Ontdek de Hotspots van Helsinki

Voor wie Helsinki de eerste keer bezoekt, is alles een verrassing, zelfs het bekende warenhuis Stockmann, de Marimekko-boetiek met zijn beroemde bebloemde design en de welbekende gestreepte koffiekoppen in de iittala-boetiek. Harmke verkende de waterrijke Finse hoofdstad.

Waterstad Helsinki

Waterstad Helsinki

1. Sneeuwwitte Dom

Een must visit in Helsinki is de sneeuwwitte neoklassieke Domkerk in hartje centrum aan het Senaatsplein. De kerk dateert uit 1852 toen Rusland nog overheerste en werd opgedragen aan tsaar Nicolaas. De kerk telt vijf koepels. De steile trappen die naar de entree leiden, zijn een geliefde pleisterplaats onder studenten, de universiteit is vlakbij.

Domkerk

Domkerk

2. Centraal Station

Nog een bijzonder staaltje Finse architectuur is het Centraal Station van Helsinki. Het gebouw uit 1919 is een toonbeeld van Finse Jugendstil en werd ontworpen door architect Eliel Saarinen, die in 1929 naar Amerika zou verhuizen. Komend jaar kan de champagne worden ontkurkt, want dan bestaat zijn stationsgebouw 100 jaar.

Centraal Station

Centraal Station

3. Hip industrieterrein

Teurastamo heet het industrieterrein met daarop een voormalig slachthuis. Het terrein werd in designjaar 2012 tot culinaire hotspot omgetoverd met hippe bars en restaurants. Duurzaamheid is op deze locatie de rode draad. Leuke plek voor een drankje binnen of buiten en voor een selfie bij de kleurrijke street art. teurastamo.com

Muurschildering bij Teurastamo

Muurschildering bij Teurastamo

4. Design District

Het Design District in het centrum omvat meer dan 200 design-adressen op het gebied van mode, interieurdesign, musea , hotels, restaurants en bars. In 2017 opende hier Spun Coffee & Goods, de piepkleine koffiebar van de Finse Anna. Ze studeerde archeologie, woonde jaren in Italië en haalt daar nu de koffie vandaan. designdistrict.fi

Spun Coffee & Goods

Spun Coffee & Goods

 

Lees ook dit artikel: Met husky’s door Fins Lapland

 

5. Kapel van Kamppi

Het is een opvallende verschijning op het Narinka-plein. Maar wat is het, vraag je je als argeloze passant af, dat gekke houten gebouwtje? Het blijkt een kapel te zijn, de Kapel van de Stilte. Architectenbureau K2S ontwierp het compacte gebouw van elzen-, sparren- en essenhout. De kapel dateert uit 2012 toen Helsinki designhoofdstad was.

Kapel van de Stilte

Kapel van de Stilte

6. Paviljoen aan het water

Helsinki is een waterstad. Een posh paviljoen aan het water is Mattolaituri aan de rand van het Kaivopuisto Park. Bestel je hier iets alcoholisch, zoals de champagne van Moët et Chandon, dan moet je wel flink in de buidel tasten. Maar een eenvoudige rosé smaakt ook goed en wie van bier houdt, is de koning te rijk op dit relaxte terras.

Paviljoen Mattolaituri

Paviljoen Mattolaituri

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

7. Sauna aan het strand

In een houten designpaviljoen in de buurt van de haven zit Löyly Sauna met twee soorten publieke sauna’s, een traditionele ‘rooksauna’ en een sauna met houtvuur. Een derde sauna is privé af te huren. De sauna’s zijn gemengd (badkleding). Tevens is er een bar annex restaurant met ruim buitenterras dat uitkijkt op het water en het strand. www.loyly.fi

Löyly Sauna

Löyly Sauna

8. Savoy by Alvar Aalto

De Eteläesplanadi is een brede groenstrook dwars door het centrum van Helsinki met aan weerszijden chique boetieks, hotels en restaurants. Een van die restaurants is Savoy met rooftop-terras. Het werd meer dan tachtig jaar geleden door het design-echtpaar Alvar en Aino Aalto ontworpen en ook ingericht. ravintolasavoy.fi

