepland naar naburige dorpjes. Ik meld me bij de shop van Diani Bikes en stap op een glimmend gepoetst rijwiel. Een gids brengt me naar de plaats Ukunda, waar een drukke markt is. Daarna bezoeken we een dorpsschooltje. De schoolkinderen zingen een welkomstlied en laten, aangespoord door de juf, zien wat ze allemaal al kunnen: het alfabet opzeggen bijvoorbeeld, van de A van Apple tot de Z van Zebra. Ik vind het hartverwarmend. In een volgend dorpje klimt een dorpsbewoner behendig in een palm en kapt een kokosnoot voor me. Zittend onder een mangoboom drink ik het pure kokoswater.
dianibikes.com

Verse krab als lunch

Verse krab als lunch

Roestbruine olifanten

Theatre of the Wild” staat er boven de toegangspoort van Tsavo East NP op een paar uur rijden van Mombasa. Met ranger Nawad maak ik hier enkele game drives. In een safaribusjes rijden we over de rode zandwegen. Er doemen al snel olifanten op, roestbruin van het rode zand. Ook leeuwen, zebra’s en giraffen laten zich veelvuldig zien. We spotten een secretarisvogel die parmantig rondstapt. Deze zwart-witte vogel heet zo, omdat hij met zijn lange poten op zijn prooi hamert alsof hij aan het typen is. Nawad komt met een leuk weetje: olifanten zijn net als mensen links of rechts. Dat verklaart waarom hun ene slagtand vaak meer versleten is dan de andere.

Toegangspoort van Tsavo East NP

Toegangspoort van Tsavo East NP

Rode aarde

Rode aarde

De eerste olifant

De eerste olifant

 

 

Badende nijlpaarden

We rijden via Tsavo West National Park naar Amboseli National Park op de grens met Tanzania. Onderweg steken giraffen, olifanten en struisvogels de weg over. Tijdens het laatste deel van de rit hobbelen we over een zandweg langs Masai-dorpjes. Amboseli NP is een savanne en deze moerasvlakte is een paradijs voor dieren! Er zit zoveel wild dat ik niet uitgekeken raak. Kuddes zebra’s, olifanten en gnoes lopen dwars door elkaar. Een Thomson-gazelle huppelt voorbij en nijlpaarden baden in een waterplas met op de achtergrond de Kilimanjaro. Deze berg met eeuwige sneeuw ligt in Tanzania. Ik overnacht in het kamp Sentrim in een huisje van tentdoek met goed bed en warme douche.

Koning van de dieren

Dartele zebra’s

Dartele zebra’s

Babyolifant bij de Kilimanjaro

Babyolifant bij de Kilimanjaro

Kaarsrechte Masai

Bij Amboseli NP bezoek ik een traditioneel dorpje van de Masai: kaarsrechte mensen gehuld in rode en blauwe doeken. Rood zou hen beschermen tegen wilde dieren, blauw symboliseert de hemel. Ze doen een welkomstdans waarbij ze naar voren en achteren hopsen en de medicijnman laat me zien hoe hij vuur maakt door een houtje tussen zijn handen te wrijven. Ik mag een kijkje nemen in een lemen hutje met bed van koeienhuid. Masai houden koeien en geiten. De vrouwen koken, de mannen bewaken met een stok het kamp. Natuurlijk kom ik niet weg zonder op z’n minst een paar kralenarmbanden te hebben gekocht. Dus toch een tourist trap.

v

Infinity Road

Welkomstdans van de Masai

Welkomstdans van de Masai

Medicijnman maakt vuur

Medicijnman maakt vuur

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Dansende luipaarden

Taita Hills is een privé-wildreservaat binnen Tsavo West. Ik logeer in de mooie lodge Salt Lick die bestaat uit ronde huisjes op palen die ogen als de torentjes van een sprookjeskasteel. Mijn kamer kijkt uit op de waterplassen, waar dieren komen drinken. Ook tijdens de game drives in Taita Hills val ik met mijn neus in de boter. Ik zie honderden Afrikaanse buffels. Zodra een van de andere rangers een luipaard heeft gespot, seint hij Nawad en diens collega’s in. We rijden snel de goede kant op, zodat ook wij kunnen meegenieten van het schouwspel. Een mannetjesluipaard maakt een vrouwtje het hof, waarna ze een soort liefdesdans doen, speels over elkaar heen buitelend.

Ober in Tsavo West

Ober in Tsavo West

Op safari

Op safari

Kudde buffels in Taita Hills

Kudde buffels in Taita Hills

Salt Lick Lodge

Salt Lick Lodge

Hoe kom je er?

Met KLM vloog ik naar Nairoba en van daaruit naar Mombasa, ook met KLM maar uitgevoerd door Kenya Airways, ‘Pride of Africa’. De overstap is kort, maar ik had op de airport van Nairobi wel tijd voor een kop koffie on de Keniaanse koffie is erg goed. Je kunt ook een georganiseerde reis boeken bij bij voorbeeld Arke.

Kenya Airways

Kenya Airways

Oog in oog met een olifant

Oog in oog met een olifant

Poserende dorpsbewoners

Poserende dorpsbewoners

Boottochtje naar Wasini Island

Boottochtje naar Wasini Island

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.