Dit is de andere kant van Memphis

Natuurlijk is Memphis allereerst de stad van Elvis en van rock, soul, blues en gospel. Maar Memphis is ook in andere opzichten een creatieve stad. In de hippe wijk Cooper Young sprak Harmke met sieradenontwerpster Brooke Ballard van het label Janey Bee Jems.

Street art in Memphis

Street art in Memphis

De wijk Cooper Young

Met 4 andere internationale reisjournalisten verken ik Memphis. We poseren voor een kleurige muurschildering. Memphis is een creatieve stad. Heather Hendren, geboren en getogen in Memphis, rijdt ons naar het hippe district Cooper Young voor een koffie bij haar favoriete bar Java Cabana. In dit buurtje staan veel shotgun houses, zo klein dat ze met één kogel te doorboren zijn. Ik bestel een Jerry Lee: extra sterke koffie. Vernoemd naar rocklegende en pianovirtuoos Jerry Lee Lewis.

Koffiehuis Java Cabana

Koffiehuis Java Cabana

Mode-shoot op straat

Als we de koffieshop weer uitlopen is er op straat een fotoshoot aan de gang. Het blijkt om een shoot voor een juwelenmerk te gaan. Brooke Ballard heet de ontwerpster. Haar model Chelsea Bowen poseert bevallig met Brooke’s handgemaakte sieraden. Brooke vernoemde haar label naar haar grootmoeder Jane. Haar eigen bijnaam is Bee en dat leverde de naam Janey Bee Jems op. Als de sessie voorbij is, raak ik met Brooke aan de praat. Ze vertelt met passie over haar werk.

Model Chelsea

Model Chelsea

Sierandenontwerpster Brooke en model Chelsea

 

Lees ook dit artikel: Muziek en méér in Memphis

 

Brooke’s verhaal

Brooke: “Sieraden ontwerpen heeft iets glamourous, iets waar andere mensen bewonderend naar opkijken. Ik vind het elke keer weer prachtig om te zien hoe losse onderdelen en techniek in de creaties samenkomen. Tijdens het ontwerpen verdwijnen mijn zorgen en problemen naar de achtergrond. Ik concentreer me op mijn werk en ga er helemaal in op. Ik volg de trends, maar ontwerp altijd vanuit mijn hart. Zelfs na 5 jaar heeft het voor mij nog altijd iets magisch.”

Brooke Ballard van Janey Bee Jems

Brooke Ballard van Janey Bee Jems

Unieke handgemaakte sieraden

Janey Bee Jems

Brooke vervolgt: “Met Janey Bee Jems wil ik alledaagse kleding een sprankelend element geven. Het leven is te kort om saaie sieraden te dragen, als je het mij vraagt. Toen lange kettingen helemaal in de mode raakten en zelfs een soort statement werden, kwam ik op het idee mijn eigen kettingen te maken, nu dus alweer vijf jaar geleden. Ik begon slechts met een handjevol kralen en een lichtblauw kwastje en dat leidde tot het allereerste sieraad van Janey Bee Jems.”

Ketting als statement

Nog meer ontwerpen van Brooke

Nog meer ontwerpen van Brooke

Wereldwijde export

“Wat voor mij begon uit liefde voor mode ontaarde al gauw in het experimenteren met nieuwe dingen. Ik vind ontwerpen zo inspirerend dat telkens als ik ermee bezig ben mijn hart een sprongetje maakt. Het is mijn passie.” Inmiddels gaan Brooke’s vrolijke handgemaakte sieraden de wereld over. Janey Bee Jems exporteert letterlijk wereldwijd, ook naar Nederland. En ze liggen in zo’n 50 winkels in de VS. Brooke: “Het mooie is dat ik doe waar ik van houd. Beter kan niet.”

Handmade with love

Handmade with love

 

 

3x Goede koffie in Memphis

Ben je in Memphis en ben je net zo’n koffie-addict als ik? Probeer dan deze adressen uit.

1. Vice & Virtue

Vice & Virtue zit in Arrive Hotel aan Main Street. Gezellig en chic retro-stijl interieur en ze hebben behalve lekkere muffins ook heerlijke flat white’s en cortado’s.

2. Low-Fi

Low-Fi is een barretje in een interieur- en kledingzaak in de stijl van Sissy-Boy Homeland. Tussen het shoppen door bestel je hier fantastische koffie.

3. Java Cabana

Dit barretje in een buitenwijk met bric-à-brac interieur serveert koffie vernoemd naar rocksterren. Ik bestelde bij Java Cabana de loeisterke Jerry Lee. 2170 Young Ave.

Noot:
Door COVID-19 kan het zijn dat adressen tijdelijk of helemaal gesloten zijn, vooraf checken is daarom aan te raden.

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Harmke in Memphis

Harmke in Memphis

Meer weten over Memphis? Kijk op deep-south-usa.com en bij Verkeersbureaus Memphis.

Kunst in Memphis

Kunst in Memphis

De groep van vijf travelwrriters bij een Memphis-mural

De groep van vijf travelwrriters bij een Memphis-mural

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.