Dakterras van restaurant Savoy

Dakterras van restaurant Savoy

9. Rooftopbar Torni

Ateljée is de rooftopbar van hotel Torni, een mooie plek om de zonsondergang boven Helsinki te zien. In de zomer is dat tegen middernacht. Hoe dan ook is het uitzicht over de stad vanaf hier ‘magnificent’. De bar bevindt zich boven in een toren. Een lift en wenteltrap leiden naar het terras op 70 meter hoogte.

Uitzicht vanaf de rooftopbar van hotel Torni

Uitzicht vanaf de rooftopbar van hotel Torni

 

 

10. Hotel St. George

Hotel St. George is een van de nieuwste aanwinsten in de Finse hoofdstad. Ik logeer weliswaar niet in dit full service luxury hotel met zijn kunstzinnige Wintergarden-bar, maar lunch wel bij de inpandige Bakery St. George met een avocadosandwich. Het meisje achter de toonbank vertelt opgetogen dat de avocado’s vandaag perfect rijp zijn!

Bakery St. George

Bakery St. George

11. Hotel Klaus K

Bij hotel Klaus K is het design – een zeer stijlvolle mix van oud en nieuw – gebaseerd op het Finse heldenepos Kalevala. Het boek met zijn wonderlijke personages dat iedere Fin kent, dateert uit de negentiende eeuw en is gebaseerd op mondeling overgeleverde poëzie. Het bijbehorende Italiaanse restaurant Toscanini serveert heerlijke risotto.

Hotel Klaus K

Hotel Klaus K

TIP: Kuhmo Kamermuziekfestival

Ben je toch al in Helsinki, reis dan af naar het charmante plaatsje Kuhmo in Oost-Finland. Elke zomer is hier een wereldberoemd kamermuziekfestival dat sinds jaar en dag onder leiding staat van Vladimir Mendelssohn, een Roemeen uit Den Haag en familie van Felix. Er zijn concerten in onder meer de prachtige houten kerk en in de grote concerthal met zijn schitterende akoestiek.

Concertzaal in Kuhmo

Concertzaal in Kuhmo

3 vragen aan artistiek leider Vladimir Mendelssohn

1. Hoe komen de gelegenheidsensembles tot stand?

“De musici komen vanuit de hele wereld. Ik hoor ergens iemand spelen en weet dan dat het festival zo iemand nodig heeft, zoals violist Sergey Malov, die je versteld zal doen staan! Andere deelnemers zijn jonge studenten die auditie komen doen. Ik kijk naar de spelers en wat ze te bieden hebben. Vervolgens doe ik ze een voorstel over wat ze zouden kunnen spelen. Uiteraard hebben ze de vrijheid om nee te zeggen.”

2. Komt er veel kijken bij de organisatie?

“Het is voortdurend navigeren en improviseren. Natuurlijk zijn er tegenslagen. Tien minuten geleden nog belde iemand af. Dan moet ik een oplossing bedenken.”

3. Wie is uw favoriete componist?

“Een favoriet heb ik niet, maar als ik toch iemand moet kiezen, is het Ravel. Niet zo getalenteerd wellicht als Debussy, die het kwam aanwaaien, maar juist daarom! Ravel moest er moeite voor doen; hij was een harde werker die zijn intelligentie inzette.”

Hoe kom je er?

Finnair vliegt in zo’n twee uur van Amsterdam naar de Finse hoofdstad. Vanaf de luchthaven in Helsinki ben je met de Finnair shuttlebus in 35 minuten in het centrum. De plaats Kuhmo waar in juli het muziekfestival is, ligt op anderhalf uur rijden van Kajaani. De vlucht van Helsinki naar Kajaani (Oost-Finland) duurt anderhalf uur.

Warenhuis Stockmann

Warenhuis Stockmann

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.